Batman’da tasavvuf konuşuldu

Batman’da tasavvuf konuşuldu

Batman Milli Eğitim Müdürlüğü, Bahçeşehir Üniversitesi ve Bahçeşehir Koleji ile ortaklaşa “Mevlana, Yunus, Molla Cezeri Üçgeninde Tasavvuf ” konulu konferans düzenledi.

Yeni Kültür Turizm Müdürlüğü Konferans salonunda düzenlenen “Mevlana, Yunus, Molla Cezeri Üçgeninde Tasavvuf ” konferansına Bahçeşehir Üniversitesi’nden öğretim görevlisi Doç. Dr. Mehmet Çelik, konuşmacı olarak katıldı.

Konferansa Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çelik, İmam Hatip öğrencileri ve öğretmenler katıldı.

“Mevlana’nın ‘Ne olursan ol gel’ diye bir şiiri yoktur”

Konferansta Bahçeşehir Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Mehmet Çelik yaptığı konuşmada, “Mevlana, Yunus Emre ve Molla Cezeri tasavvuf edebiyatının önemli şairleridirler. Mevlana’nın ‘Ne olursan ol gel’ diye bir şiiri yoktur. Çünkü onun orijinali şöyledir: ‘Dön ne olursan ol dön Yahudi, Mecusi olsan da dön tövbeni bozmuş olsan yüz kerede yine dön.’ Dön kelimesiyle gel kelimesi aynı şey değildir. Buradaki dönmekle ilgili Mevlana, ‘Her şey hareketlidir ve her şey döner. Ay dünyanın etrafında, dünya güneşin etrefında, güneş ise şemüşümüş (güneşlerin güneşi) denen bir başka büyük güneşin etrafında döner.’ Dönmeyen tek şey adalettir, her şey onun etrafında döner, buradaki dönmek bununla ilgilidir. Kur’an-ı Kerim oku emriyle başlar, Mevlana’nın mesnevisi de ‘bişmü’, dinle emriyle başlar. Kur’an-ı Kerim ‘elif’ harfiyle başlar, Mevlana’nın mesnevisi de ‘b’ ile başlar. Burada başlayan bir edep vardır. Mesnevide kendini Kur’an’dan önceye almayacak bir terbiye, edep ve adap vardır.” dedi.

Molla Ahmedê Cezeri’den Kürtçe bir örnek vererek salondakiler anlasınlar diye Türkçe tercüme eden Çelik, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti adilce herkese eşit bir şekilde zülüm eder, size de eşit oranda zulüm etmiş. Kürtlere kendi dillerini anlaya bilmeleri için Türkçe tercüme yapıyorum. Bu nasıl bir zulümdür onu da siz düşünün.” ifadelerini kullandı. (M. Sait Çelik – İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.