Başbakan Ahmet Davutoğlu Mardin’de 10 maddelik acil eylem planını açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu Mardin’de 10 maddelik acil eylem planını açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu Mardin’de 10 maddelik ‘Terörle Mücadele Eylem Planı’nı açıkladı.

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde düzenlenen Kardeşlik Buluşmaları Konferası’nda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, ‘master plan’ olarak bilinen ‘Terörle Mücadele Eylem Planı’nı açıkladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu sabaha karşı saat 04.00’da Mardin’e geldi. Otele geçip dinlenen Başbakan Dvautoğlu, daha sonra eşi Sare Davutoğlu ve bazı bakanlarla  birlikte Mardin Artuklu Üniversitesi’nde düzenlenen Kardeşlik Buluşmaları Konferansına katıldı. Davutoğlu, ‘master plan’ olarak bilinen ‘Terörle Mücadele Eylem Planı’nı açıkladı.

Türkiye’deki tek parti anlayışını baas rejiminde gördüklerini söyleyen Davutoğlu, PKK’nin tek tipçi zihniyete sahip olduğunun hatırlatarak, “12 Eylül nasıl hareket etmişse PKK da aynı tek tipçi bölücü bir anlayışla hareket etti. İslam medeniyetinin bütün özelliklerini atlayıp tek tipçiliğe yönelen anlayış. Bizim için 12 Eylül tek parti dönemindeki uygulamalarla mücadele ettik.  Güzel Türkçe ile Fakiye Teyran, Ahmed-i Hani’nin Kürtçesi arasında fark yoktu. Biz dilleri aziz kılmaya geldik. Gönülden gönüle konuşanlara tercümana gerek yoktur. Biz gönülden gönüle konuşuyoruz. Birleştirmek için her şeyi yaptık. Hizmet olarak getirdik.” diye konuştu.

“Çözüm süreci ve paralelle mücadele sözüyle bu görevi devraldım”

Davutoğlu, şöyle konuştu: “Bu ülke parçalanırsa, bilin ki kimsenin yapamadıklarını bize yapmış olurlar, bizi parçalayamazlar. Türkiye’nin bütününü birleştirmeye çalıştık. Yasakları kaldırdık. Biz tek tipçi anlayışa karşı kimseyle pazarlık yapmadan demokratik adımlar attık. Irakta Kürtçe konuştuğumda ağlayanları hatırlıyorum. Türkmen çocuğuna Kürtçe çok güzel yakışır. Bizim aramıza girmesinler, biz herkesle konuşuruz yürekten. Bunları istismar eden terör örgütü, en azından insafa gelir çeki düzen verir, bunun içinde çok çaba sarf ettik. Demokratik açılım çözüm sureci bağlamında silahlar insin, gönüller birleşsin, eller tetiğe gitmesin, çocuklar dağa çıkmasın… Hep bunun için. Biz ortak tarihin çocuklarıyız, geleceğimiz geçmişimiz gibi birdir. Şu denmişti; ‘Artık silahlar tek edilecek.’ Birkaç ay içinde silahlı unsurlar Türkiye’yi tek edecekti, ne oldu. Birileri şunu fark ettiler, birleştirici ruh her yere egemen olursa bunları durduramayız dediler harekete geçtiler. 2013 Mayısında gezi propagandası yaptılar. Birileri bunların kulağına fısıldadılar, boş hayallerin peşinde sürüklendiler. Ne söz vermişsek hepsini yaptık. Cumhurbaşkanından görevi devralırken çözüm süreci ve paralelle mücadele sözüyle bu görevi devraldım.”

“Şehit Yasin Börüyü rahmetle anıyorum.”

Kobane bahaneli eylemleri hatırlatan Davutoğlu, “17-25 (Aralık) kumpası ile bu birlikteliği yıkmaya çalıştılar. Arkasından nice kumpaslar gördük. 1 Ekim’de kanuni mekanizmayı çıkardık. Bize söz verdiler ama 6 Ekimde bütün şehirlerimizi tarumar edilen olaylar yaşandı. Gencecik fidanları 4. Kattan attılar.  Buradan şehit Yasin Börü’yü rahmetle anıyorum.” ifadelerini kullandı.

