Bağışlanan Her Organ Hayata Tutunan Bir İnsandır

Bağışlanan Her Organ Hayata Tutunan Bir İnsandır

Gemlik Kaymakamlığı , Gemlik Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğü ile birçok kurumun birlikte organize ettiği "Organ ve Kan Bağışı" Kampanyası büyük ilgi gördü.

BURSA- Gemlik Kaymakamlığının Gemlik Belediyesinin yanı sıra İl Sağlık Müdürlüğü, İlçe Toplum Sağlığı Merkezi, Kızılay Gemlik Şubesi, İlçe Müftülüğü ve Ak Parti İlçe Yönetimi ve Ak Parti Kadın Kolları ile birlikte organize ettiği "Organ ve Kan Bağışı" Kampanyası büyük ilgi gördü. Gemlik Belediyesi Sosyal Yaşam Merkezi Düğün Salonunda yapılan etkinliğe Gemlik Kaymakamı Cahit Işık, Ak Parti Bursa Milletvekilleri İsmail Aydın ve Tülin Erkal Kara, Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz, Ak Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, Ak Parti İlçe Başkanı Necdet Yılmaz, Bursa İl sağlık Müdürü Özcan Akan ve çok sayıda davetli katıldı. Gemliklilerin de büyük ilgi gördüğü etkinlik, Üroloji Uzmanı Prof. Dr Bülent Oktay ve U.Ü. İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Halil İbrahim Acar'ın konuşmalarıyla renklendi.

 

Kan ve Organ Bağışı Kampanyasının açılış konuşmasını yapan Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz, Gemlik Belediyesinin kültürel ve sosyal projelere verdiği önemi dile getirerek, organ ve kan bağışı kampanyasının da bu etkinliklerin en anlamlılarından birisi olduğunu söyledi. Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz, kan ve organ bağışının önemine dikkat çekerek, "Bu bizlerin insanlık ve vatandaşlık borcudur. Destek veren herkesi canı gönülden tebrik ediyorum" dedi. Ak Parti Bursa Milletvekili Tülin Erkal Kara'da, Türkiye'de kan ve organ bağışı kapsamında büyük bir bilinçlenme hamlesi olmasına rağmen, bağışların yine de yetersiz kaldığına dikkat çekti. İnsan sağlığının hepimizin ortak sorunu olduğuna vurgu yapan Tülin Erkal Kara, böbrek, göz, karaciğer gibi organlar konusunda sağlık bekleyen çok sayıda insan olduğunu hatırlattı. Toplantıya katılanları kan ve organ bağışına davet eden Kara, organizasyonun sloganını hatırlatarak, "Bağışlanan her organ hayata tutunan bir insandır" diye konuştu.

 

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Oktay'da konuşmasında organ nakillerinin tarihçesini anlatarak, Türkiye'nin geldiği noktanın da uluslar arası standartların üzerinde olduğunu vurguladı. 2000'li yıllar öncesinde diyaliz hastalıklarında yaşanan büyük sorunların da ortadan kalktığını, böbrek, göz, kalp ve karaciğer nakillerinin de yapılabildiğini istatistiki bilgilerle açıklayan Oktay, Tıp alanındaki ilerlemeye rağmen, organ nakli bekleyen hastaların artışına dikkat çekti.

 

Prof. Dr. Halil İbrahim Acar'da, İslam hukukunun kan ve organ bağışına yönelik bakış açısını anlattı. Vücut organlarının tasarruf hakkı ile alakalı ayet ve dini hükümlerin bulunmadığını bildiren Acar, dinen intiharın yasaklandığını kaydederek, organ nakline izin verilmesi için, organ verenin hayatta kalmasının gerektiğini bildirdi. İntihar ile organ bağışını bu şekilde açıklayan Prof. Dr. Halil İbrahim Acar, "Kulluk, insani, toplumsal, ailevi vazifelerimizi yerine getirebilmek için sağlıklı olmalıyız. Sağlık ve boş vakit aldatıcıdır. Bu nedenle sağlığımız ve boş vaktimiz kıymetlidir. Bunu iyi değerlendirmek gerekir" dedi. Türkiye'de organ nakli merkezi ve uzman doktorların sayısının yeterli olduğunu anımsatan Prof. Dr. Acar, "Bizler de Müslüman olarak bunlara katkı sağlayalım. Kan ve organ bağışı bizim insani görevlerimizden birisidir" diye konuştu.

 

Toplantı sonrasında konuşmacılara Ak Parti Bursa Milletvekilleri İsmail Aydın ve Tülin Erkal Kara tarafından çiçek takdim edildi. Açılan stantlarda yapılan organ kampanyasına 56 kişi müracaat edip organlarını bağışlarken, 53 kişi de kan verdi. (Fethullah Özsoy-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.