Batman’da 26 bin aktif işsiz var

Batman’da 26 bin aktif işsiz var

İşsizlik oranının en yüksek olduğu illerin başında gelen Batman'da 26 bin aktif işsizin olduğunu belirten İŞKUR Batman İl Müdürlüğü, bu işsizlerden yaklaşık 10 bininin iş beğenmediğini belirtti.

Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Besim Eviz, yaptığı açıklamada, işsizlik oranının en yüksek olduğu illerin başında gelen Batman’da işsizliğin azaltılması için İŞKUR olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

İŞKUR olarak işsizlikle mücadele konusunda ellerinden gelen tüm çabayı harcadıklarını ifade eden Eviz, “Batman’da aktif 26 bin işsiz gözüküyor. Batman’daki işsizlik oranının yüksek oluşu, diğer illerdeki olumsuzluktan ötürü yüksek gözüküyor. Batman’da üretimin, sanayileşmenin ve esnafın ciddi bir şekilde istihdam yaptığını düşünüyorum. Bu işverenlerin bir kısmı kayıt dışı çalıştırdığından dolayı bu kayıt dışındakiler de işsiz gözüküyor ve bu da işsizlik oranını tetikliyor. Hem kayıt dışılık, hem de bölgesel riskler ortak düşünüldüğünden işsizlik oranı yüksek gözüküyor.” dedi.

İşsizliği önleme konusunda hükümetin desteklediği toplum yararına çalıştırma programlarının hayata geçirildiğini hatırlatan Eviz, “2015 yılında 4 bin 780 kişilik bir çalışma yapıldı. Bunlardan bin kişi Orman Müdürlüğünde çalışıyordu ve sözleşmeleri bitti. Şu anda 3 bin 700 kişi diğer kamu kurumlarında çalışmaya devam ediyor. 42 milyon TL para bu çalışanlar için tahsis edildi. Bunun yanı sıra esnaflarla işbirliği yapıp, onlara ihtiyaç duydukları elemanları veriyoruz. Bu elemanların 6 aylık ücretlerini İŞKUR ödüyor. Bu anlamda ciddi bir istihdam yapılıyor. 2015 yılında 3 bin 300’e yakın insan bu şekilde işe yerleştirildi.” diye konuştu.

“Huzursuzluk ortamı yatırımı durdurdu”

Huzur ortamının olmayışı ve belirsizliğin devam etmesi nedeniyle şu anda istihdam konusunda bir durgunluk olduğuna dikkat çeken Eviz, devamında şöyle dedi: “İşverenleri, sermayeyi tedirgin eden mevcut bir durum söz konusudur. Geçen sene bazı firmaların 3 bin kişiyi istihdam edecek büyük yatırımlarını beklerken, bugün o firmalarda çıt yok, yatırımlarını gerçekleştirmediler ve bir kısmı da küçülme yoluna gitti. Bir kısmı da mevcudu korumaya yönelik mücadele ediyor. Bizim desteğimiz yatırımcılarladır. Hükümetin programında yatırımcılara 6 aylık eleman destek süresi bir yıla çıkacak. Bir işverende iki eleman çalışıyorsa, biz üçüncüsünü verdiğimizde bir yıl boyunca İŞKUR bu elemanın asgari ücretini verecek, genel sağlık sigortasını yatıracak. Bu şekilde elemanı yetiştirip, istihdam edecek işbaşı programı dediğimiz projeler devam ediyor.”

“9 engelli işsize iş kuruldu”

İlçelere ve köylere kadar mesleki eğitimlerinin olduğunu vurgulayan Eviz, “Bu eğitimlere kadınlar, gençler katılıyor ve onlara da aylık 400-450 lira gibi bir ücret verilerek, hem meslek öğreniyorlar hem de üretim yapabiliyorlar. 9 tane engelli işsizimize 2015 yılında iş kurdurduk. Onlara 260 bin TL kadar bir hibe desteği verdik. Şu anda bin 300 küsur iş arayan engelliden 770 küsuru özel sektörde istihdam edilmiş durumda ve faal bir şekilde çalışıyor. Hem mesleki eğitimler, hem istihdam garantili projeler, hem toplum yararına projeler devam edecektir.” diye konuştu.

En büyük sıkıntılardan birinin de ‘iş beğenmezlik’ olduğunu dile getiren Eviz, 26 bin işsizden yaklaşık 10 bininin seçmece iş istemesinden dolayı bu işsizlerin çoğunun iş beğenmediğine işaret etti.

“64 milyon TL civarında kaynak verildi”

2015 yılında 2 bin 92 kişiye toplamda 7 milyon 168 bin TL'lik işsizlik sigortası verildiğini söyleyen Eviz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçen seneye göre yaklaşık 150 kişi kadar bir artış söz konusudur. 2015 yılında 56 milyon 303 bin TL projelere harcadık. 7 milyon 168 bin TL’yi işsizliğe harcadık. Toplamda 64 milyon TL civarında Batman’da sosyo-ekonomi işverenlerin ve iş arayanların menfaatine kullanılan bir kaynaktır. Bu Batman ve bölge tarihinde görülmemiş bir şeydir.”

“Artık Suriyeliler de tüm hizmetlerden yararlanabilecek”

Suriyelilere yönelik çıkan yönetmelikle ilgili de bilgi paylaşan Eviz, “Suriyelilere yönelik bir çalışma başlayacaktır. Geçici Koruma Yönetmeliği çıktı. Suriyeliler istihdam edildiklerinde 6 ay ve daha fazla ilimizde ikamet eden Suriyeliler İŞKUR’a başvurup bütün hizmetlerimizden yararlanabilecekler. Tabi işverenler Suriyelileri asgari ücretin altında çalıştıramayacaktır. Onlar da bizim projelerimizden yararlanabilecekler. Şu anda müdürlük onların altyapı çalışmasını yapıyor ve yakın zamanda çalışma ve ikamet izni olan Suriyeliler de, diğer vatandaşlarımız gibi hizmetlerimizden yararlanabilecekler.” şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.