Batman’daki okullarda şiddet artış gösterdi

Batman’daki okullarda şiddet artış gösterdi

​Batman Üniversitesindeki bir öğretim görevlisinin, 430 öğretmen ile yaptığı araştırma, 2013 yılına göre kent genelindeki okullarda şiddetin artış gösterdiğini ortaya koydu.

Batman Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Yardımcı Doç. Dr. Yusuf Arslan’ın “okulda şiddet ve istenmeyen davranışlar” konusunda 430 öğretmen ile Batman’da gerçekleştirdiği bir araştırmada çarpıcı sonuçlar çıktı.

Eğitim sosyolojisi alanında çalışmalar yürüten Arslan “Batman merkez okullarında yaptığımız araştırma sonucu topladığımız verileri 2013 yılında yine Batman okullarında yapılan başka bir araştırmanın sonuçları ile karşılaştırdık. Böylece 2013 ile 2015 yılları arasında okuldaki şiddet olayları ve istenmeyen öğrenci davranışlarının nasıl bir seyir izlediğini anlama şansımız oldu.” dedi.

Arslan “Rakamlar okullarımızda sözel, fiziksel, duygusal şiddet türlerinde artış olduğunu göstermektedir. Ayrıca hırsızlık, okul eşyasına zarar verme, sigara içme, uyuşturucu kullanma, kesici aletlerle kavga etme şeklindeki istenmeyen öğrenci davranışlarında da maalesef artışın söz konusu olduğunu” söyledi.

“Okulda hırsızlık yüzde 17’den yüzde 70.46’ya çıktı”

Arslan, araştırmanın sonuçlarını şöyle paylaştı: “2013’te sözel şiddet yüzde 37.2 iken 2015’te yüzde 61.40’a çıkmıştır. Fiziksel şiddet yüzde 74.3’ten yüzde 76.98’e yükselmiştir. Okul eşyasına zarar verme davranışı yüzde 60.9’dan yüzde 81.62’ye çıkmıştır. Arkadaşlarının eşyalarına zarar verme davranışı yüzde 49.7’den neredeyse iki kat artarak yüzde 82.79’a çıkmıştır. Tehlikeli ve yaralayıcı aletlerle kavga etme oranı yüzde 10.6’dan yüzde 41.62’ye yani yaklaşık dört kat artmıştır. Okulda hırsızlık olayları yüzde 17’den 4 kattan biraz daha fazla artarak yüzde 70.46’ya çıktı”

“Daha fazla PDR mezunu öğretmen atanmalı”

Okulda şiddete yol açan risk nedenlerini anlamak ve uygun koruyucu tedbirler almak gerektiğini” ifade eden Arslan, “Bu aşamada sistemli, planlı ve amaçları olan bir rehberlik hizmeti ve bilinç yükseltme faaliyetleri gerekmektedir. Daha fazla sayıda PDR mezunu öğretmen ataması yapmak gerekmektedir. Ayrıca okul sosyologları, öğrenci koçları, öğrenci mentörlerlerinin okullarda istihdam edilmeleri okuldaki şiddeti azaltmakta etkili olacaktır.” diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.