Basra'da İran Konsolosluğu ateşe verildi

Basra'da İran Konsolosluğu ateşe verildi

Pazartesi gününden bu yana en az 11 kişinin hayatını kaybettiği Basra'da protestocular, İran Konsolosluğunu ateşe verdi.

Irak'ın ikinci büyük kenti Basra'da Temmuz ayından bu yana kamu hizmetlerinin yetersizliği, işsizlik ve su sıkıntısı gibi nedenlerle süren protestolarda gerilim son bir haftadır yeniden tırmandı.

Dünkü eylemde bazı protestocular, İran'ın kentteki konsolosluğuna girerek binanın bazı kısımlarını ateşe verdi.

İran, Irak'la arasındaki sınır kapısını kapattı

İran hükümeti, Basra'da yaşanan olayı sert bir dille kınadı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Behram Kasımi, "Saldırganların derhal tutuklanmalarını ve cezalandırılmalarını bekliyoruz." dedi. Saldırıda hiçbir diplomat ya da çalışanın zarar görmediğini kaydeden sözcü, saldırının iki ülke arasındaki iyi ilişkileri baltalamak amacıyla önceden planlanmış olduğunu söyledi.

İran, göstericiler tarafından Basra’daki Başkonsolosluğunun yakılmasının ardından Irak'la arasındaki Şelamçe Sınır Kapısı'nı kapattı.

Parlamento olağanüstü toplanıyor

Irak parlamentosu, söz konusu olaylar yaşanmadan birkaç saat önce, Basra’daki protestolar nedeniyle Cumartesi günü olağanüstü toplanma kararı aldıklarını açıkladı. Oturumda milletvekilleri ve bakanların bir araya gelerek krizi tetikleyen sorunları ele alacakları belirtildi.

Af Örgütü'nden kınama

Uluslararası Af Örgütü, Irak güvenlik güçlerini eylemcilere "aşırı güç kullandıkları" gerekçesiyle sert bir biçimde eleştirdi. Af Örgütü'nde araştırmacı olarak görev yapan Razaw Salihy, ölümlerle ilgili soruşturma başlatılması noktasında Başbakan İbadi'nin sözünü tutması ve sorumluların "adil bir yargılama çerçevesinde adalete teslim edilmeleri" çağrısında bulundu.

Basra'ya seyahat uyarısı

Dışişleri Bakanlığı, Irak'ın Basra vilayetine seyahat edecek olan Türkiye vatandaşlarının güvenlikleri için protesto gösterilerinin yapıldığı bölgelerden uzak durmalarını tavsiye etti.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Irak'ın Basra vilayetinde olumsuz yaşam koşullarına tepki olarak başlatılan ve şiddeti son dönemde artan protesto gösterileri endişeyle takip edilmektedir. Irak Hükümeti’nin ve dost ve kardeş Irak halkının karşılaştığı sınamaların üstesinden gelmesi için hiçbir zaman desteğini esirgemeyen ülkemiz, Basra vilayetinin en kısa sürede hak ettiği huzura ve refaha kavuşması için her türlü katkıyı sunmaya hazırdır." ifadeleri kullanıldı.

Neler oluyor?

Basra'da kamu hizmetlerinin yetersizliği, işsizlik ve su sıkıntısı gibi nedenlerle 8 Temmuz'da başlayan gösterilerde şiddetin dozu son günlerde artmış bulunuyor. Protestolarda pazartesi gününden bu yana en az 11, Temmuz ayındaki başlangıcından bu yana ise en az 25 kişi hayatını kaybetti.

Eylemler sırasında bazı göstericiler, şehirdeki bir çok kamu binasını ateşe verdi. Olayların ardından kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.