Batman Gercüş'te ilk defa alaca kokarca bulundu

Batman Gercüş'te ilk defa alaca kokarca bulundu

Mevcut literatüre göre henüz Batman'da tespiti yapılmamış alaca kokarca bulundu. Yapılan bakım ve tedavilerinin ardından kokarca doğaya salıverildi.

Mevcut literatüre göre henüz Batman'da tespiti yapılmamış alaca kokarca (fistaq) olarak adlandırılan bir hayvan, 17 Mayıs tarihinde bulundu. Gercüş ilçesinde bir tarlada açlık ve susuzluktan ölmek üzereyken bulunan alaca kokarca, Orman Su İşleri Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Batman Şube Müdürlüğüne götürülerek teslim edildi.

Alaca kokarcaya gerekli şekilde tedavilerini ve bakımlarını yapıklarını belirten Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünden Orman Mühendisi Eyyup Yıldırım, yaptığı açıklamada, alaca kokarcanın bölgede görülen bir hayvan türü olmadığını söyledi.

Batman'da bulunan alaca kokarca hayvanına yapılan gerekli tedavi ve bakımdan sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar Batman Şube Müdürlüğünden bir heyet ile Batman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yar. Doç. Dr. Gökhan Yürümez tarafından Malabadi Köprüsü yakınında Batman il sınırlarında doğaya salındı.  

"Batman'da literatüre geçen ilk Alaca kokarca"

Konuyla ilgili olarak bilgi veren Batman Üniversitesi Yar. Doç. Dr. Gökhan Yürümez, alaca kokarca-alacasansarı-benekli kokarca ve Kürtçede ise fistaq olarak adlandırılan bu hayvanın biyolojik mücadelede çok etkin rol oynadığını belirtti.

Yürümez, "Alaca kokarca, Latincesi Vormela peregusna, Mevcut literatüre göre henüz Batman’da bir tespiti yapılmamış olup bölgemizde Diyarbakır, Şırnak'ın Cizre ilçesi, Siirt ve Şanlıurfa'da vardır. Şu anda görüntülediğimiz kokarca, Batman'da tespit edilen ve literatüre geçen ilk alacasansar'dır. Yerleşim alanları yakınlarındaki bahçelerde, yarı kurak alanlarda ve su kenarlarında bulunurlar. Alaca kokarca genellikle kovuklarda yaşar, bazen toprak altında tüneller kazarlar. İnini toprakta açarlar. Korkutulduklarında savunma amaçlı olarak kötü bir koku yayarlar."dedi.

Alaca kokarca'nın özeliklerini anlatan Yürümez, "Bu hayvan sürüngen ve tarla kemirgenleri ile beslenir. Dolaysıyla zararlılar ile biyolojik mücadelede çok etkin rol oynarlar. Örneğin tarla sincabı, köstebek, kör fare ve tavşan gibi hayvanlarla beslenirler. Ayrıca kuş, sürüngen, kurbağa, balık, böcek ve çok az da olsa bitkisel besinleri de yerler. Yılan ve kertenkele gibi sürüngenleri de avlar. Genellikle gece hareketlidirler fakat gündüzleri de avlandıkları olur. Daha çok yerde avlanır fakat ağaçlara da tırmandıkları görülmektedir. Yiyecek kaynaklarının azalması ve yaşam alanlarının daralması nedeniyle, küresel tükenme riskleri yüksek olan türlerin sınıflandırıldığı (IUCN Red List Categoriesand Criteria) Kırmızı Listesi’nde, yani hassas kategoride yer alıyorlar. Türün 5 alttürü bulunmakla beraber Türkiye de bu tür tek alttür ile yani Alaca kokarca ile temsil edilmektedir."şeklinde belitti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.