“Şehirlerimizi mayınlarla çukurlarla yıkmaya çalıştılar.”

Herhangi bir etnik ayrımcılığa gitmediklerini söyleyen Davutoğlu, “Bizi bu anlamda kırsalda umduklarını bulamayanlar şehirlerimizi mayınlarla çukurlarla yıkmaya çalıştılar. Burada halkımızın yanında oluğu için yılmadık. Vatandaşlarımız terör örgütünün çağrısına uymadı. Hepsine tek tek teşekkür ediyorum.” dedi.

Başbakan Davutoğlu son olarak ise 10 maddelik eylem planını şu şekilde açıkladı:

“1- Psikolojik unsur.

2- Kamu düzenini inşa edeceğiz.

“Çukur kazacağınıza anayasa komisyonuna gelin”

3- Kapsamlı demokratik reform süreci. Seçimden sonra tüm siyasi parti başkanları ile görüştüm. HDP’den cevap ne oldu gelir kaçak çayını içer gider dediler. Kendi ülkemde istismar edilmeme izin verir miyim? Halk karşısında hiç olacak zalim karşısında güçlü şekilde davranırız. Gün bugündür çukur kazacağınıza anayasa komisyonuna gelin ne istiyorsanız söyleyin. 12 Eylül Anayasa, terör örgütü de emellerine ulaşamayacak. Barikatları çukurların arkasındaki çocukların beynini yıkayarak bir şey elde edemezsiniz.

“Sur’dan Cizre’den çıkan vatandaşlarımızı bu zalimlerin eline bırakmayız”

4- Terörle mücadele çerçevesinde sosyal seferberlik ilan ediyoruz. Bütün yaralar sarılacak, Allah’ın izni ile göç etmek zorunda kalan vatandaşlarımızın gözyaşlarını siler yardım ederiz. Sur’dan Cizre’den çıkan vatandaşlarımızı bu zalimlerin eline bırakmayız. Her türlü ihtiyaçlarını karşılayacağı, düzenli kira yardım yapılıyor, yapılacak. Onlar huzur içinde uyumadıkça bize Ankara’da huzurlu uyumak haramdır. Yakıp yıkılan okullarımızı imar edeceğiz.

5-  13 yıl içinde kaldırdığımız bölge ekonomisini daha da kalkındıracağız.

6- Mekanları yeniden ihya edeceğiz. Bunu kentsel dönüşüm olarak konuşuyorlar ben böyle demeyeceğim. Diyarbakır, Mardin, Sivas Kırşehir’de tarihi dokuyu koruyan şehir ihyası içinde olacağız. Sur’u tarihi özellikleri ile öylesine inşa edeceğiz ki bütün insanlık burada ilham alacağız. Mayın, çukurlarla bozulan kanallar rehabilite edilecek

7 - Etkin bir iletişim stratejisi gerçekleştireceğiz. Her yerde iletişim birimi oluşturulacak.

8- Yeni yasal idari düzenlemeler yapılacak. Büyükşehir yasası ihmal edildi. Yerel yönetimler yetkileri genişletilecek istismar edilmesine izin verilmeyecek. Yatırım yapmaktansa terör unsurların istihdam edilmesine izin verilmeyecek. Kim olursa olsun kamu hizmetinde izin verilmeyecek. Silahlı unsurlara yönelik her türlü önlemi alacağız. Türkiye’yi silahtan arındıracağız.

9- Milli birlik kardeşlik adımı atılacak yeniden. Milletin kendisidir. İstişare meclisi kurulması için talimat verdim. Herkesi muhatap alacağız elinde silah olanı almayacağız. Zulmedenleri muhatap almayacağız. Önce silahları bırakacaklar. Ondan sonra görüşme olacak.

10- Bütün Ortadoğu’da kapsamlı bir birleştirici ruh anlayışını başlatıyoruz. yanında olacağız.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.