Baharın müjdeleyicisi nergisler geçim kaynağı oldu

Baharın müjdeleyicisi nergisler geçim kaynağı oldu

Kış mevsiminin yavaş yavaş sona erdiğini belirten baharın müjdeleyicisi nergisler, kokusu ve güzelliğinin yanı sıra geçim kaynağı da oluyor.

Beyaz ve sarı renklerinin ahengi ve insanı mest eden kokusuyla bilinen nergisler, aynı zamanda baharın müjdecisi olarak da biliniyor. Nergis çiçeği, bunun yanında birçok ailenin de geçim kaynağı.

Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Kızılçukur Köyünde, büyükşehir belediyesinin vatandaşlara dağıttığı nergis soğanlarını eken vatandaşlar, havaların ısınmasıyla çiçeklenen nergisleri hasat etmeye başlarken, köylüler kısa süreliğine de olsa nergislerin geçim kaynakları olduğunu belirtti.

“Bir masrafı olmayan nergis bize ekstra gelir kaynağı oldu”

Nergis ile birlikte ekstra bir geçim kaynağı sağladıklarını belirten nergis üreticisi Yusuf Afşin, “Bizler belediyenin bize geçen yıl dağıttığı nergis soğanlarını tarım yapılamayan taşlık ve yokuş arazide ekim yaptık. Geçen yıl ektiğimiz yaklaşık 800 soğandan bu yıl 400 nergis aldık. Allah’a çok şükür randımanlı ve karlı bir iş. Bu bize bir ek gelir olur. Satıcımızda burada, paramızı da peşin alıyoruz. Her hangi bir masrafı yok. Sadece soğanı ekip, yağan yağmurla besleniyor. Sadece bu. Nergis zaten doğada kendiliğinden yetişiyor. Biz sadece bu iş toplu üretime çevirdik. Toplanan nergisler şehirlerde küçük desteler halinde satılıyor. Destesi 1 lira ile 1,5 lira arasında satılıyor. Bu işten gayet memnunuz.” ifadelerini kullandı.

Çiftçi kullanamadığı arazisini nergis ekerek değerlendirebilir

Köylü çiftçilerin de iş olanağının olmadığı 2-3 ay için bir ek gelir olduğunu söyleyen ve toptan nergis satıcılığı yapan Abdullah Ateş, “Köylülere kışın 2-3 ay ek gelir olmuş oluyor. Masrafı fazla olmayan bir iş. Üreticiler nergisin kökünü çoğalta bilirlerse daha iyi bir kazançtır. Tarım yapılmayan, taşlık arazilere dikilmesi daha iyi. Burası da gördüğüm kadar taşlık bir yer, traktörün giremediği yerlere sürülmediği yerlere ekildiği zaman iyi bir ek gelir olur vatandaşa. Kullanamadığı arazisi değerlenir.” şeklinde konuştu.

Havaların ısınmasıyla birlikte hasadı başlayan nergisin ekili bulunduğu alanlarda güzel koku yayılırken, üreticiler hasadın Şubat ayının sonuna kadar devam edeceğini belirttiler.

Eşleri ve çocuklarıyla birlikte kendilerine ek gelir sağlana nergis üreticileri, bu işten oldukça memnun olduklarını kaydettiler. (Abdulhakim Kurt- İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler