Batman'da çiftçiler mercimek hasadına başladı foto

Batman'da çiftçiler mercimek hasadına başladı foto

Batman'da yılın ilk mercimeğini toplamaya başlayan çiftçiler, Ramazan ayı gelmeden hasadı bitirmeyi hedeflediklerini belirttiler.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hasat mevsimi başladı. Batman merkeze bağlı Recepler (Receba) köyü çiftçileri mercimek hasadına başladı. Mercimek hasadına başlayan Batmanlı çiftçiler, bu yılki mercimek verimli olduğunu belirterek hasadın kendilerini memnun ettiğini söylediler.

Yaz mevsimin sıcak günlerine denk gelecek Ramazan orucu çiftçilerin işlerini yoğunlaştırdı. Çiftçiler, Orucu gelmeden tarladaki tüm işlerini yoğun bir mesai ile bitirmeyi hedeflediklerini ve Ramazan ayında ise istirahata çekineceklerini ifade ettiler. 

Çiftçilerden Cemal Karahan, “Kasım ayında ektiğimiz mercimek hasadına başladık. Bizler bu gün itibarıyla toplamaya başladık. Ramazan öncesi toplanmasak bayram sonrasına kalacağından hepsi bozulacak. Bu yüzden yoğun bir mesai harcayarak mercimekleri topluyoruz. Mercimekleri topladıktan sonra patos yapacağız. Oruç gelmeden tüm işlerimizi bitirmeyi hedefledik." dedi.

Yıllarca köyde tarım işiyle uğraştığını ifade eden Muhyeddin Karahan ise "Bu yılki mercimeklerin iyi ve bereketli olacağını umuyoruz. Mercimeklerin tam hasadıdır. Bu yüzden ramazan gelmeden yoğun bir çalışmayla bıçak ve patos işlerimizi bitireceğiz. Çiftçilerin işleri çok zordur. Gerçeği eskiden tarlada tırpanlar ile çalışıyorduk ve bu da çok daha zor oluyordu. Ama şimdi imkânların iyileşmesiyle traktörün arkasına bağladığımız mercimek biçme makinesiyle yapıyoruz. Bu da işimizi rahatlıyor. Çiftçiler olarak devletin desteklerine her zaman ihtiyaçlarımız var. Allah Teâlâ tüm çiftçilere bol mahsul nasip etsin."diye konuştu.  

Tarlada günlükçü olarak çalışan işçiler de “Biz de burada günlük yevmiye karşılığında çalışıyoruz. Havaların sıcak olmasından dolayı işimiz biraz zor oluyor. Ama ekmek parası için bu zorluğa katlanmak zorundayız.” şeklinde konuştular.

İLKHA



























HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.