Batman'da tarım ve inşaat fuarı açıldı

Batman'da tarım ve inşaat fuarı açıldı

Batman'da 2'nci "Gıda Tarım ve Hayvancılık" ile "İnşaat Mobilya ve Dekorasyon" fuarı törenle açıldı.

Batman'da İl Tarım Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2'nci "Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık" ile "Batman İnşaat Mobilya ve Dekorasyon" fuarları törenle açıldı. 18-21 tarihleri arasında gün boyunca düzenlenecek fuarlar, yapılan törenin ardından kapılarını ziyaretçilere açtı.

Toplam 20 bin metrekare alanda düzenlenen fuarların açılış törenine; Vali Ahmet Deniz, Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim Genel Müdürü Fuat Fikret Aktaş, AK Parti İl Milletvekili, Belediye Başkan Vekili, kurum müdürleri, STK ve oda temsilcileri, yatırımcılar ve vatandaşlar katıldı.

Açılış töreni öncesi kürsüye gelerek bir konuşma yapan Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim Genel Müdürü Fuat Fikret Aktaş, fuarların bir sektörün üretiminden tüketimine kadar her aşamada gelişmesine ve güçlenmesine katkı sağlayan önemli organizasyonlar olduğunu söyledi.

Tarımın tarih boyunca insanoğlunun varlığını sürdürmesine ve pek çok medeniyeti ortaya çıkarmasına olanak sağlayan önemli bir alan olduğunu belirten Aktaş, tarımın tarihinin insanlığın tarihi kadar eski olduğunu kaydetti.

"Tarım stratejik bir sektördür"

Aktaş, "Dünya genelinde ekonomik, sosyal ve kültürel alanda yaşanan gelişmeler ile küresel iklim değişikliği ve doğal kaynaklarda yaşanan azalma tarım sektörünü de önemli ölçüde etkilemektedir. Bu faktörler göz önüne alındığında tarım ihmal edilemeyecek stratejik bir sektör olduğunu yeniden ortaya koymaktadır." dedi.

"Sadece Türkiye için değil dünya için de üretim yapıyoruz"

Türkiye'nin tarım ekonomisi ve sosyal yapısında en önemli sektörlerin başında tarım geldiğine işaret eden Aktaş, "Artık ekonomimize önemli katkılar sağlayan bir sektör haline gelmiştir. Tarım iktisadi bir faaliyet haline gelmiştir. Artık dünya için üretim anlayışı vardır. Sadece Türkiye için değil dünya için de üretim yapıyoruz." diye konuştu.

"Çiftçilerimize 15 yılda 105 milyarın üzerinde destek verdik"

Tarımı gelişmiş ve gıdasını üretebilen ülkelerin geleceğin lider ülkeleri olacağına dikkat çeken Aktaş, "Tarım sektörüne sağladığımız nakdi destekleri 2002 yılında yaklaşık 2 milyar liradan 2018 yılında 15 milyar liraya kadar çıkardık. Çiftçilerimize 15 yılda toplam 105 milyarın üzerinde destek verdik. Üreticinin kullandığı kredi miktarı 2002 yılında 530 milyon TL iken günümüzde yaklaşık 57 kat artarak 30 milyar TL seviyelerine ulaşmıştır." ifadelerini kullandı.

"Türkiye Avrupa'da birinci sırada"

Konuşmasının devamında Aktaş, şunları söyledi: "5 buçuk milyon hektar alanda arazi toplulaştırmasını tamamladık. 2 milyon hektar alanda çalışmalarımız devam ediyor. Dünyada yaşanan gelişmelerle birlikte Türkiye tarımı ekonomik büyüklük açısından Avrupa'da birinci sırada yer almaktadır. Bakanlığımızca yürütülen çalışmalar ve üretime yönelik teşviklerle çok sayıda tarım ürününde Türkiye dünya liderliğini sürdürmektedir."

"Türkiye 186 ülkeye bin 730 çeşit tarımsal ürün ihraç ediyor"

Son yıllarda bitkisel üretim miktarında önemli artışın yaşandığını vurgulayan Aktaş, "2002 yılında 98 milyon ton olan toplam bitkisel üretim miktarımız 2017 yılında yüzde 23 oranında artarak 121 milyon tona ulaşmıştır. Bu üretimi değeri yaklaşık 135 milyar TL'dir. Türkiye tarımı 80 milyonu aşan nüfusu, Ensar kültürünü yaşatarak 4 milyonu aşan muhacirimize ve yaklaşık 40 milyon turistin gıda ihtiyacını karşıladığı gibi 186 ülkeye bin 730 çeşit tarımsal ürün ihraç eden bir sektör konumuna gelmiştir. Bu gelişmeler sonucunda tarım ürünleri toplam ihracatımız 4 milyar dolardan 17 milyar dolara yükselmiştir. Bu gelişmelerin sonucunda tarımda kişi başı milli gelirimiz 3 buçuk kata yakın artmıştır. Batman ilimizde bitkisel üretimi ele aldığımızda, 2002 yılına göre bitkisel üretim değerinde yaklaşık 3 kat artış göstererek üretmiş olduğu ürünler ile ülke ekonomisine 420 milyon TL katma değer sağlamaktadır." şeklinde konuştu.

"Türkiye Avrupa'da tarımsal üretim açısından birinci, dünyada 6'ncı sıradadır"

Daha sonra bir konuşma yapan Vali Ahmet Deniz, Batman'ın tarımda ilerleme kaydettiğini aktararak, "Batman denince akla ilk petrol gelir. Batman petrol şehri olarak bilinir. Elbet petrol önemli, Türkiye petrolünün yüzde 40'ını üreten bir şehirden bahsediyoruz. Ama petrol önemli olduğu kadar tarım da çok önemli. Çünkü 465 bin hektar arazinin yüzde 34'ü tarım arazisi Batman'da. 20 bin civarında çiftçimiz tarımla uğraşıyor. Bu çok önemlidir. Artık son dönemlerde yoğun bir fıstığa talep var, yoğun bir fıstık dikimi var. Önümüzdeki yıllarda Batman'da fıstık üretiminden söz edilecek. Çilek hakeza. Son günlerde desteğimizle ciddi mahiyette seracılığa ilgi var. Bu mümbit toprakları suyla bütünleştirdiğin zaman üreteceğimiz şey yok." dedi.

Çiftçiliğin önemli bir meslek olduğuna işaret eden Deniz, son olarak şunları kaydetti: "Üretmek önemlidir, kıymetlidir. Türkiye Avrupa'da tarımsal üretim açısından şu an birinci, dünyada 6'ncı sıradadır. Bu küçümsenecek rakam değil; ama yeterli mi, değil. Tarım ve gıda şunun için önemli; dünyanın nüfusu arttığı müddetçe tarımın ve gıdanın önemi hep devam edecek."

Konuşmaların ardından "Batman İnşaat Mobilya ve Dekorasyon" ile "Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık" fuarlarının açılışı törenle gerçekleştirildi. Vali Deniz, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Aktaş ile yetkililer, açılışını yaptığı fuarlardaki stantları gezerek incelemelerde bulundu.

Fuarlara, Batman merkezli olmak üzere çevre illerden ve Türkiye'nin değişik illerinden 160 firma katılıyor. Fuara Batman Valiliği, Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Batman Ticaret Borsası ve Batman Ziraat Odası da destek veriyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.