Bakanlık HES'i iptal etti Ongözlü Köprü kurtuldu

Bakanlık HES'i iptal etti Ongözlü Köprü kurtuldu

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Diyarbakır'da Dicle Nehri üzerinde yapılacak olan Dicle-II Regülatörünü ve HES projesini iptal ettiğini duyurdu.

DİYARBAKIR  - Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır'da, Dicle Nehri üzerinde yapılacak olan 3 HES projesinden biri olan Dicle-II Regülatörü, Diyarbakır surlarının UNESCO Dünya Kültür Mirası listesi adaylık sürecini etkileyeceği gerekçesiyle iptal edildi.

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından da onaylanan projeye kentteki sivil toplum örgütlerinin tepki göstermiş ve Dünya Kültür Mirasına aday listesinde olan Hevsel bahçeleri, Diyarbakır surları ve Ongözlü köprünün sular altında kalacak olmasının tarihin katledileceği anlamına geleceğini dile getirmişlerdi.

 

İptal nedeniyle ilgili kurumlara bilgilendirme yazısı gönderdiği belirtilen Orman ve Su İşleri Bakanlığının, HES Projesine ilişkin olarak UNESCO sürecini ve bu kapsamda dünya mirası olarak sunulacak olan Hevsel Bahçelerini ve Dicle Vadisi'ni olumsuz etkileyeceğinin belirtildiği ifade edildi.

 

Bakanlık yazısında, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün de projenin adaylık dosyasının önemli bileşenlerinden olan Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı ile Ongözlü Köprü'nün özgünlük ve bütünlüğüne zarar verebileceğinin anlaşıldığı belirtilerek, bu nedenle projenin iptal edildiği ifade edildi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler