Başbakan Davutoğlu’ndan Kürtçe okul açıklaması

Başbakan Davutoğlu’ndan Kürtçe okul açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu açılan Kürtçe okullar ve okulların yakılması ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Başbakan Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanlığında düzenlenen bilgilendirme toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Başbakan Ahmet Davutoğlu açılan Kürtçe okullar ve okulların yakılması ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bazı kuruluşların desteğiyle Kürtçe eğitim vermek amacıyla açılan okulların valiliklerce kapatıldığı, bunların mühürlerinin sökülerek içeri girildiği anımsatılarak, Yaşanan gerginliği ve bazı okulların buna tepki olarak yakılmasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Başbakan Davutoğlu, olayın üç boyutu bulunduğunu belirtti. Davutoğlu “Türkiye'de konuşulan herhangi bir dile önyargılı yaklaşmadıklarının herkes tarafından bilindiğini, son yıllarda Kürtçenin sosyal, siyasal hayatta kullanılması, eğitimde seçmeli ders olarak okutulması yönünde devrim mahiyetinde adımlar atıldığını, bundan yıllar önce bu dilde yayın yapan ulusal kanal, Kürtçenin seçmeli ders olduğu okullar, Kürtçe öğretmeni yetiştiren üniversite bölümleri olmasına kimsenin ihtimal bile vermediğini“ belirtti.

Ahmet Davutoğlu, "Kürtçe, bizim güzel Türkçemiz gibi bu ülkenin bir kesiminin kullandığı bir dilimizdir, birçok başka lehçeler ve diller gibi. Türkçe resmi dildir, ama ülkede çok sayıda kullanılan dil vardır, her birisi saygındır, her birisi azizdir. Çünkü insanlar arasında nihayet o dilin kullanılması önemlidir. Muhabbetle konuşulduğunda her dil güzeldir. Türkçemiz de güzeldir. Ben birçok yerde söylüyorum, Yunus Emre'nin güzel Türkçesi ile Feqiye Teyran'ın güzel Kürtçesi arasında muhteva ve muhabbet bakımından bir fark yoksa biz böyle bir şey gözetmeyiz" ifadelerini kullandı. Bu konuda atılan adımlara işaret eden Davutoğlu, bu sene yeni bir dönem başladığını, ilk defa seçmeli derslerle ilgili talepler de göz önüne alınarak norm kadrolu Kürtçe öğretmenlerinin görevlendirileceğini anımsatarak "biz bu adımları atarken, bazı çevrelerin sanki bu adımlar onların baskılarıyla veya onlar bu adımları getiriyormuş gibi psikoloji de yaratmak istenircesine kamu düzenini bozacak şekilde adımlar atması da kabul edilemez, izin verilemez. Kürtçe bu ülkede kullanılan bir dil olarak saygınsa ve hepimiz bunu biliyor ve buna göre davranıyorsak bütün vatandaşlar, bütün kurumlar da bilmeli ki Türkiye bir hukuk devletidir ve kamu düzeni esastır. Herkes kafasına göre 'Ben burayı okul ilan ettim, şu eğitimi vereceğim' derse, bir müddet sonra kaos çıkar'' ifadeleri kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.