Batman’daki hangi devlet?

Batman’daki hangi devlet?

Batman’da beş ay önce meydana gelen bir olaydan dolayı suçsuz yere tutuklanan Veysi Gültekin’in avukatları müvekkillerinin ifade vermesi için mücadele ederken mahkeme ifade almamak için direniyor

Doğruhaber / Haber Merkezi

Adana’da hukuksuz dinlemeler ve MİT tırlarına baskınla ilgili yakalanan polis ve askerleri altı günde serbest bırakan yargı, Batman’da beş aydır tutuklu bulunan Veysi Gültekin’in henüz ifadesini bile almadı.

“Adana’da delil var, suç kamuoyunca biliniyor” deniyor; sanıklar hemen tahliye ediliyor. Batman’da delil yok, olay baştan sona iftira ama sanık mahkemeye bile çıkarılmıyor. Adana’da polis ve askerleri tahliye eden “Paralel Devlet”tir, dendi, ilgili yargı mensuplarının yeri hemen değiştirildi. Batman’da ise ne Başbakan ne Adalet Bakanı, ne başkası mahkemeye “Ne oluyor?” diye soran bile yok.

Adana ile Batman arasındaki bu çelişki, ister istemez “Batman’da Veysi Gültekin’i bu komploya maruz bırakan hangi devlettir? Adana’da ilgililerin yerini değiştirerek işleyen “gerçek devlet” Batman’da ne iş görüyor? Batman’daki devlet, hangi devlettir?” sorularını sorduruyor.

Batman’da kurulan bir kumpas sonucu tutuklanan Veysi Gültekin 5 ay önce bir gizli tanık ifadesiyle tutuklanarak cezaevine konuldu. Avukatları ve şahitleri olay zamanında bu şahsın orada olmadığını ispat etmesine rağmen hala suçlu gibi gösterilmek isteniyor. Avukatlara göre bu kumpasın içinde Veysi Gültekin’i kaçırmaya çalışan polislerle beraber valilik de bu mahkemeyi engellemek için elinden geleni yapıyor. Avukatlar yaşanan bu hukuksuzluğa isyan ederek AYM ve HSYK’ya suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

Adana’da Başbakan’ın ifadesiyle paralel yargı tarafından suç işleyen polis ve askerler serbest bırakılırken Batman’da ise suçsuz bir insan kurulan kumpasla içerde tutuluyor. Böyle çelişkili kararlar veren mahkemeler Batman’da hangi devlet var? sorusunu akıllara getiriyor.

MAHKEME NEDEN İFADE ALMAK İSTEMİYOR?

Batman’da Kasım 2014 yılında bir kişinin öldürülmesinden sonra olay yerinde olmamasına rağmen gizli tanık ifadesiyle tutuklanan Veysi Gültekin’in tutukluluk hali mahkeme olmaksızın devam ediyor. Veysi Gültekin’in Batman Emniyeti’nin mahkemeye çıkarılmasında herhangi bir sakıncasının olmadığı yönündeki bildirisine rağmen bir türlü adliyeye getirilmemesi ve duruşmaya katılmasına izin verilmemesi, kurulan kumpası gözler önüne seriyor.

MAHKEME KEYFİ OLARAK UZATILIYOR

Batman’da Özcan Temel’in öldürülmesi ile ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gizli tanık ifadesi doğrultusunda tutuklanan Veysi Gültekin’in duruşması 15 Nisan’da 1 No.lu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Batman Emniyeti’nin mahkemeye çıkarılmasında herhangi bir sakıncasının olmadığı yönündeki bildirisine rağmen mahkeme heyeti, Gültekin’i mahkemeye çıkarmadı.

Daha önceki duruşmada ise adliyeye getirilen Gültekin duruşma salonuna alınmadan cezaevine geri götürülmüştü.

Gültekin’in ifadesinin alınmadığı davanın bir sonraki duruşması 15 Mayıs’a bırakıldı. Adliyede HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcıları İsa Aydın ve Avukat Cemal Çoban, HÜDA PAR İl Başkanı Mehmet Emin Doğru ve partililer ile Batman Barosu Başkanı Ahmet Sevim ve tarafların aileleri ile yakınları hazır bulundu.

BU HUKUKSUZLUĞU AYM VE HSYK’YA ŞİKÂYET EDECEĞİZ

Veysi Gültekin’in avukatlarından Abdulgani Orhan “Bu hukuksuzluğa karşı Mayıs ayının ilk haftasında hem Adalet Bakanlığı, hem Anayasa Mahkemesi (AYM) hem de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK) herkesin görev alanına göre yapılan bu hukuksuzluğu şikayet edeceğiz” dedi.

BATMAN’DA BİR HUKUK SKANDALI YAŞANIYOR

Daha önce böyle bir dava ile karşılaşmadığını ifade eden Orhan, “Ben değil başka hiçbir hukukçu böyle bir dava ile karılaşmamıştır. Bu bir skandaldır. Mahkeme heyeti olmasa da geçici olarak dosyaya bakan heyet usul işlemlerini yapmak zorundadır. Usuli işlemler arasından sanığın ve tanıkların dinlenmesi var.

Ama dosyaya bakan heyet bunların hiçbirini yapmadı. Daha önce dosyaya bakan hakim bunu yapmadı. Ödül olarak onu HSYK’ya raportör diye atadılar. Bayan olan hakimi ise başkan yaptılar, o başkanlığı kabul etmedi.

Sonra geçici olarak bir bayanı atadılar. O bayan da HSYK’ya atanan hakimi şikayet etti. Bunun üzerine ataması durduruldu ve Batman’a geri gönderildi.

