Bakan Varank: Üretimde yapısal dönüşüme ihtiyacımız var

Bakan Varank: Üretimde yapısal dönüşüme ihtiyacımız var

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, üretimde yapısal dönüşüme ihtiyaçlarının olduğunu ve bu dönüşümün tüm makroekonomik hedeflere ulaşmada kritik rol oynayacağını söyledi.

Gaziantep’teki temaslarını sürdüren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve KOSGEB işbirliğiyle yapılan Gaziantep Bölgesel Endüstriyel Tasarım ve Hibrit Modelleme Merkezi’nin (GETHAM) açılış törenine katıldı.

Merkezin açılışında konuşan Bakan Varank, yaptıkları projelerle KOBİ'lere ve çeşitli sektörlere destek sağladıklarını ve desteklerin devam edeceğini belirterek, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasındaki mali işbirliği kapsamında “Rekabetçi Sektörler Programı”nın bakanlık tarafından yürütüldüğünü söyledi.

Bakan Varank, 2007-2013 yıllarını kapsayan ilk dönemde 550 milyon avro kaynak sağladıklarını, 2014-2020 döneminde ise 302 milyon avro tutarında bir fonla yeni projelere devam edeceklerini belirterek, “Bu programla pek çok farklı sektörde büyük ölçekli projelere mali destek sağladık ve sağlamaya da devam ediyoruz. 2007-2013'ü kapsayan ilk dönemde 550 milyon Euro kaynak sağladık ve 2014-2020 döneminde ise 302 milyon Euro tutarında bir fonla yeni projelere devam edeceğiz. Bölgelerimizdeki sosyal-ekonomik kalkınmaya ivme kazandırmayı amaçladığımız bu programla 43 ilimizde 46 başarılı projeye imza attık.” dedi.

Yapılan yatırımlarda, Ar-Ge ve inovasyon altyapısından imalat sanayinin güçlendirilmesine; KOBİ'lerin finansmana erişim olanaklarından, kümelenme ve kapasite geliştirmeye kadar pek çok çeşitli alanlara odaklandıklarını belirten Varank, projelerin uygulanması neticesinde birbirinden güzel sonuçlar aldıklarını kaydetti.

İmalat altyapısını geliştirmek için kurdukları tesislerden 2 bin 300 KOBİ’nin faydalandığı bilgisini veren Varank, “288 yeni işletmenin de kurulmasına vesile olduk. Ar-Ge ve yenilikçilik alanındaki projelere 55 milyon Euro yatırım yaptık. laboratuarlar, teknoparklar, araştırma, uygulama merkezleri kurulmasına destek sağladık. Finansmana erişim projelerimizle bir milyar Euro tutarında kredi hacmi oluşturduk ve 14 bin KOBİ'ye finansal destek sağladık.” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ilk bölgesel nitelikli girişim sermayesi fonunu kurduklarını ve kredi garanti mekanizmasına destek olduklarını aktaran Bakan Varank, şunları söyledi:

“Samsun'a 50 milyon Euro yatırım yaparak ulusal ve uluslararası hizmet verecek olan Samsun Lojistik Merkezi'ni açtık. Kayseri, Yozgat, Gaziantep, Elazığ'da Teknoparklar kurduk. 10 ilimizde İş Geliştirme Merkezleri kurduk. Bu illerimizi bakanlık olarak makine-teçhizatla donattık danışmanlık faaliyetleriyle sürdürülebilirliklerini mümkün kıldık. 8 ilimizde 78 milyon euroluk yatırımla Ortak Kullanım Atölyeleri açtık. Böylece de işletmelerin tek başına satın alma gücünün olmadığı makine ve ekipmanlar ise tüm girişimcilerin ortak kullanımına açıldı. KOBİ'lerimizin hem rekabet gücü hem de istihdam olanakları arttı.”

Giresun'da fındık ve Şanlıurfa'da ise lisanslı hububat depoları kurduklarını belirten Varank, “Üretimde yapısal bir dönüşüme ihtiyacımız bulunuyor. Bu dönüşüm bizim tüm makro-ekonomik hedeflerimize ulaşmada kilit bir rol oynayacak. Buradan hareketle 'Milli teknoloji, güçlü sanayi' önceliğimizi ortaya koyduk.  GETHAM'la birlikte daha rekabetçi hale gelen KOBİ ve girişimciler; oluşturdukları istihdam ve katma değerli ürünler sayesinde, bölgenin sosyo-ekonomik gelişimine önemli katkı sağlayacaklardır. GETHAM projesi Gaziantep ve bölge illerinin Ar-Ge, inovasyon ve tasarım üssü olmasına da hizmet edecektir ve bu merkezden deri, mücevher, aksesuar ve elektronik devreler üreten KOBİ'lerin de yararlanması hedeflenmektedir.” diyen konuştu.

Merkezin faaliyetlerinin sadece Gaziantep ile sınırlı kalmayacağını ve burada başlatılan bu yenilikçilik hamlesinin bölge illerini de kapsayacak şekilde genişletileceğini bildiren Varank, GETHAM'la birlikte daha rekabetçi hale gelen KOBİ ve girişimcilerin oluşturdukları istihdam ve katma değerli ürünlerin sayesinde, bölgenin sosyo-ekonomik gelişimine önemli katkı sağlayacaklarını ifade etti.

Bakan Varank, “Rekabetçi Sektörler Programı” kapsamında nisan ayında “Araştırma ve Geliştirme” ile "Teknoloji Transferi ve Ticarileştirme" başlıklarında 53 milyon avroluk proje çağrısına çıktıklarını ve gelen talepler arasından kriterlere uygun olan farklı projeleri seçtiklerini ifade ederek, bunların bir an önce uygulamaya geçmesi için var güçleriyle çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım ise GETHAM merkezi hakkında bilgiler paylaşarak, bu merkezin bölge ve kent için önemli olduğunu belirterek, merkezin kente kazandırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Konuşmaların ardından açılışı yapılan GETHAM'da incelemelerde bulunan Bakan Varank, daha sonra Gaziantep Valiliği'ni ziyaret edip Vali Ali Yerlikaya'dan kente ilişkin bilgi aldı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.