Bağ budama mevsimi başladı

Bağ budama mevsimi başladı

Üzümüyle meşhur Batman'ın Gercüş ilçesinde üzüm bağlarında budama ve bakım çalışmaları başladı.

Üzüm bağlarının budamasını ve bakımını yapmaya başlayan çiftçiler, her sene havaların ısınmaya başlamasıyla bakım ve budama için kolları sıvadı.

Bağ budama mevsiminin başlamasıyla Çiftçiler, üzüm bağlarının sürülmesi, budanması, aşılanması gibi işlemlerin yapılması için işe koyuldular.

Gercüş'e bağlı Kırkat (Kırkatê) köyünde yıllardan beri bağcılıkla uğraştıklarını belirten Edip Turgut, kaliteli ve lezzetli üzüm çeşitlerinin bulunduğu Gercüş ve çevresindeki bağlarında ıslah çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Havaların ısınmaya başlamasıyla bağlarda budama yaptıklarını ifade eden Turgut, "Budamayı üzüm ağaçlarımız kuvvetli ve verimi artsın diye yapıyoruz. Budama yapılmadığında üzüm taneleri küçük kalıyor ve verimi düşüyor. Budama yaptığımız zaman 100 kilo yapmadığımız da 50 kilo verim alabiliyoruz. Havaların ısınmasıyla budamaya başlıyoruz, don olursa bağlara zarar verir. Bölgemizde Gercüş'ün üzümü meşhurdur. Gelirimizin yüzde 80'i üzümledir. Bu nedenle budamasını ve her türlü bakımını yapıyoruz ki verimi bol olsun. Bakımını artırdıkça verimi de artıyor." şeklinde konuştu. (M. Sait Çelik - İLKHA) 












 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.