Başbakan Yardımcısı Işık Irak Kürdistan Bölgesindeki referanduma ilişkin konuştu

Başbakan Yardımcısı Işık Irak Kürdistan Bölgesindeki referanduma ilişkin konuştu

Geldiği Diyarbakır’da Irak Kürdistan Bölgesinde yapılacak referandumla ilgili konuşan Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, referandumun "hem bölge halkına hem de bölge devletlerine zarar getireceğini" söyledi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Diyarbakır’da, Irak Kürdistan Bölgesinde yapılacak referandum ile ilgili konuşan Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, uyarılarda bulundu.

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, öncelik Diyarbakır Valiliğini ziyaret etti. Burada şeref defterini imzaladıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Işık, Kürdistan Bölgesinde yapılacak referanduma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Referandumun bölge halkına fayda getirmeyeceğini savunan Işık, “Öncelikle şunu ifade etmek lazım. Referandumun Kuzey Irak’a da bölgemize de özellikle bizim coğrafyamıza da hiçbir fayda getirmeyeceği çok açık. Kuzey Irak yönetimine kısa vadede iç siyasi tartışmaların belki ötelenmesi açısından bir faydası olabilir ama bunun bölgeye ve bölge halkına hiçbir şekilde faydasının olmayacağını düşünüyoruz.” dedi.

Bölge üzerinde oyunlar oynandığını belirten Işık, “Bakınız, bölgede yeni nifak tohumları ekmenin, bölgeyi yeni bir kan deryasına çevirmenin, başta Kuzey Irak halkı olmak üzere, kimseye bir faydası yok. Bu çok açık ki bölge üzerinde oynanan oyunların, iyi niyetle de olsa bu bölgeye taşınmasıdır. Siz düşünün ki, dünyada devletler, birleşik devlet olma noktasına doğru yürürken, birlikler artarken bölgede daha fazla devletçikler oluşturmanın ne kadar büyük tenakuz olduğunu hepimizin görmesi lazım. Ve bu referandumu açıkça destekleyen bir tek ülkenin İsrail olmasının da aslında başlı başına düşünülmesi gereken bir durum olduğunu, özellikle Kuzey Irak yönetiminin düşünmesi lazım.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye, Kuzey Irak’ın dostudur.” diyen Işık konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kuzey Irak halkı, bizim bin yıldır kader birliği yaptığımız bir halktır. Hem de Türkiye kara gün dostudur. Son dönemde merkezi hükümetle Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasındaki ipler kopma noktasına geldiğinde, adeta Kuzey Irak açlığa, yokluğa ve yalnızlığa mahkûm edildiğinde Kuzey Irak’ın nefes almasını sağlayan, hayata bağlanmasını sağlayan ve oradaki insanlarımızın mağduriyet yaşamamasını sağlayan ülke Türkiye olmuştur.”

Işık, konuşmasının devamında “Dost acı söyler, ama doğruyu söyler. Türkiye de dosttur, hem de kara gün dostudur. Bugün biz Türkiye olarak diyoruz ki, bu referandumun başta Kuzey Irak halkına, bölge halkına ve özellikle bizim coğrafyamıza hiçbir faydası yoktur. Bunun yerine var olan sorunları oturup konuşarak çözmek ve daha güçlü bir bölgenin, daha birleşik bir bölgenin, Irak’ın Suriye’nin toprak bütünlüğü esasında daha güçlü bir coğrafyanın oluşmasına hepimiz katkı vermek durumundayız.” diye konuştu.

Işık, küçük bölgeler oluşturmanın faydasız olduğunu ve referandumun vazgeçilmesi gerektiğini ifade ederek, “Bunun için Türkiye olarak biz diyoruz ki, henüz daha vakit çok olmadan bu işten vazgeçin. Bu işten vazgeçmek, başta Kuzey Irak halkına, Türkiye’ye İran’a, Irak’a, Suriye’ye ve bütün coğrafyamıza hayır getirecektir. Enerjimizi gücümüzüz halkımızın refahı için kullanmalıyız. Enerjimizi gücümüzü daha fazla parçalanmak daha fazla bölünmek ve bölgeyi daha fazla içinden çıkılmaz bir hale sokmak için kullanmamalıyız.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin olası durumlara karşı tedbir aldığını dile getiren Işık, alınacak tedbirlerin bölge halkı ve bütün coğrafyanın felakete sürüklenmesini engelleme amacı taşıdığını sözlerine ekledi. (Abdurrahman Tetik, Emrah Deniz -  İLKHA)










 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.