Bakan Kurum: Biz kentsel dönüşümden çok çektik

Bakan Kurum: Biz kentsel dönüşümden çok çektik

​Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşümden çok çektiklerini belirterek, "Bundan sonraki süreçte kentsel dönüşümle ilgili artık kararlı bir duruş sergilemek zorundayız." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Gaziantep’teki temasları kapsamında Şahinbey ilçesindeki Hasan Celal Güzel Millet Bahçesi'nin açılışına katıldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Hasan Celal Güzel Millet Bahçesi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşümle ile ilgili artık kararlı bir duruşun sergileneceğini belirtti.

Hasan Celal Güzel’in isminin böyle bir millet bahçesine verilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Kurum, "Hasan Celal Güzel bakanımız, gerçekten hem Antep’imiz için, hem ülkemiz için çok değerli bir devlet adamıydı. Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle, kendisi her zaman bir özgürlük savaşçısı olmuştur. Dik duruşuyla, devlet adamlığıyla, vatan millet sevdasıyla her zaman kendisini net bir şekilde ifade etmiştir. Gaziantep’in evladı, bakanımıza da böyle bir parkın ismini vermek de bizim için çok büyük bir onurdur." dedi.

Hasan Celal Güzel Millet Bahçesi’nin 250 bin metrekarelik alan üzerine kurulduğunu belirten Kurum, içerisinde, profesyonel bir futbol sahası, yarı olimpik yüzme havuzu, kütüphane, millet kıraathanesi, bisiklet ve yürüyüş yollarının olduğu çok örnek bir millet bahçesi olduğunu anımsattı.

Bakan Kurum, hem kentsel dönüşüm noktasında hem de millet bahçesi noktasında yapılması gereken projeleri ve aciliyetine binaen öncelik sırasına göre yapmaya gayret gösterdiklerini belirterek, merkez Şehitkamil ilçesindeki deprem riski taşıyan Çağlayan Mahallesi’nde kentsel dönüşüm yapacaklarını belirtti.

Kurum, "Çağlayan mahallesi gerçekten deprem riski taşıdığı, altında mağaraların bulunduğu bu alana gittik. Gaziantepli kardeşlerimiz bize, ‘burası deprem riski taşıyor, bu alanı acilen dönüştürmemiz gerekir’ dediler. Biz de burada diğer mahallelerimizde olduğu gibi kentsel dönüşüm projesini geliştireceğiz."

"İzmir Bayraklı Çiçek Mahallesi'ndeki dönüşümü hızlı şekilde gerçekleştireceğiz"

İzmir'in Bayraklı ilçesinde kopan kayaların evlerin üzerine düşmesine ilişkin de bilgileri veren Bakan Kurum, "Bugün haberlere konu olan İzmir Bayraklı'daki yağışlardan kaynaklı kayaların düşmesi sonucu vatandaşımızın can ve mal güvenliğine ilişkin Cumhurbaşkanımızın talimatları oldu. Buna ilişkin İzmir Bayraklı'ya ekip yolluyoruz. Çiçek Mahallesi'ndeki vatandaşlarımızın sorunlarını kentsel dönüşümle çözmek suretiyle TOKİ ekiplerimiz oraya doğru hareket ediyor. Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzle beraber, inşallah İzmir Bayraklı Çiçek Mahallesi'ndeki dönüşümü hızlı şekilde gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullandı.

"Kentsel dönüşümden çok çektik"

İstanbul Kartal'daki acı olayda da 21 kişinin hayatını kaybettiğini anımsatan Bakan Kurum, "Biz kentsel dönüşümden çok çektik. Depremlerde insanlarımızı kaybettik, çok sayıda insanımız yaralandı ve yüklü miktarda mal kaybımız oldu. Biz artık bundan sonraki süreçte kentsel dönüşümle ilgili kararlı bir duruş sergilemek zorundayız. Bakanlık olarak 81 ilimize kentsel dönüşümle ilgili bir genelge gönderdik ve bu genelge çerçevesinde dönüştürülmesi gereken alanların tespitinin yapılması ve bu alanlarda kentsel dönüşüm stratejik ve master planı çerçevesinde, master planı aslında bakarsanız manifestomuzdaki maddelerden biri. 2023,2053 ve 2071 ile hedefleri de doğrultusunda artık biz ülkemizin 50-100 yıllık planlar yapacağız. Bu planlamada tarım alanları, sanayi alanları, turizm alanları ve dönüştürülmesi gereken alanları tek tek tespit edilerek belediyelerimizle birlikte bu çalışmaları yürüteceğiz." diye konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de "Bu alan 30 mahalleyi kapsıyor. Tamamen gri alan, bir ağaç yoktu. Bu bölge yıllar önce çarpık kentleşmiş, sağlıklı büyüyememiş.  Çocuk dostu, kadın dostu, engelli dostu, insan dostu bir millet bahçesini açıyoruz. Rahmetli Hasan Celal Güzel’i anarken, aslında ölüm bize en büyük ders. Hepimiz öleceğiz, arkamızdan ne bırakacağız? Arkamızdan hoş seda bırakmak, milletin gönlüne girmek, bu yapılarla, eserlerle bunun gereğini yapmak gerekiyor." dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Kurum ve beraberindekiler protokolle açılışını gerçekleştirdiği millet bahçesini gezdi ve vatandaşlarla sohbet etti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler