Batman'da "Ulusal Antep Fıstığı ve Badem Çalıştayı" başladı

Batman'da "Ulusal Antep Fıstığı ve Badem Çalıştayı" başladı

Badem ve Antep fıstığını tüm yönlerini değerlendirmek amacıyla Batman'da yapılan "Ulusal Antep Fıstığı ve Badem Çalıştayı" başladı.

Batman Valiliği, Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından bölgenin yerel ürünü olan badem ve son yıllarda ilin güzide ürünü arasında yerini alan Antep fıstığını tüm yönlerini değerlendirmek amacıyla 25-26 Eylül 2018 tarihleri arasında yapılacak "Ulusal Antep Fıstığı ve Badem Çalıştayı" başladı.

Kültür Turizm İl Müdürlüğü Konferans Salonunda yapılan çalıştaya, Batman Vali Vekili Mekan Çeviren, Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kiyas, çevre il müdürleri, STK temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Programda; Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kiyas, Fıstık üreticileri Birliği Başkanı Vahdettin Altunç, Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürü Adil Alan ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Özkan Kayacan birer konuşma yaptı.

Yaptığı konuşmada Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kiyas, çalıştayın badem ve Antep fıstığının üretim alanları ile kalitesinin artırılması, biyoteknik mücadele, bitki koruma hizmetleri ile entegre mücadelesinin yaygınlaştırılması, aşılama ve budama teknikleri ile bitki beslenme tekniklerinin çiftçilere benimsetilmesi, görülen döllenme sorunlarının çözüme kavuşturulması ve ürünlerin işleme ile paketleme sisteminin kurulması ve geliştirilmesi sağlanacağı belirtti.

Kiyas, "Muhakkak ki fıstık yetiştiriciliği uygulamasında birçok hatalarımız mevcuttur. Çok değerli hocalarımızın edindiği tecrübeleri alıp uygularsak ve hatalarımızdan vazgeçersek gelirlerimizde çok ciddi bir artışa sebep olacaktır. Bu nedenle hocalarımızdan faydalanmamız yararımıza olacaktır." dedi.

Batman fıstık yetiştiriciliğinde kısa zamanda çok mesafe kat edildiğine dikkat çeken Kiyas, "Dikili alanlarımız son 5 yılda yaklaşık 3 katına çıkarak bugün Batman ilinde yaklaşık 60 bin dekar fıstık dikili alanlarımız mevcuttur. Bu çalışmaların artmasında katkısı olan Batman Valiliğine ve tüm kurumlara teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmanın ardından Kiyas, kısa bir sunum yaptı. Sunum ve konuşmalardan sonra çalıştaya ara verildi.

Çalıştayın genel değerlendirmesi ve kapanışın ardından yarın Batman merkeze bağlı Binatlı (Bıleyder) köyünde bulunan bir fıstık bahçesine teknik gezi yapılacaktır.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler