Batman Beşiri'de fıstık çöğürü aşılaması yapıldı

Batman Beşiri'de fıstık çöğürü aşılaması yapıldı

​Batman’daki çiftçiler, bahçelerindeki fıstık ağaçlarının aşılama işlemlerini yapıyor.

Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü fıstık yetiştiriciliğinin yaygınlaşması ve geliştirmesi çalışmasını sürdürüyor.

Batman ili genelinde fıstık alanları her geçen gün artarken son üç yılda fıstık alanlarının yaklaşık üç kat artarak 60 bin dekara ulaştığı öğrenildi.

Tarlalarını fıstık bahçelerine dönüştüren Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Ayrancı (Dêraqira) köyündeki çiftçiler, aşılama çağına gelen fıstık bahçelerindeki çöğürlerin belli bir program dâhilinde aşılaması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden destek alıyorlar.

Fıstık çöğürü aşılama programına; Batman İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, Batman merkez ve Beşiri ilçesinden tarım mühendisleri ile tarım çalışanları ve çiftçiler katıldı.

Batman’da fıstıklarda verim kayıpları oluşmaması için Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsü ile yapılan ortak çalışmalar sonucu Batman’a fıstık dölleyici çeşitleri getirdiklerini belirten Kiyas, "Proje kapsamında, Beşiri ilesinde 26 bin adet, Kozluk ilesinde 26 bin adet, Gercüş ilçesinde 26 bin adet, Sason ilesinde 10 bin adet, Hasankeyf ilesinde 4 bin adet, merkezde 8 bin adet göz olmak üzere 100 bin adet göz 2-5 yaş arası fıstık çöğürlerine aşılanacak olup aşılama çalışmalarına başlanmıştır." dedi.

"60 bin dekar fıstık dikili alanımız mevcuttur"

Batman’ın son yıllarda fıstık yetiştiriciliğinde önemli mesafe kat ettiğini vurgulayan Kiyas, Batman’da toplam 60 bin dekar fıstık dikili alanlarının olduğunu kaydetti.

Kiyas, "Bu alanların yaklaşık 40 bin dekarı son 5 yılda kurulmaya başladı. Fıstık bahçesi alanlarımızda fıstık ağaçlarının erkek ve dişileri arasında bir dölleme problemi mevcuttur. Bahçelerimizde dölleme sorunun oluşmaması için özellikle erkek damızlık parsellerin kurulması ve bütün bahçelerimizde de ilimize uyumlu erkek çeşitlerinin kurulması gerektiğini düşündük. Bu çerçevede Batman İl Özel İdaresinden 100 adet fıstık çöğürü aşılaması projesini sunduk. İl Özel İdaremizce bu uygun görüldü. Şu anda Batman ve bütün köylerinde 100 bin adet fıstık çöğürü aşılaması projemiz uygulamaya konuldu." ifadelerini kullandı.

"Ağaçlarımız büyüyor ancak verimleri düşük"

Batman’daki tarım arazilerinin değerlendirilmesi noktasında çaba içerisinde olduklarını söyleyen İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, şunları söyledi: "İl Özel İdare ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzle sürekli çalışmalar birlikte çalışmalar sürmekteyiz. Bu çalışmalar kapsamında hangi ürünün ilimizde geliştirilebileceği vatandaşımıza ekonomik gelir sağlayacağı noktasında bir arayış içerisindeyiz. Bu planlamalar çerçevesinde de fıstıklığa uygun olduğu noktasında bir fikir gelişti. Bazı planlamalar yapıldı. Son 2 yıldır İl Özel İdaresi bütçesinden fıstık fidanı tedarik ettik. Ürün geliştirme noktasında ağaçlarımız büyüyor ancak verimleri düşük. Bu sorunun giderilmesi için de erkek aşılama gerektiği, döllenmesinin eksik olduğu noktasında bir sonuca varıldı. Biz de 200 bin adet fıstığımızı bu sene aşılama yaparak döllenme ihtiyacını gideriyoruz." (Mehmet Sait Çelik – İLKHA)


















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler