"Bahar yağmurları hububat rekoltesine olumlu yansıyacak"

"Bahar yağmurları hububat rekoltesine olumlu yansıyacak"

GTB Yönetim Kurulu Başkanı, mart ve nisan yağmurlarının hububat rekoltesine olumlu yansımasını beklediklerini belirtti.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, bu sene mart-nisan ayının ilk yarısında gerçekleşen yağışların gelişim aşamasındaki bitkilerin toparlanmasına yardımcı olduğunu, bir olumsuzluk yaşanmaması halinde bu durumun buğday rekoltesine olumlu katkı sağlayacağını ifade etti.

Ülke genelinde yağış miktarının yıl ortalamasının altında seyretmesine rağmen mart ve nisan ayında etkili olan yağmurların yeni hasat sezonu öncesi üreticiyi sevindirdiğini belirten Tiryakioğlu, “Son yağmurlar tarım arazilerine can suyu, çiftçimize ise moral kaynağı oldu. Mayıs ayında beklenen yağmurlarında alınması durumunda bu sene ülkemiz ve bölgemizde tarımsal üretimde bir problem yaşanmayacağını düşünmekteyiz.” dedi.

Ulusal Hububat Konseyi (UHK) tarafından yayımlanan ‘Nisan 2017 Ülkesel Buğday Gelişim Raporu’nu da değerlendiren Tiryakioğlu, “Rapora göre ülke genelinde şu an itibariyle bitki gelişiminde her hangi bir olumsuzluğun olmadığı belirtilmektedir. Mayıs’ta beklenen yağmurların yağması durumunda ise üretim de bir problem yaşanmayacağı değerlendirilmekte.” diye belirtti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi için hazırlanan Buğday Gelişim Raporuna da değinen Tiryakioğlu, “Rapora göre bu yıl şubat ayının kurak gitmesine rağmen mart-nisan ayında düşen yağış miktarının uzun yıllar ortalamasının üstünde gerçekleşmesi tarım arazileri için son derece faydalı olmuştur. Bölgemizde de yapılan incelemelere göre hububat ekili olan alanlarda genel durumun geçen yıldan daha iyi olduğu belirtilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Tiryakioğlu, bundan sonraki yıllarda ‘Milli Tarım Politikası’ ve buna bağlı ürün tavsiye listelerinden kaynaklı hububat ekim alanlarında artış beklediklerini de belirtti. (İLKHA)




 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler