“Bağımlılık yapan tüm maddeler zararlıdır”

“Bağımlılık yapan tüm maddeler zararlıdır”

Dicle Üniversitesi Diyarbakır Meslek Yüksekokulu öğrencilerine madde, alkol ve sigara bağımlılığı ile ilgili sertifikalı seminer verildi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Genç Memur Sen işbirliğiyle Dicle Üniversitesi Diyarbakır Meslek Yüksekokulu öğrencilerine madde, alkol ve sigara bağımlılığı ile ilgili sertifikalı seminer verildi.

 

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu konferans salonunda gerçekleşen seminere öğrencileri ilgi gösterirken, seminer Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Sekreteri ve Yeşilay gönüllüsü Yasin Yıldız tarafından verildi.

 

Sigaranın zararlı ve sigara kullanımının bedende oluşturduğu bozuklukları ile konuşmasına başlayan Yıldız, sigara içenlerde kalp krizi ve akciğer hastalıkları riskinin yüksek olduğunu, sigara dumanına maruz kalan pasif içicinin bile sigara içen ile aynı dumana maruz kalıp zarar gördüğünü söyledi.

 

“Bağımlılık yapan tüm maddeler zararlıdır”

Tütün dumanına maruz kalmanın çocukları, bebekleri etkilediğini ve sigara içen ebeveynlerin çocuklarının sigaraya daha meyilli olduğunu söyleyen Yıldız, reklamların ve televizyonun sigara kullanımını cazip hale getirip özendirdiğini de vurguladı.

 

Yıldız, “İnsanlar çay sigarasız olmaz, yemekten sonra içmek lazım, çalışırken içmem gerek gibi düşüncelerle kendilerini sigara içmeye şartlandırıyor. Bağımlılık yapan tüm maddeler zararlıdır” dedi.

 

“Şiddetin altında Alkol yatar”

Alkol konusunda da bilgiler veren Yıldız, insanların psikolojik sıkıntılar, arkadaş çevresi, merak, mutluluk, keyif gibi duygularla alkole başladığını belirterek, şiddetin altında da alkolün yattığına dikkat çekti.

 

Alkolün tedavi edilmediği takdirde vücuttaki etkilerini anlatan Yıldız, alkolün en çok görme alanını etkilediğini ve aile içi şiddette başrol oynadığını söyledi.

 

Son olarak madde kullanımı hakkında konuşan Yıldız, bağımlılık, bağımlılık maddesi, madde bağımlılığına iten nedenler konuları üzerinde durdu. Yıldız, öğrencilere madde bağımlılığına iten en önemli nedenin merak ve arkadaş çevresi olduğunu anlatarak, gençlerin bu tarz arkadaşlardan uzak durması gerektiğini ifade etti.

 

Bağımlılığın, beynin hasar görmesi başta olmak üzere felç, kanser, kalp krizi gibi birçok sağlık sorununa yol açtığını belirten Yıldız, önleyici tedbirler konusunda kötü arkadaş grubuna katılmamak, madde kullanma kültürünün filizlendiği yerlerden uzak durmak, tanınmayan kişilerin ikramlarını kabul etmemek konusunda uyarılarda bulundu.

 

Seminerin sonunda katılım sağlayan öğrencilere sertifikaları takdim edildi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.