Bakan Gül: Arabuluculukta başarı yüzde 70 seviyesinde

Bakan Gül: Arabuluculukta başarı yüzde 70 seviyesinde

​Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, arabuluculuk uygulaması sayesinde bir yılda 355 bin uyuşmazlığın yüzde 70'inin çözüme kavuşturulduğunu belirtti.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen "Birinci Yılında Dava Şartı Arabuluculuk Sempozyumu”nda konuştu.

Gül, burada yaptığı konuşmada arabuluculuk uygulamasına değindi. Uygulamada bir yılı geride bıraktıklarını belirten Gül, "Yıllar süren işçi-işveren ilişkisinin çatışmalarını dostane bir zeminde yoluna koymanın sosyal barışın sağlanmasında çok önemli. Yargısal adalet yollarını açık ve hazır tuttuk. Bunun yanında anlaşma yollarına da teşvik ettik. Amacımız uyuşmazlıklara süratle ve adaletle yanıt vermektir, yeni çatışmalar üretmeden uyuşmazlıkları kalıcı biçimde çözmektir. Arabuluculuk bir yıllık uygulamasıyla bu amaçları sağlayan etkili bir kurum olduğunu kanıtlamıştır. Uygulamanın ilk bir yılında yaklaşık 355 bin uyuşmazlığın yüzde 70'i arabulucular önünde çözüme kavuşmuştur, sadece yüzde 30'luk bir kısım mahkemelerin önüne taşınmıştır. Anlaşmayla sonuçlanan ihtilaf sayısı 238 bin civarındadır. Bu, kabaca 238 mahkemenin iş yüküne denktir. Sistemin başarısı, iş mahkemelerine açılan dava sayısında da görülmektedir. 2017 yılına iş mahkemelerine açılan dava sayısı 210 bin civarındayken, 2018'de açılan dava sayısı 92 bine gerilemiştir, bu azalış bizim için ikincil önemdedir." dedi.

Aile arabuluculuk sistemi geliyor

"Aile arabuluculuk sistemini" de kamuoyunun tartışmasına açacaklarını aktaran Gül, "Kamu düzenine' ilişkin ve 'kadına şiddet' hariç olmak üzere bu konuda aile arabuluculuk sistemini de inşallah tüm kamuoyuyla paylaşıp, en güzel şekilde hukuk sistemine kazandırmaya hedefliyoruz."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.