“Baharatlı ve yağlı yiyecekler reflüyü tetikliyor”

“Baharatlı ve yağlı yiyecekler reflüyü tetikliyor”

Uzmanlar, yanlış beslenme alışkanlıkları, stres ve bilinçsiz ilaç kullanımı gibi nedenlerin reflüyü tetiklediğine dikkat çekti.

Yanlış beslenme alışkanlıkları, stres ve bilinçsiz ilaç kullanımı gibi nedenlerin reflüyü tetiklediğine dikkat çeken uzmanlar, bu hastalığın modern tedavi yaklaşımları ile kısa sürede kontrol altına alınabileceğini belirtiler.

Memorial Dicle Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Abbas Zülfüoğulları, reflüden korunmak için alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

“Beslenme düzeninizi değiştirin”

Baharatlı, yağlı gıdalar, çikolata, alkol veya taze sıkılmış meyve suları tüketildiğinde bu şikâyetler daha belirgin hale geldiğini belirten Zülfüoğulları, “Mideden boğaza doğru yayılan ve daha ziyade yemekten sonra oluşan yanma, reflünün en sık görülen belirtisidir. Mide içeriğinin ağza gelmesi, yutma güçlüğü, görülen diğer önemli belirtilerdir. Ağrılı yutkunma, geğirti, hıçkırık, bulantı ve kusma ise daha ender ortaya çıkar. Reflü;  yemek borusu, mide ve bağırsak sistemi dışındaki sistemlerde de belirtilere yol açabilir. En sık görülenler göğüs ağrısı, astım benzeri bulgular, boğaz ağrısı, ses kısıklığı, kronik öksürük ve diş çürükleridir.” dedi.

“Reflü hastalarında kanser riski düşüktür”

“Reflünün halk arasındaki en korkulan komplikasyonu kanser gelişimidir.” diyen Zülfüoğulları,  Barrettözofagus denilen hücresel bir dönüşüm buna zemin hazırladığına dikkat çekerek, “Barrettözofagus’un sıklığı reflülü hastalarda yüzde 3 ve 20 arasında değişmektedir. Bu hastalarda kanser gelişme sıklığı ise yılda yüzde 5 dolayındadır. Dolayısıyla bu yolla kanser gelişimi çok sık rastlanan bir durum değildir ancak atlanmaması gerekmektedir.”  şeklinde konuştu.

“Şikâyetleri arttıran besinlerin tüketimi sınırlandırılmalı”

Reflü Hastalarının genellikle taze sıkılmış meyve sularından, baharatlı yemeklerden, salçalı ürünlerden, kahve, çay ve gazlı içeceklerden rahatsız olduklarına dikkat çeken Zülfüoğulları,  rahatsızlık veren besinleri çok az tüketilmesini, obezitenin de reflüye sebep olabildiğini söyledi.

“Dar kıyafetlerden kaçının”

Yatak başının yükseltilmesi, sıkı ve dar elbiselerden kaçınılması, kilo kontrolünün sağlanması tavsiyelerinde bulunan Zülfüoğulları, şöyle devam etti: “Yemekten hemen sonra ve 3 saat içinde uyunmaması önerilmektedir. Diyet değişikliğine gidilmeli, porsiyon hacimleri azaltılmalı, yağlı yemeklerden sakınılmalı, çikolata tüketimi azaltılmalıdır. Reflünün tedavisinde en çok asit baskılayıcı ilaçlar ve doku koruyucular kullanılmaktadır. Cerrahi tedavi de uygun hastalarda başarı oranı yüksek olan bir yöntemdir.”  (İLKHA)



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.