Başbakan yeni eylem planını açıkladı

Başbakan yeni eylem planını açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu yapısal dönüşüm programları kapsamında 7 maddelik eylem planını açıkladı.

Yapısal Dönüşüm Programları toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, merakla beklenen  7 maddelik 2’inci dönüşüm paketini açıkladı. Planın 425 eylemi olduğunu ifade eden Davutoğlu, önümüzdeki hafta ise 3’üncü paketi açıklayacaklarını belirtti.

“Türkiye ekonomik krizden etkilenmeden krizi yönetiyor”

Dönüşüm programını açıklamadan önce kısa bir konuşma yapan Başbakan Davutoğlu, “2008'den beri tüm dünya ülkeleri kriz yönetimi ile ilgileniyor. Türkiye bir yandan krizlerle ilgili önlemini alıyor bir yandan da yapısal reformlarını hayata geçiriyor. O yüzden Türkiye ekonomik krizden etkilenmeden krizi yönetiyor.” dedi.

İktidarları döneminde istikrarın yakalandığını savunan Davutoğlu, “Kamu-özel sektör ilişkisi her zamankinden çok daha etkin bir şekilde sürüyor. Büyüme verilerimiz beklentimizin altında ama dünya geneline bakıldığında takdir gören bir performans.”ifadelerini kullandı.

Yapısal dönüşüm programları içerisinde özel sektörün de bulunduğunu belirten Davutoğlu, 7 maddelik 2’inci paketi şöyle aktardı:

Üretimde verimliliğin arttırılması programı

“Verimliliğin arttırılmasına özel bir önem vereceğiz. Sanayide toplam katkıyı yüzde 20'ye çıkartacağız. Kobi'lerin kurumsallaşmasına özel önem vereceğiz. Sanayi bölgelerinin teknolojik donanımlarını güçlendireceğiz. Kaynak verimliliğini arttıracağız. Ürün çeşitliliği için destek vereceğiz. Türk Malı markalarının itibarını güçlendireceğiz.

Yurtiçi tasarruflarının arttırılması ve israfın önlenmesi programı

İsrafın azaltılmasını amaçlıyoruz. Yurt içi tasarruf oranını yüzde 19'a çıkartacağız. Taşınmaz alımlarının finansmanında kullandırılan kredileri gözden geçireceğiz. İmalat sanayideki makina ekipmanları için istisnalar getireceğiz. Lüks tüketim mallarına yönelik caydırıcı vergilendirmeler yapacağız. Altın bankacılığını geliştireceğiz. BES'de kesinti oranlarını uluslararası seviyelere çıkartacağız. İsrafın fazla olduğu malları tespit edeceğiz. Genel bir tasarruf kampanyası yapacağız

İstanbul Finans Merkezi programı

Reel sektörün ihtiyacını karşılayacak şeffaf bir piyasa oluşturulacak. İstanbul'un ilk aşamada ilk 25 ülke içinde yer almasını sağlayacağız. Haksız rekabete yol açan vergileri kaldıracağız. Finans alanında ihtisas mahkemeleri kuracağız. İstanbul finans merkezi bölgesinde ulaşım alt yapısını geliştireceğiz. Hem kamuda hem de özel sektörde uluslararası sertifikalara sahip kişi sayısını arttıracağız. Faizsiz finans alanında koordinasyonu sağlayacağız.

Kamu harcamalarının rasyonelleştirilmesi programı

Kamu faiz harcamalarını belli bir büyüklükte tutacağız. Sosyal yardımlarda suiistimali engelleyeceğiz. Sosyal yardımlar için veri tabanı oluşturacağız. Tarımsal desteklerin çevresel etkilerini değerlendireceğiz. Saydamlığın arttırılması için bütün ihale sonuçlarının yayınlanması konusunu elden geçireceğiz. Hizmet alımlarında fayda maliyete bakacağız. Akıllı ilaç hizmetlerini yaygınlaştıracağız.

Kamu gelirlerinin kalitesinin artırılması programı

Vergilemede hizmet sunumu kalitesi artırılacak ve kamu gelirlerinin sağlıklı ve sürekli kaynaklardan elde edilmesi sağlanacak. Kayıt dışının azaltılmasını ayrı bir reform paketi olarak ele alacağız. Vergi mevzuatını sadeleştireceğiz. Yerel yönetimlerin öz gelirlerini arttıracağız. Gayrimenkul rantlarından kamunun pay alması için çalışma yapacağız. Vergileme alanında teknolojiden daha fazla yararlanacağız. Vergi dairelerinin beşeri ve fiziki yapısını geliştireceğiz.

İş ve yatırım ortamının geliştirilmesi programı

Özel sektör yatırımlarının GSYH’ya oranı 2018 yılı sonunda yüzde 19,3’e çıkartılacak ve gayrimenkul hariç kümülatif uluslararası doğrudan yatırım tutarının 93,9 milyar dolara ulaşması hedeflenecek.  İş Yapma Kolaylığı Endeksi sıralamasında Türkiye’nin ilk 40 ülke arasına girilmesi sağlanacak. Ülke ekonomisi için önem arz eden yatırımlar için bürokratik engeller kaldırılacak. İşyeri açma ruhsatlarında basitleştirme ve uygulama birliği sağlayacağız. Hukuki süreçleri kısaltacağız.

İstatistiki bilgi altyapısını geliştirme programı

Bilgi ve veri ihtiyaçlarını karşılayan istatistik portalı kurulacak. Uluslararası standartlarda üretilmiş istatistik sayıları arttırılacak. Ulusal ve uluslararası kullanıcılar dikkate alınarak uluslararası istatistik üreteceğiz. Tüm istatistikleri tek çatı altında toplayacağız. TÜİK'i kurumların kullanımına açacağız. Kurumlarda istatiksel veriler çıkartabilen birimler kuracağız.” (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler