Batman’da binler Seyit Bilal Türbesini ziyaret etti

Batman’da binler Seyit Bilal Türbesini ziyaret etti

Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Becirman köyünde bulunan Seyit Bilal Türbesi, her yıl eylül ayının ikinci haftasında binlerce kişinin ziyaretçi akınına uğruyor.

Seyit Bilal Türbesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye'nin her bölgesinden gelen vatandaşlarla dolup taştı. Vatandaşlar, türbede bölge huzuru için dua ettiler. 822 yıldır gerçekleşen Seyit Bilal anma etkinliği bu yıl da kurbanlar kesildi. Kesilen kurbanlar, İslam ümmetinin barış ve kardeşliğine adandı.

Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Becirman köyündeki Seyit Bilal Türbesi, her yıl eylül ayının ikinci haftasında binlerce kişinin ziyaretçi akınına uğruyor. Seyit Bilal Türbesi, 6-14 Eylül tarihleri arasında ziyaretçilere ev sahipliği yaparken, inanç turizmine de önemli katkı sağlıyor. Seyit Bilal Türbesine gelen vatandaşlar dualar edip Kur’an okudu; ibadetlerini yapıp kurbanlarını kestikten sonra türbeyi ziyaret etiler.

Seyit Bilal ve Becirman Vakfı Başkanı Abdülmecit Aslan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 822 yıldır etkinliklerin yapıldığını söyledi.

Aslan, “Bugün Seyit Bilal’ı anma günüdür. Her sene bugün binlerce kişi Seyit Bilal’e geliyor. Seyit Bilal Türbesini ziyaret ediyorlar, burada kurbanlarını kesip gelen misafirlerle beraber pişirip yiyorlar. Türkiye’nin her yerinden ve Avrupa’dan da insanlar gelip türbeyi ziyaret ediyorlar. 822 yıldır bu memlekete gelmiş o zamandan beri bu gelenek devam ediyor. Yoğunluk olduğu için bizler hizmeti yetiştiremiyoruz, yetkililerden yardım bekliyoruz bu konuda.” diye konuştu.

Türkiye'nin hemen her şehrinden binlerin katılımıyla Seyid Bilal türbesini ziyarete gelen ziyaretçiler, her yılın eylül ayının ikinci haftasında türbeyi ziyarete geldiklerini kaydettiler.

Seyit Bilal kimdir?

Seyid Bilal, Hz. Muhammed'in (sav) torunu olan Hz. Hüseyin'in (r.a.) 12. kuşak torunlarındandır. 1132'de Bağdat'ta doğmuş, babasının adı Seyid Harun'dur. Annesinin adı Fatıma'dır. 1154 yılında dönemin ünlü Abbasi Halifesi Harun Reşit döneminde Bağdat'tan Becirman'a zorunlu göç eden Seyid Bilal, burada bölgenin ağası Mire Botan'ın bölgesi içinde yer alan Becirman'a gelmiştir. Rivayete göre uzun bir yolculuktan sonra Seyid Bilal bugünkü Becirman köyüne nazır Grebej dedikleri mevkide konaklar. Araban mirekleri, av nedeniyle bu bölgeden geçtikleri esnada karşılarına yabani tavşan çıkar. Tazının kovaladığı tavşan o esnada namazda duran Seyid Bilal Hazretleri'ne sığınır. Tazı, tavşanı karşıda beklemeye başlar. Bunu gören Araban beyi çok etkilenir. Seyid Bilal'e hürmet gösterir, ona iltifat ve hediye olarak bugünkü Becirman köyünün sınırlarının tümünü parmağıyla çizerek çok geniş bir alanı kendisine sunar. Aynı zamanda biricik kız kardeşiyle de evlendirir.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler