'Batman 1. Kitap Fuarı'na yoğun ilgi

'Batman 1. Kitap Fuarı'na yoğun ilgi

​Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve onlarca yazarın katılımıyla 'Batman 1. Kitap Fuarı'nın açılığı yoğun katılımıyla gerçekleşti.

Batman Valiliği, belediyesi, üniversitesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün katkılarıyla 21-29 Ekim tarihleri arasında Batman’da ilk defa kitap fuarı açılışı gerçekleştirildi.

Batman Üniversitesi Merkez Kampüsü Bahçesi’nde düzenlenecek ‘Batman 1. Kitap Fuarı’na; Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Batman Valisi Ahmet Deniz, Batman Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy ve Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, siyasi parti ve STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaşlar katıldı.

“Sömürülmemenin yolu okumaktır”

Burada bir konuşma yapan Yazar İhsan Süreyya Sırma, “Sömürülmemenin yolu okumaktır. Siz bilirseniz kimse sizi kandıramaz. Avrupa’da bir sempozyuma katılmıştım, Osmanlı Devleti için 'emperyalist' dediler. Sonra çıktım dedim ki, Allah’tan korkmuyorsunuz, hiç olmazsa utanın. Osmanlı Devleti’nin bünyesinde 52 millet vardı. Hepsi kendi dillerinde ve dinlerinde serbesttiler. Ama bugün Avrupa’da siz hiç kimseye hayat hakkı tanımıyorsunuz. Almanya’da Yahudileri kestiler. Şimdi Türkleri kesiyorlar. Kuzey Afrika’da Arapları kestiler ve bu Avrupalılar kese kese geliyorlar. Diyorlar ki, arkadaş siz de okuyun, kendinizi sömürtmeyin. İşte bunun yolu kitap okumaktır.” dedi.

“Bir toplumun gelişmesi ve kalkınması ancak eğitimdeki başarısıyla mümkündür”

Kitap fuarları, kitapseverlerin kitapla, yazarla buluştuğu, kitap sevgisinin geniş kitlelere yayıldığı yerler olduğuna dikkat çeken Batman Valizi Ahmet Deniz, “Bu fuarlar kitaba ilgiyi arttırmakta, okuyucu sayısını çoğaltmaktadır. Bir toplumun gelişmesi ve kalkınması ancak eğitimdeki başarısıyla mümkündür. Bunun da temelinde kitap ve okumak vardır. Geçmişimizde kitaba, bilgiye değer verdiğimiz için medeniyetimizi inşa ettik. Bir cihan imparatorluğuna sahip olduk. Dünyaya yön verdik. Ne zaman ki kitaptan, bilgiden uzaklaştık işte gerilemeye başladık. Maalesef ülkemiz günümüzde en az kitap okuyan ülkeler arasında.” ifadelerini kullandı.

“Bugüne kadar niye bir kitap fuarı organize edemedik”

Daha sonra kürsüye gelerek bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, şimdiye kadar Batman’da kitap fuarının açılmamasının bir eksiklik olduğunu söyledi.

Şimşek, “Doğrusu Batman’da ilk kitap fuarının açılışını yapıyoruz. Bu biraz hem söylemesi ifade edilmesi zor bir konudur. Bugüne kadar niye bir kitap fuarı organize edemedik? İşin bir tarafı, ama ben Batmanlı hemşerilerimin kitaba değer verdiğini biliyorum. Okuma noktasındaki hassasiyetlerini biliyorum. Bu ilk kitap fuarının açılmasına vesile olan bütün paydaşlara canı gönülden teşekkür ediyorum. Kendilerini tebrik ediyorum.” dedi.

“Batman’da 20 milyon dolarlık çok önemli bir kompleks yapılacak”

Batman’da çok büyük bir kütüphane projesinin programa alınıp onaylandığını aktaran Şimşek, “Batman’da 20 milyon dolarlık çok önemli bir kompleks yapılacak. Bunda emeği geçen başta çok değerli milletvekili kardeşim olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum. Büyük bir kütüphane Batman’da kalıcı bir eser olarak kitap sevgisini, kitaba erişimi ve gerçekten Batman’ın kültürel hayatını zenginleştirmesini biz umut ediyoruz. Biliyorsunuz Hasankeyf’i yeniden yapıyoruz. Orda da bir kütüphane yapıldı, tamamlandı.” şeklinde konuştu.  

“Esentepe Camisi inşallah yakında hizmete girecektir”

Esentepe’de yapılacak cami projesiyle ilgili konuşan Şimşek, şunları söyledi: “Esentepe Camisi inşallah yakında hizmete girecektir. Buranın belki simgesi haline gelecek, Cumhurbaşkanımızın talimatı olan muazzam bir külliyenin yapılması için buradayız. Mimarımızda burada, biz biraz plan ve proje üzerinden biraz beyin fırtınası yapacağız. İnşallah en kısa sürede hep birlikte kazmayı vurup Batman’a çok güzel bir eser kazandıracağız.”

Konuşmaların ardından kitap fuarının açılışını yapan Mehmet Şimşek kitap stantları gezerek yazarlarla sohbet etti.

Batman’da ilk defa düzenlenen fuarda konferanslar, etkinlikler, atölye çalışmaları ve imza günleri yapılacak. 43 stantın yer aldığı fuarda 80 yayınevi ile 82 yazar katılacak. Fuarın 29 Ekim’e kadar saat 10.00 ila 21.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacağı belirtildi.

İLKHA









































Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.