Bapir: "Bugün Kürdistan'ın bağımsızlığını ilan etmesi için önemli bir zamandayız."

Bapir: "Bugün Kürdistan'ın bağımsızlığını ilan etmesi için önemli bir zamandayız."

İslami Toplum Partisi (Komela) Genel Başkanı Ali Bapir, "Bugün Kürdistan'ın bağımsızlığını ilan etmesi için önemli bir zamandayız." dedi.

Erbil'deki parti binasında düzenlediği basın toplantısında konuşan Bapir, Komela olarak 'Bağımsız Kürdistan Devletini' kurmak için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Bu çalışmalar kapsamında bir kurulun strateji taslağı üzerinde araştırma yaptığını ifade eden Bapir, hazırlanan projenin, partileri tarafından kabul edildiğini belirtti.

Bapir, hazırlanan ve 16 sayfadan oluşan "Bağımsız Kürdistan Projesi Taslağı'nın" bugünden itibaren herkese sunulacağını belirterek şöyle konuştu:

"Parti olarak bu süreçte 'Bağımsız Kürdistan Devleti' kurma çalışmalarına başlanması gerektiğine inanıyoruz. Bugün Irak rejiminin yıkılmasının yıl dönümü olduğu için bu taslağı duyurmak istedik. Biz bağımsız Kürdistan’nın kurulması için strateji, siyasi, diplomatik ve insan kaynaklarımızı kullanmaya hazırız. Allah’ın izni ile destekçilerimizle bu projeyi hayata geçirmeyi umut ediyoruz."

Devlet yönetimindeki farklılıklardan dolayı yeni bir siyasi çalışma içine girmeyi düşündüklerini ifade eden Bapir, "Siyasi partiler arasında da ortak bir çalışma yapmaya çalışacağız. Komela ve destekçileri olarak Bağımsız Kürdistan devletinin kurulması için elimizden geleni yapacağız" ifadelerini kullandı.

Halkın oyunu alarak parlamentoda temsil yetkisine sahip olan milletvekillerinin bu konuyu tartışmaya açacağına dikkati çeken Bapir, şöyle devam etti:

"Özel siyasi ve ideolojik görüşlerimizi bir kenara bırakıp bu projeye destek verelim. Bugün Kürdistan'ın bağımsızlığını ilan etmesi için önemli bir zamandayız. Tabi ki bu devletin kurulması kolay olmayacaktır. Fakat bütün tarafların gayretiyle zor işler kolay olacak. Bugün buradan herkese sesleniyoruz: Devletimizi kurmak için destek verin! Kürdistan Başkanı dahil bütün yöneticilere, partilere, STK'lara hazırlanan bu taslak sunulacak ve fikirleri alınacaktır."

Bir gazetecinin ilan edilmesi planlanan bağımsız devletin sınırlarının ne şekilde çizileceğine dair sorusuna Bapir, şu cevabı verdi:

"Açıkça söylemek istiyoruz ki, Saddam rejimi yıkıldıktan sonra büyük bir hata yaptık. Sorunlu bölgeler konusunda Bağdat hükümetiyle bir anlaşma sağlayamadık. Şuan Kürt nüfusunun yoğunlukta olduğu sorunlu bölgelerde ısrarcı olacağız. Kürdistan coğrafyasının sınırlarını hızlı bir şekilde belirlememiz gerekir. Kürdistan'da faaliyet gösteren bütün partilerin sorunlu bölgeleri geri alma konusunda hem fikirdir. Kürdistan devleti kurulmadan önce sorunlu bölgeler konusunda adım atmamız gerekiyor."

Hürseda

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.