Tekrar geri gelen hakim, hakimlerle tartışıp ‘ben görev yapmayacağım’ diyerek bir aylık izne ayrıldı. Yerine bakan hakimler mahkemeden bir gün önce toplanıp Veysi Gültekin’in mahkemeye getirilmemesine karar vermişler. Gerekçe olarak güvenlik sorunu gösterilmiş.

Oysa Emniyet, güvenlik ile ilgili herhangi bir sorun olmadığı ile ilgili yazı yazmış. Buna rağmen Veysi Gültekin mahkemeye çıkarılmadı ve ifadesi dahi alınmadı” diye konuştu.

AMAÇ DAVAYI SÜRÜNCEMEDE BIRAKMAK

Veysi Gültekin’in kasıtlı olarak ifadesinin alınmadığını ve suçlu gibi gösterilmeye çalışıldığını ifade eden Orhan, yaşanan hukuksuzlukları şu şekilde anlattı: “Mağdur olarak gelen iki kişinin de ifadesi alınmadı. Amaç davayı sürüncemede bırakmak, çünkü tutukluluk gerekçesini belirtmek zorundalar.

Mahkeme tutukluluk gerekçesi olarak bir gizli tanığın ifadesi, gizli tanığın ifadesi yeterli olmadığı için Sedat Kaya isimli diğer tanığın ifadesi ile gizli tanığı destekleyerek tutuklanmanın devamına karar verdi. Gizli tanık bu dava ile ilgili çelişkili ifadeler veriyor.

İlk ifadelerinde tarif ettikleri kişi Veysi Gültekin değil. Bunlar ortada. İkincisi her iki tanık da bu davada aslında taraftır. Sedat Kaya, Özcan Temel’in öldürüldüğü gün polis tarafından gözaltına alınıyor.

İlk ifadesinde ben silah sıkan kişiyi görmedim diyor. Ve polis tarafından serbest bırakılıyor. Bir ay boyunca aranıyor.

Bir ay sonra kendisi adliyeye gelip ben teslim olmaya geldim diyerek ‘basında suçlu olarak gösterilmeye çalışan Veysi Gültekin, Temel’i vurdu’ diyor”

İÇİNDE VALİLİK VE EMNİYETİN OLDUĞU BİR KOMPLOYLA KARŞI KARŞIYAYIZ

Valilik ve emniyetin aslında bu mahkemeyi engellemek için elinden geleni yaptığını belirten Orhan, “Bunlar Veysi Gültekin’i kaçırıp öldürmek istediler. Bunu başaramayınca bu dosya ile hiçbir alakası olmamasına rağmen gizli tanık ifadesiyle onu dosyaya dahil ettiler. Dosyaya Veysi Gültekin’in dahil olması için resmi bir evrak, belge ve soruşturma evrakı yok. Kanunsuz bir şekilde bu dosyaya dahil edildi” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE HUKUK DİYE BİR ŞEY KALMAMIŞ

Türkiye’de üstünlerin hukukunun geçerli olduğunu ve diğer insanlara karşı bunun işletilmediğini vurgulayan Orhan, “Türkiye’de üstünlerin hukuku geçerli. Polis, savcı ve hakim senden olacaksa istediğini yapabilirsin demek isteniyor. Türkiye’de maalesef hukuk yok, hukuk kalmadı. Avukatların hukuka olan güveni kalmamış ve tükenmiş.

Talimat hukuku olmuş Türkiye’de ki hukuk. Başıma bir şey gelmesin, konjektör neyi gerektiriyorsa polis önüne ne koyarsa koysun, ister savcı ol ister hakim buna uyacaksın. Yoksa sonucuna katlanacaksın hemen sürgün yersin” dedi.

Bu dosyada hukuka uyulursa Veysi Gültekin’den özür dilenip serbest bırakılacağını söyleyen Orhan, “Dosyada delil diye sunulan hiçbir şey tutuklanma sebebi olamaz” diye konuştu.

AĞABEYİMİN SUÇSUZ OLDUĞUNU MAHKEME DE, EMNİYET DE BİLİYOR

Yapılan ikinci duruşmayla da ağabeyi Veysi Gültekin’in çıkarılmadığını söyleyen Abdülkerim Gültekin, “İkinci kezdir ağabeyimi mahkemeye çıkarmıyorlar. Bu kesinlikle bir hukuksuzluktur. Neden mahkemeye çıkarmıyorlar? Bunu anlamış değiliz. Adalet kaybetti. Ağabeyim gerçekten suçsuzdur, emniyet de, mahkeme de, herkes bunu biliyor. Ağabeyimin mahkemeye çıkarılmasını ve serbest bırakılmasını istiyoruz” diye konuştu.

TUTUKLULUK BİR CEZA İNFAZINA DÖNÜŞECEK

Avukat Veysel Topkan da adliye önünde bir açıklama yaparak mahkemenin kararını eleştirdi.

Topkan, “Olay tarihinden itibaren 5 ay geçmesine rağmen tutuklu bulunan Veysi Gültekin yine duruşmaya getirilmedi. Sırf dosya faili meçhul kalmasın diye uydurma bir gizli tanık beyanıyla, çelişkilerle dolu, taraflı olduğu kesin ve net bir şekilde belli olan gizli tanık beyanıyla 5 aydır mağdur edilen Gültekin’in duruşması güya davanın nakil süreci devam ediyor diye bir kez daha ertelendi. Bir de mahkeme heyetinin değişmesi söz konusudur.

Bir sonraki celse, ‘bu defa heyet değişti, heyet dosyaya hazırlanamadı ve yeniden erteleyelim’ diyecekler. Daha sonra adli tatil diyecekler. Bu şekilde bu haksız tutuklama devam edecek ve tutukluluk bir ceza infazına dönüşecek. Bugün yapılan duruşmadan yine bunu anladık” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.