"Batı Trakya'da Müslümanlar inançlarını Lozan'a göre yaşayabiliyor mu?"

"Batı Trakya'da Müslümanlar inançlarını Lozan'a göre yaşayabiliyor mu?"

​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lozan Anlaşması'nın uygulamada olduğu iddialarına sert tepki göstererek, "Batı Trakya'da Müslümanlar inançlarını Lozan'a göre yaşayabiliyor mu?" diye sordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ziyareti kapsamında mevkidaşı Prokopis Pavlopulos ile görüştü.

Konuşmasında Yunanistan ile Türkiye arasındaki sınırı çizen Lozan Anlaşması'nın tartışılacak bir sözleşme olmadığını söyleyen Yunan Cumhurbaşkanı Pavlopulos, "Yeniden gözden geçirmeye gerek yok. Reform edilecek bir sözleşme olduğuna inanmıyoruz. Bu anlaşma gereğince iki ülkede de yaşayan azınlıklar belirgin bir şekilde dile getirilmiştir. Azınlıklar Yunanistan açısından dini azınlık olarak tanınmıştır. Yunanistan bu azınlığı hukuk devleti olarak tüm haklarını öngörüldüğü şekilde korumaktadır." diye konuştu.

Pavlopulos'un "Batı Trakya'da Müslümanlar Lozan gereğince barış içinde yaşıyorlar" açıklamasına cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Batı Trakya'da müftü atanıyor, seçilmiyor. Nasıl oluyor da Lozan Anlaşması'nın uygulamada olduğunu söylüyorsunuz?" dedi.

Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: "Batı Trakya'daki Müslümanların atanan başmüftüyle yönetilme gayretleri var. Batı Trakya'da müftü atanıyor, seçilmiyor. Batı Trakya'da Müslümanlar inançlarını Lozan'a göre yaşayabiliyor mu? Nasıl oluyor da Lozan Anlaşması'nın uygulamada olduğunu söylüyorsunuz? Demek ki Lozan uygulamada değil. Lozan'ın uygulanabilirliğini bu şekilde ortaya koymamız lazım. Batı Trakya'da yaşayanlara yönelik gereken destek verilmemektedir. Onlara ayrımcılık yapılıyor. Türkiye'de yaşayan Rum vatandaşlarla ilgili böyle bir şey göremezsiniz. İbadethaneleri noktasında bir sıkıntı göremezsiniz. Bizim bu meseleleri açmamız lazım. Birçok yetkiliyle görüştük. Ama netice alamadık." (İLKHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler