'Bağımsız İskoçya'dan korkan İngilizlerin 7 endişesi

'Bağımsız İskoçya'dan korkan İngilizlerin 7 endişesi

İngiliz milletvekillerinin, muhtemel bir İskoçya bağımsızlığı konusunda 7 temel endişesi olduğu belirtiliyor

İskoçya'da yarın yapılacak bağımsızlık referandumu konusunda İngilizlerin endişeleri giderek artıyor. İskoçya'nın bağımsız olmasını "acı bir boşanma" olarak ifade eden İngiliz milletvekillerinin, muhtemel bir İskoçya bağımsızlığı konusunda 7 temel endişesi olduğu belirtiliyor.

Bunlar şu şekilde sıralanıyor

1- Bazı İngiliz milletvekilleri, Kuzey İrlanda ile yürütülen barış sürecinin tehlikeye girmesinden korkuyor. Sokaklarda yeniden birleşik İrlanda taleplerinin dillendirilmesinden endişe ediliyor.

2- Güçlü bir Galler Meclisi oluşturma isteklerini tetiklemesinden endişe ediliyor. Bunun İngiliz bölgelerinde ve hatta İngiltere meclisinde de hissedilebileceği belirtiliyor.

3- İngiliz kabinesi, Trident nükleer silahları konusundaki zaman çizelgesinin sorunlu olduğunu düşünüyor.

4- İskoçlara karşı olan İngiliz seçmeninden gelecek sert tepkinin, İngiliz kabinesinin beklentisinden daha şiddetli olacağı, bunun da İngiliz hükümetini daha sert önlemler almaya zorlayacağı düşüncesi.

5- İskoçya'nın ayrılmasının, İngiliz aşırı sağcı parti UKIP'in elini güçlendirmesi ihtimali. Bu durumda UKIP lideri Nigel Farage'ın talep edeceği daha sert önlemleri Muhafazakarların kabul etmek zorunda kalacağı ve işçi sınıfı üzerinde büyük bir baskı kurulmasının önünün açılacağı endişesi.

6- İngiltere Başbakanı David Cameron, İskoçya'nın bağımsız olması durumunda "istifa etme düşüncesine" yönelik iddiaları başta yalanladı, sonra ise kabul etmek zorunda kaldı. Cameron, muhafazakarları, referandumdan peşinen evet oyu çıkacağını kabullenmekle eleştiriyor.

7- Referandumdan evet çıkması durumunda, önümüzdeki Mayıs ayında yapılması planlanan İngiltere genel seçimlerinin de ertelenmesine neden olabileceği endişesi. İskoçya'nın bağımsız olması durumunda, İngiltere meclisine İskoçya'dan seçilerek gelen 60 milletvekilinin, genel seçimlere kadar geçecek 10 aylık süreçte ne yapacağı konusu da ayrı bir endişe.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.