'Batıda Sekülerizmin kutsalla çatışması' Semineri

'Batıda Sekülerizmin kutsalla çatışması' Semineri

Strateji Düşünce ve Analiz Merkezinde (SDAM) gerçekleştirilen seminerde Batı bilim geleneğinde sekülerizmin kutsalla çatışmasının tarihsel sürecianlatıldı.

Strateji Düşünce ve Analiz Merkezi (SDAM)’nin İstanbul Fatih’te bulunan genel merkezinde düzenlenen seminerde, İstanbul Üniversitesi Araştırma Görevlisi Siracettin Aslan ‘Batı bilim geleneğinde Sekülerizmin kutsal olan ile çatışması’ başlıklı bir sunum yaptı.

İlgiyle izlenen seminerde Batı ve İslam medeniyetlerinin geçmişi, bugünü ve geleceği konuşuldu. Batının düşünce ve pratikteki kodlarının incelendiği seminerde, İslam dünyasının içinde bulunduğu durumun nedenleri de soru cevap şeklinde anlatıldı.

Müslümanların öncekilerden nakletmesiyle, yeni şeyler üretmeden hiçbir şeyin değişmeyeceğini söyleyen Aslan; “Naklederek hiçbir şey dönüşmez. Çağdaş tartışmalara baktığımızda bizim hali hazırda bir dünya görüşümüz yok. Teoride vardır ama uyuyor. Canlı değil dolayısıyla biz ne yapıyoruz, olduğu gibi alıyoruz.” dedi. 

‘Üniversitelerimizi batıya göre tasarlıyoruz’

Bacon'dan örnek veren Aslan “Biz üniversitelerimizi Batıya göre tasarlıyoruz. Laboratuarlarımızı ona göre tasarlıyoruz. Bacon, 'Laboratuara gittiğinde inancını kapıda bırak diyor, arkanda bırak diyor. Biz öyle yapmıyor muyuz?”  diyerek Müslümanların batının seküler anlayışından uzak durması gerektiğini ifade etti.  (Mehmet Tahir Özsoy-İLKHA)







HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler