Bahçeli'nin "Norşin" karşıtlığı, Erdoğan'ın geçmişteki sözlerini hatırlattı

Bahçeli'nin "Norşin" karşıtlığı, Erdoğan'ın geçmişteki sözlerini hatırlattı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "Artık Güroymak’a 'Norşin' diyen yoktur, o günler geçmiştir…" ifadeleri tepki çekerken, bu durum Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, başbakanlık dönemindeki "Norşin" açıklamalarını akıllara getirdi.

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesini sosyal medya hesabı Twitter üzerinden değerlendiren Bahçeli, 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü eleştirdi.

Bahçeli, yüzyıllardır halkın kullandığı ve 1960 darbesinin akabinde "Güroymak" olarak değiştirilen "Norşin" ismini hedef aldı.

Abdullah Gül üzerinden "Norşin" ismini hedef alan Bahçeli, "Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşünce 'Gül'en yüzü asılan, HDP’nin kapatılmasıyla ilgili dava açılmasından rahatsızlık duyan 11'inci Cumhurbaşkanı’na diyeceğim de şudur; Artık Güroymak’a 'Norşin' diyen yoktur, o günler geçmiştir. 'Gül' diye 'dikeni' yutturanlar kalmamıştır." ifadesini kullandı.

Eski Cumhurbaşkanı Gül, 2009'da Norşin ifadesini kullanmıştı

Bahçeli'nin, eski Cumhurbaşkanı Gül'ün, 2009'da kullandığı "Norşin" ifadesini günümüzde taşıyıp polemik malzemesine yapmasına sosyal medya kullanıcıları bir anlam veremedi.

AK Parti hükümetinin açılım politikasını başlattığı 2009 yılında ilk kez devlet erkanı tarafından "Norşin" ismi zikredildi.

Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından, Bitlis'in düşman işgalinde kurtuluşunun yıl dönümü münasebetiyle 8 Ağustos 2009 yılında kentte bir ziyaret gerçekleştirildi. Ziyarette Gül, Güroymak ilçesinde halka hitap ederken "Norşin" ifadesini kullanmıştı.

Dönemin başbakanı Erdoğan, Bahçeli'ye tepki göstermişti

11'inci Cumhurbaşkanı Gül'ün, 2009'da zikrettiği "Norşin" ifadesine tepki gösteren Bahçeli, "Siyasi çürüme, kepazelik, PKK taleplerine cevap veriyor, İstanbul tabelasının yerine de Konstantinopolis mi yazacaksınız." sözleriyle yüklenmişti.

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Rize'nin Güneysu ilçesinde halka yaptığı konuşmada, Bahçeli'ye tepki göstermişti.

O konuşmasında Erdoğan, "MHP Lideri'nin söylediğine bak... Ben inanıyorum ki MHP'li kardeşlerim de bundan rahatsızlar. Güneysu'ya 'Potomya' dersiniz, İstanbul'a da 'Kostatinapol' dersiniz, diyor. Kusura bakma, benim ülkemin insanı nerede neyi, kime söyleyeceğini çok iyi bilir. Bunu senden öğrenecek değil. Cumhurbaşkanımızı, Bitlis'te Güroymak ilçesiyle alakalı 'Norşin' dedi diye eleştirdiler. Aç o zaman Atatürk'ün Nutuk kitabını o kitabın içinde Norşin sakinlerine nasıl hitap ettiğini gör. 'Norşin' diyor, 'Norşin halkı' diyor." ifadesini kullanmıştı.

Bahçeli, hükümet ortağı olunca "Norşin" söylemine sessiz kalmayı tercih etti

O tarihten bu yana farklı zamanlarda devlet erkanı tarafından "Norşin" ismi zikredile geldi.

19 Ocak 2020'de Bitlis'in Norşin (Güroymak) ilçesinde uğradığı silahlı saldırı sonucu şehid edilen Nakşibendi Şeyhi Abdülkerim Çevik için taziye mesajı yayımlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, mesajlarında "Norşin" ismini zikretmişti.

Taziye mesajında Soylu, "Çok hüzünlüyüm. Bir alimin ölümü, bir alemin ölümüdür. Bitlis Güroymak (Norşin) Medresesi Başmüderrisi Seyda Abdülkerim Çevik Allah'a yürüdü. Allah rahmet eylesin." ifadelerine yer vermişti.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise "Alimin ölümü alemin ölümü gibidir. Hayatını ilme, talebelerine ve kardeşliğe vakfetmiş Norşin ulemasından Abdülkerim Çevik Hoca'nın menfur bir saldırı sonucunda vefat ettiğini üzüntüyle öğrendim. Rabbim kabrini nur, ruhunu şad, makamını ali eylesin." mesajını paylaşmıştı.

Bakanların "Norşin" ifadelerine karşı Bahçeli'nin vereceği tepki merak edilmişti. Cumhur İttifakı'nın ortağı Bahçeli, süreçte sesiz kalmayı tercih etmişti.

Bahçeli'nin "Norşin" karşıtlığı tepki çekti

Bahçeli'nin yeniden Norşin'i hedef alan sözlerine tepki gösteren Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, "Norşin’e Norşinliler Norşin der. Başka kimin ne deyip ne demediği onları ilgilendirmez." dedi.

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan ise katıldığı bir TV programında Bahçeli'nin sözlerine tepki gösterdi.

Özcan "Bu ülkede en fazla konuşulan ikinci dile düşmanlık, bir milletin diline bu kadar düşmanlık, kabul edememe… Bahçeli Sayın Davutoğlu’na da 'Serok Ahmet' deyip onurlandırması gibi, Norşin’i de kullanarak Güroymaklıları onurlandırmış. Birçok Türk vatandaşı için Norşin Norşin’dir. Memleketin en fazla konuşulan dillerinden biriyle dalga geçmek, onu hakir görmek… Bunu açıklayamıyorum. Bu tutarsızlığı açıklayamıyorum. Türkiye’deki milyonlarca insan için Norşin, Norşin’dir, kim ne derse desin." diye tepkisini ortaya koydu.

Birçok sosyal medya kullanıcısı da Bahçeli'nin, söz konusu Cumhur İttifak olunca sessizliğe büründüğüne dikkat çekti.

Norşin ismi ne zaman değiştirildi?

İlim ve irfan yuvası olan Norşin ilçesi, birçok medeniyete beşiklik etmiş, yetiştirdiği alim ve 200 yılı aşkın medrese kültürüyle tanınan bir ilçedir. 1960’lı yıllarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde küçük nüfuslu, ismi duyulmamış tüm ilçe, belde ve köylerin adları, çıkarılan bir kanunla bir gecede değiştirildi. Yapılan değişiklikle "Norşin" ismi "Güroymak" olarak değiştirildi. Yapılan değişiklik halk arasında kabul görmemiş hemen hepsi eski adları ile telaffuz edile gelmiştir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.