Başbakan Yardımcısı Şimşek: Türkiye ortalama yüzde 5,8 büyüdü

Başbakan Yardımcısı Şimşek: Türkiye ortalama yüzde 5,8 büyüdü

​Başbakan Yardımcısı Şimşek, 2003 yılından bu yana Türkiye'nin ortalama yüzde 5,8 büyüdüğünü, bunun Çin ve Hindistan'dan sonra en güçlü büyüme performansı olduğunu söyledi.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB), Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Gaziantep Halıcılar Odası iş birliğiyle 11'incisi düzenlenen "Domotex Türkiye Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı" Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün katıldığı törenle açıldı.

Fuarın açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin en kötü günleri geride bıraktığını belirterek, 2003 yılından bu yana Türkiye'nin ortalama olarak yüzde 5,8 büyüdüğünü ve ülke ekonomisinin de 2002 yılından bu yana yüzde 230 büyüdüğünü söyledi.

Şimşek, "Geçen sene bir referandum vardı. Bir önceki sene bir darbe girişimi, bir önceki sene iki seçim vardı. Bu listeler uzayıp gidiyor. Tüm bunlar bizim 2'nci ve 3'üncü nesil reformlar yapmamızda kısmen de olsa maalesef enerjimizi ve odaklanmamızı etkiledi. Bugünkü sıkıntılar kısmen bu şokları yansıtıyor. Başka bir ülke bu şokları yaşasaydı kısa süreli bir daralmaya gitmezdi, büyük bir ihtimalle depresyona girerdi." dedi.

2003 yılından bu yana Türkiye'nin ortalama yüzde 5,8 büyüdüğünü, bunun Çin ve Hindistan'dan sonra en güçlü bir büyüme performansı olduğunu söyleyen Şimşek, dünyanın 2002 yılından bu yana yüzde 78, Türkiye’nin ise yüzde 230 büyüdüğünü belirtti.

Konuşmasını ekonomideki rakamlarla sürdüren Şimşek, "Türkiye'de 10 yılda 8.7 milyon kişi iş bulmuş. Bu büyümeyi boş görenler, bu rakamı görsün. Otomobil satışları 91 binden 723 bine ulaşmış. Traktör sayısı 7 binden 73 bine çıkmış. Sorun yok mu, var. İnşallah bu seçimden sonra Türkiye bu reformlara yoğunlaşacak. Önümüzdeki dönemde en önemli görevi enflasyonla mücadeledir. Ben inanıyorum ki, en kötüsü geride kaldı. Yaşadığımız sıkıntıların en kötüsü geride kaldı. 5 yıllık taze bir süreyle bu köklü reformlarla daha çok ilerleriz. OHAL zaruri bir durum olarak bizim karşımıza çıktı. Bazı şartlarda ülkeyi mecburen bu ölçülere getirdi. Bu tehlikeler azaldığında bunlar ortadan kalkar." ifadelerini kullandı.

"Gaziantep’e yeni bir bilim ve teknoloji üniversitesi kuruyoruz"

Halı sektörünün Türkiye ve Gaziantep için çok önemli olduğunu belirten Şimşek, "Her şeyin başı insan ve Ar-Ge’dir. Gaziantep’e de yeni bir bilim ve teknoloji üniversitesi kuruyoruz. Gaziantep büyüyor ve hızla gelişiyor. Gaziantep’in daha gelişmesi ve büyümesi için bizlerde yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Şehirde güçlü bir pozitif enerji var. Hep beraber bu şehri bizler nasıl ileriye taşırız çabası içerisindeyiz. Gaziantep Ortadoğu’da önemli bir sanayi merkezi olacak. Nitelikli insan her şeyin başıdır. Eğitimde kaliteyi arttırma çabamız yoğunlaşıyor." şeklinde konuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise halı ihracatının toplam ihracattaki payının yüzde 1.4 olduğunu belirtti.

En rekabetçi şehirler arasında yer alan Gaziantep'in önümüzdeki yıllarda da herkesi gururlandırmaya devam edeceğine inandığını belirten Özlü, "Türk kültürünün, sanatının parçalarından olan halılarımız dünyanın her yerinde göz doldurmaya, tercih edilmeye başladı. Küçük el tezgahlarında başlayan halı, kilim dokuma öykümüz, bugünlere kolay gelmedi. Sektör, 2013-2017 yıllarında 10,6 milyar dolarlık ihracata imza atmayı başardı." dedi.

Özlü, geçen yıl da kentten 2,2 milyar dolar tutarında halı ihraç edildiğini belirterek, "Halı ihracatımızın toplam ihracattaki payı yüzde 1,4  seviyesinde gerçekleşti. Suudi Arabistan, ABD, Irak, Almanya başta olmak üzere dünyanın her yerine halılarımızı ihraç ettik. Halı fabrikalarımız tüm dünyaya halı dokudu. Bugün açılışını yaptığımız uluslararası fuar, ülkenin, Gaziantep'in halı ve zemin kaplamadaki gücünün net bir göstergesidir. Bu sektördeki büyüklüğümüz ve liderliğimiz önümüzdeki yıllarda artarak devam edecek. Türkiye, bütün sektörleriyle birlikte büyümeye devam ediyor. Bu büyüme ise reel ve organik hedefleri doğru tespit etmiş bir büyümedir. Dolayısıyla birtakım spekülasyon ile manipülasyonlarla ve uluslararası oyunlarla bu büyümenin önüne geçilemez." diye konuştu.

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ise yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yükünü 30 büyük şehrin çektiğini ve Gaziantep’in nüfusta 8'inci ve ekonomide de 5'inci büyük şehir olduğunu söyledi. Yerlikaya, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müteşebbis Heyeti olarak en kısa zamanda toplanacaklarını ve Ortadoğu Fuar Merkezi'ni dünyayla rekabet edebilecek niteliğe kavuşturmak için çalışma başlatacaklarını belirtti.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB), GAHİB Başkanı Ahmet Kaplan da dünya makine halısı üretiminin yüzde 30'unun Gaziantep'te yapıldığını, yaklaşık 40 bin kişinin geçimini bu sektörden sağladığını bildirdi.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek fuarın açılışı gerçekleştirilirken, fuarın açılışının ardından bakanlar stantları gezip firma yetkililerinden bilgi aldı.

Fuar hakkında

‘Domotex Türkiye 2018 Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı'na katılan 195 firma, ürünlerini 22 bin 175 metrekarelik kapalı alanda alıcıların beğenisine sundu. Ülke genelinden 160 firmanın katıldığı fuarda, Gaziantep’ten 122 firma stant açtı.

Fuara, ABD, Belçika, Çin, Danimarka, Hindistan, İran, Özbekistan, Sırbistan, Türkmenistan, Ürdün'den katılan firmaların 195 stant açtığı fuar, 27 Nisan'da sona erecek.

Mesleki Eğitim Merkezi’ne ziyaret

Fuarın açılışının ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Mesleki Eğitim Merkezi’ni (GSO-MEM) ziyaret etti.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından, kentin sanayisinin yol haritasını belirlemek üzere, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) aracılığında uluslararası danışmanlık şirketi Mckinsey ile yapılan, "Gaziantep Sanayi Dönüşümü Projesi" toplantısına katılan Şimşek ve Özlü daha sonra merkezde yer alan atölyeleri gezdi.

GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi’den bilgi alan Şimşek ve Özlü, merkezin Gaziantep ve Türkiye’nin kalifiye eleman yetişmesi noktasında çok önemli olduğunu söyledi. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)



























HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.