Bakan Ağbal: Hükümetin en önemli gündemi ekonomi olacak

Bakan Ağbal: Hükümetin en önemli gündemi ekonomi olacak

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere geldiği Bitlis’te konuşan Maliye Bakanı Ağbal, eylül ayından itibaren hükümetin en öncelikli gündeminin ekonomi olacağını belirtti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ahlat, Adilcevaz ve Tatvan ilçelerinde gerçekleştirdiği bir takım ziyaretlerinin ardından, Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı (BETAV) üyeleri, iş çevreleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.

Burada Bitlisli iş adamlarına seslenen Ağbal, eylül ayından itibaren hükümetin en öncelikli gündeminin ekonomi olacağını vurguladı.

Ağbal, bakanlık olarak ellerinde gelen desteği sunacaklarını belirterek, "Sabahtan bu yana Bitlis'i, Tatvan'ı, Ahlat'ı, Adilcevaz'ı geziyoruz. O kadar etkilendim ki anlatamam. Kadim bir kent. Anadolu coğrafyasındaki bin yıllık medeniyetin beşiği. O kadar güzel insanları var ki bütün gezdiğim yerlerde bizleri gönülden karşılayan kardeşlerime teşekkür ediyorum. Bitlisli iş adamlarımız, iş kadınlarımız burada. İnşallah bugün, gün içinde yaptığımız çalışmalarda gündeme gelen konularda bakanlık olarak elimizden gelen desteği sunacağız." dedi.

"Açıklanan rakamlar ekonomide üretimin çarkların döndüğünü, ihracatın son derece iyi gittiğini gösteriyor"

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında bir müddet ekonominin sekteye uğradığını hatırlatan Ağbal, kısa sürede tekrar toparlandıklarını dile getirerek, şunları söyledi: "Hatırlarsanız geçen sene ülke olarak bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Allah bir daha böyle bir garabet, böyle bir felaketle bu milleti karşılaştırmasın. Millet olarak beraber bunun üstesinden geldik. Ancak tabi 15 Temmuz alçak darbe girişimi sonrasında ekonomi sekteye uğradı. Hükümet olarak ekonomide almış olduğumuz tedbirlerle çok büyük mesafeler kat ettik. Bugün bir yıl öncesine göre bakıyorum, ekonomimiz gayet iyi gidiyor. Üretim, yatırım ihracat ve tüketim tarafında açıklanan rakamlar ekonominin 15 Temmuz öncesi dönemden bile daha iyi noktaya doğru ilerleme kat ettiğini gösteriyor."

2010 ile 2016 arasında Türkiye ekonomisinin yıllık ortalama 6,7 büyüdüğü hatırlatan Ağbal, "Global krizden sonra ilk yıllar belki daha fazla ama büyük bir büyüme performansı yakaladık. Darbenin bütün etkilerine rağmen, dışardaki jeopolitik bütün sıkıntılara rağmen şu anda 2017'de de yüksek büyüme oranını yakalayacağımızı söyleyebilirim. Açıklanan rakamlar ekonomide üretimin çarkların döndüğünü, ihracatın son derece iyi gittiğini gösteriyor. Birinci çeyrekte yüzde 5 büyüdük, ikinci çeyrekte daha fazla oranda büyüyeceğiz. Üçüncü çeyrekte daha büyük büyüyeceğiz. Yüzde 5-6 oranında büyümeyi Türkiye ekonomisi için söyleyebiliriz. Bu hepimizi sevindiriyor. 15 Temmuz sonrası oluşan bir hava vardı. Hükümet olarak büyük inisiyatifler aldık. Bütçe açığımızı yukarı çekti. Ama KGF, KOSGEB destekleri, vergi indirimleri hepsi ekonomide moralleri yükseltti. Yatırımcılarla görüşüyoruz. Piyasalarla ilgili olumlu dönüşler alıyoruz. Önümüzdeki günlerde ekonomi ile ilgili önemli yasal düzenlemeleri kamuoyuyla paylaşacağız." diye konuştu.

"Şu  anda birkaç konuyla ilgili özel çalışmalarımız var. Bunlardan en önemlisi gelir vergisi kanunu. Gelir kurumları vergisi kanununu birleştireceğiz. Tek bir kanun yapacağız. Ama yatırımın, üretimin, istihdamın ve ihracatın önünü açan vergi yükünü; eşitliği, adaleti öngören, en önemlisi de Türkiye’yi daha rekabetçi konuma getiren bir gelir vergisi kanununu yapmak istiyoruz" diyen Ağbal, "Katma Değer Vergisi Kanunu sistemi işletmeler üzerinde yük oluşturuyor. Burada ciddi bir reform fırsatını yakaladık.  İnşallah bununla ilgili hazırlıklarımızı bir 2 ay içinde tamamlayacağız. Onu da kamuoyunun gündemine getireceğiz. Üretimle ilgili yeni çalışmalar yapılıyor. Önemli düzenlemeleri paylaşacağız." şeklinde konuştu. Bakan Ağbal, Türkiye’nin 2019 sürecine giden yolda yapacakları çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Kısa bir açıklama yapan BETAV Başkanı ve iş adamı Ahmet Eren ise BETAV kurulduğu günden bu yana herhangi bir siyasi görüşe, ideolojiye pirim vermediğini, BETAV'ın dar kapsamlı bir amacı olduğunu, o da Bitlisli yükseköğretim öğrencilerine yardım etmek ve kentin eğitimine katkı sunmak olduğunu belirtti. Geceyi Bitlis’te geçirecek olan Bakan Ağbal, yarın yapacağı kahvaltının ardından kentten ayrılacak.

İLKHA





















HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.