Batman Müftüsü, ‘Anız yakma büyük bir günahtır’

Batman Müftüsü, ‘Anız yakma büyük bir günahtır’

Batman İl Müftüsü Hasan Çağlar, anız yakmanın dini boyutunu açıklayarak, canlılara verilen zararların büyük bir günah olduğunu söyledi.

Batman İl Müftüsü Hasan Çağlar, anız yakmanın dini boyutu ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Çağlar, “Cenab-ı Allah insanlara, hayvanlara, çevreye ve tabiata zarar veren her fiil ve hareketi haram kılmıştır. Allah’ın kesin olarak yasakladığı bazı kötülükler vardır ki, zararları sınırlı değil çok sayıda insana, çeşitli canlı varlıklara ve çevreye sirayet eder. Bu tür kötülüklerden biri de anız yakmaktır .Yaz mevsiminde biçilen ekinlerin tarlada kalan ve anız denilen saplarının yakılması son derece tehlikeli sonuçlar doğuran ve vebali büyük olan bir fiildir. Ciddi ölçüde hava kirliliğine, gökyüzünün dumanla kaplanmasına sebep olmaktadır.” dedi.

“Yangınların olduğu günlerde hastaneler dolup taşmakta”

Anız yakmanın kalp hastalığı, nefes darlığı ve astım gibi hastalığı olan binlerce insanın sağlığını tehdit etmekte olduğunu söyleyen Çağlar, “Nitekim bu hava kirliliği olduğu günlerde hastanelerin acil bölümleri mezkûr hastalarla dolup taşmakta ve birçok hasta, evlerinde ızdırap içinde kıvranmaktadır. Bu durumun bazen ölümlere sebebiyet verdiği de görülmektedir. Dinimize göre kul hakkına tecavüz ve ölümlere sebebiyet verdiği için de cinayettir.” diye konuştu.

“Bu büyük bir günahtır”

Anız yakıldığı vakit canlılara zarar verilirse, bunun büyük bir günah olduğunu belirten Çağlar, “Ayrıca, anız yakan insan Allah’ın yarattığı tarlalardaki milyonlarca karınca, böcek ve diğer canlı varlıkları yakmış olur  ki, bu da büyük bir günahtır. Allah’ın gazabını ve azabını mucip bir fiildir.” dedi. 

Konu ile ilgili Peygamber Efendimizin de (sav) çok şiddetli bir ikazının olduğunu söyleyen Çağlar, “Peygamberimizin sahabelerinden İbn-i Mes’ud  şöyle diyor: Bir gün Hz. Peygamber ile bir seferde beraberdik. Ateş yaktığımız bir yerde karınca yuvası da yanmıştı. Hz. Peygamber bunu görünce pür hiddetle: ‘Karınca yuvasını kim yaktı?’ diye sordu. Ateşi biz yakmıştık cevabını verince Peygamber (sav) bizi sert bir şekilde ikaz etti ve  ‘(Dikkat edin) ateşle azap etmek, ateşin yaratıcısından başka hiç kimse için meşru olamaz.’ buyurdu ve canlı varlıkların ateşle yakılmasının büyük bir günah olduğunu söyledi.”  ifadelerini kullandı

“Peygamberimiz, karınca yuvasını yakanlara şiddetli ikaz yapmış”

İman ve vicdanı olan herkesin düşünmesi gerektiğini açıklayan Çağlar, “Peygamberimiz bir tek karınca yuvasını yakanlar için bu şiddetli ikazı yaptığına göre,  binlerce karınca yuvasını ve milyonlarca karınca, böcek ve bir çok. canlı varlıkları yakanların durumunun nasıl olacağını iman ve vicdanı olan herkes düşünmelidir.” şeklinde konuştu.

 

 

“Anız yakma, küresel ısınmaya neden oluyor”

Çağlar, “Anız yakmak atmosfere karbondioksit salarak küresel ısınmaya da neden olmaktadır. Her yıl ülkemizde yakılan anızın hava şartları ve tedbirsizlik yüzünden büyük çapta yangınlara, hektarlarca ormanın yanıp kül olmasına da sebebiyet vermektedir.  Toprağın verimini düşürdüğü de yetkililerce ifade edilmektedir.” dedi. 

Müftü Çağlar son olarak “O halde Allah’a ve Peygambere imanı olan her insan,  tehlikeli, zararlı ve büyük günah olan anız yakmaktan sakınmalıdır. İnsanların bedduasını, yaktığı milyonlarca canlı varlıkların vebalini almaktan uzak durmalıdır. Bu dünyada cezasını çekmese de, öbür âlemde Allah’a hesap vereceğini ve bunun şiddetli cezasını çekeceğini de unutmamalıdır.” ikazında bulundu. (İLKHA) 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler