Baklavacılarda tatlı bayram telaşı

Baklavacılarda tatlı bayram telaşı

​Gastronomi şehri Gaziantep'te, bayramın vazgeçilmezi baklava siparişlerinin artmasıyla üreticilerin yoğun ve bir o kadar da "tatlı" bayram mesaisi başladı.

Gastronomi alanında UNESCO’nun yaratıcı şehirler ağında yer alan Gaziantep'te baklavacıların "tatlı" bayram telaşı başladı. Kurban Bayramı'na sayılı günler kala baklava siparişlerini yetiştirmek için büyük bir çaba harcayan Gaziantepli baklavacılar, yoğun mesai harcıyor.

Kentin en önemli tatlıları arasında bulunan ve adı Gaziantep ile özdeşleşen baklava, özel günlerde en çok tüketilen tatlıların başında geliyor. Kurban Bayramı'na sayılı günler kala siparişleri yetiştirmeye çalışan baklavacıların mesaisi de arttı.

Hamuru merdaneyle adeta kağıt haline getiren ustalar, yufkayı tek tek tepsiye yerleştiriyor. Tereyağı ve fıstıkla süslenen baklava, odun ateşinde yaklaşık yarım saat bekletildikten sonra şerbeti dökülüp müşteriye sunuluyor.

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte bayrama hazırlanan vatandaşlar tatlı siparişleri için kentteki baklavacıların yolunu tutuyor. Bayram öncesi yurt içi ve yurt dışından gelen siparişleri hazırlamak için büyük uğraş veren baklavacılar, gelen siparişleri yetiştirmeye çalıştıklarını söylediler.

Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla işlerinde artış yaşandığını söyleyen baklavacı ustalarından Levent Aktaş, kentteki baklavacıları bayram öncesi "tatlı" bir telaşın sardığını, siparişleri yetiştirmek için çalıştıklarını söyledi.

Aktaş, Ramazan Bayramı kadar olmasa da aldıkları baklava siparişlerini yetiştirmek için çabaladıklarını belirterek, her iki bayramda da baklavanın tercih edildiğini, bayramda misafirlere sunmak için sipariş edilen baklavaları hazırlamak için yoğun bir mesai içerisinde olduklarını belirtti.

Türkiye'nin dört bir yanından gelen baklava siparişlerini yetiştirmek için çabaladıklarını belirten Aktaş, "Yaklaşan Kurban Bayramı'ndan dolayı, Ramazan Bayramı’na göre biraz daha sakin geçse bile yine de yoğunlumuz devam ediyor. İnşallah bu bayramda yine müşterilerimizin ve tüm Türkiye’deki baklava severlerin ağzını baklavalandıracağız, tatlandırırcağız. Yeni sezon fıstığımız, yağımızla beraber inşallah daha lezzetli baklavaları müşterilerimize sunacağız." dedi.

Bayramlarda yurt içi ile birlikte yurt dışından da baklava siparişi aldıklarının bilgisini veren Aktaş, şöyle konuştu:

"Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı’na göre biraz daha sakin gibi görünse de çok şükür biz yurt içi ve yurt dışından gelen siparişlerimizle kapasitemizi yine dolduruyoruz. Kargo aracılığıyla tüm Türkiye’ye ve baklava severlere inşallah baklava yetiştireceğiz. Bayramlarda özellikle yurt içi ve dışı siparişlerimiz artıyor. Bizler, verilen siparişleri bayramın birinci gününe kadar yetiştirmeye çalışıyoruz."

Yeni sezon Antep fıstığının hasadına başlandığını ve baklavalarda yeni ürün kullandıklarını ifade eden Aktaş, "İnşallah yeni sezon fıstık daha rehalı ve daha yeşil oluyor. Bu da baklavamızın kalitesini daha çok artırıyor. İnşallah bu sene fıstığımızda bol. Yıl boyunca baklava severlere bizler, baklava fiyatını da arttırmadan ilk günkü tadıyla, rehasıyla ikram edeceğiz."ifadelerini kullandı.

Bayram tatilinin 9 gün olmasından dolayı da işlerinin biraz daha erken başladığını belirten Aktaş, "Yani bu Kurban Bayramı’nda havaların sıcaklığından dolayı ister istemez birde dokuz günlük tatilin vermiş olduğu rahatlıkla tatil keyfini daha çok yaşayacaklar. Buradan şehir dışına giderken de vatandaşlarımız elleri boş gitmiyorlar, baklava götürüyorlar. Bu durumda arz ve talebi dengeliyor. Bizim işlerimiz yine çok şükür inşallah yoğun geçecek. Biz kapasitemizin şu anda yüzde 70-80'nini doldurduk. Bu şekilde çalışıyoruz. Bunu Gaziantep ortalamasına vurursak bayrama son 1-2 gün kala baklavacı esnaflarımız tam üretim kapasite çalışacaklardır. Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı kadar olmasa da inşallah ona yaklaşacaktır."şeklinde konuştu.

Gaziantep’te Ramazan ve Kurban bayramlarında baklavanın sofraların vazgeçilmezi olduğunu belirten Aktaş, "Bayram denince malum bütün evlere baklava giriyor. Kurban Bayramı’nda da bizde yine gelen misafirlere baklava ikram ediliyor. Bu da bizim işlerimizin artmasına vesile oluyor."diye konuştu.

Baklava fiyatlarında bir değişiklik olmadığını belirten Aktaş, "Baklava fiyatları Ramazan Bayramı'ndaki gibi değişmedi. Biz fıstık fiyatları 180-200 lira iken de zam yapmadık. Halen bu şekilde devam ediyor. Fıstık fiyatların düşmesi tabi bizim işlerimizde biraz daha artış sağladığı gibi inşallah ilerleyen günlerde piyasa oturduğunda tekrar esnafımızla görüşüp ne yapılması gerektiğine karar vereceğiz."diye belirtti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.