Batman’da ipekböceği 140 aileye gelir kaynağı oldu

Batman’da ipekböceği 140 aileye gelir kaynağı oldu

Batman’da 2010 yılından 2 aileyle başlanılan ipekböceği yetiştiriciliği 140 aileye gelir kaynağı oldu.

Batman’ın Sason ilçesinde 2010 yılından 2 aileyle başlanılan ipekböceği yetiştiriciliği 140 aileye gelir kaynağı oldu. Yılda ortalama 4 ton ipek üretiminin yapıldığı ilçede her aile ortalama 5 bin ila 15 bin lira arası kazanıyor.

Sason’da yetiştiriciler tarafından beslenen ipekböceklerinin koza örme işlemi tamamlamasıyla koza hasadına başladı. Güzel bir gelir kaynağı olan ipekböceği yetiştiriciliğinin her geçen yıl ilçede yaygınlaşmasıyla birçok aileye yeni gelir kapısı oluşturduğunu dile getiren Koza Yetiştiriciliği Birliği Batman Temsilcisi Mehmet Zülküf Aktaş, koza hasadı yaptıklarını çok güzel verim elde ettiklerini söyledi.

Batman’da yapılan ipekböceği işi hakkında bilgi veren Aktaş, “Batman’da 2010 yılında 2 aileyle başlayan ipekböceği şimdi ise 140 aileye ulaştı. İpekböceği ilk etapta A4 kâğıttı büyüklüğünde gelir. Öncelikle dut yaprağı lazım ve bir paket böceğin beslenebilmesi için en az 10 ila 20 arasında dut ağacı gerekiyor.” dedi.

“İpekböceğinin 4 uyku 5 evre aşaması var”

İpek böceğinin oluşturduğu koza aşamalarına değinen Aktaş, “İlk aşamalarda böceğin beslenmesi için yaprağın kıyılması lazım ilk haftalarda bu şekilde gider daha sonraki hafta böcek evresi büyütülerek yaprak boyutu büyütülerek böceğe verilir. En son aşamada da 4 uyku 5 evre aşamamız var. 5 evre aşamamızda ipekböceğinin sarması yani koza oluşturmasıdır. Kozalar toplandıktan sonra da Koza Birlikçe bize gönderilen böcekleri tekrardan Koza Birlik ve devlete geri satıyoruz. Alım garantisi var.” ifadelerini kullandı.

“İpekböceği işi bir aile 5 bin ila 15 bine kadar para kazanma imkânı sunuyor”

Gelir kaynağı yüksek olduğuna değinen Aktaş, “Bu işten ortalama bir aile 5 bin ila 15 bine kadar para kazanma imkânı sunuyor. Toplama aşamasından sonra kilosunu tartıp Koza Birliğine gönderiyoruz. Kilo başına o seneki fiyatlar veriliyor. Geçen yıl 3 tonun üzerinde bir verim vardı. Bu yılki hedefimizde 4 buçuk 5 ton civarında bir ürün toplayabilmektir. Bu iş için besin evlerini oluşturduk.” şeklinde konuştu.

“İlk defa Sason’da ipekböceği için çadır çiftlikleri getirdik”

İpekböceği için Sason’a çadır çiftlikleri getirdiklerini belirten Aktaş, “İlk besim evini 2012’de daha sonrada Sason’da 4-5 tane daha besim evi oluşturduk. İlk defa Sason’da deneyeceğimiz bu sene ipekböceği için çadır çiftlikleri getirdik. Hem maliyet olarak daha uygun ve üretin koşullarını neredeyse aynı koşullarda sağlayan bir çiftlik tarzı oldu. Bu iş için her yıl ortalama 5 bin dut fidanı dağıtıyoruz. Bu işin daha da geliştirilebilmesi için kaymakamlığımız ve diğer yetkililerin yardımına ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

“İnficar evi kurmamız lazım”

Böcek canlandırma evi kurmak istediklerini söyleyen Aktaş, son olarak şunları kaydetti: “Bizim daha fazla çiftliklere ihtiyacımız var. Öncelikle inficar evi (böcek canlandırma evi) kurmamız lazım. Bu işleri daha da yaygınlaştırabilmemiz için kapama dut bahçelerine ihtiyacımız var. Kapama dut bahçeleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından desteklenirse aileler çok daha rahat geliştirebilir. Daha sonraki canlandırma evleri kaymakamlığımızca desteklenmesi gerekir.”

“İpekböceğiyle 3-4 nüfuslu bir aile rahatlıkla geçimini sağlaya bilir”

İpekböceğinden koza yetiştiriciliğini yapan çiftçilerden Murat Arslan da “Bu sene koza işini yapmaya başladım. İlk sene olması hasebiyle biraz fazla yükümüzü ağırlaştırdık ama hakkından geldik. Koza Birlik Temsilcimizin yardımıyla bu sene ilk çadırı biz getirdik biz kurduk. Bu işe böle başladık. Bu iş için dut sıkıntısını çekiyoruz. Yer ve dut varlığı olduğu sürece bu iş güzel olacak. İpekböceği işi bir aile için iyi bir geçim kaynağıdır. Dut ağacı ve gerekli ortam olduğu sürece her yerde bu işi yapılabilir. İpekböceğiyle 3-4 nüfuslu bir aile rahatlıkla geçimini sağlaya bilir. Aile fertleri güzel çalışırsa güzel bir gelir elde edebilir.” şeklinde konuştu. (Mehmet Sait Çelik – İLKHA) 






































 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler