Batman'ın üzerine anız duman ve külleri çöktü

Batman'ın üzerine anız duman ve külleri çöktü

Yasak olmasına rağmen Batman'da gece yakılan anızların duman ve külleri Batman'ın üzerine adeta karabasan gibi çöktü.

BATMAN-Batman’da bazı çiftçiler hasattan sonra tarlalarında kalan anızları yakınca, anız dumanı ve külleri Batman’ın üzerine karabasan gibi çöküyor.

 

Dün gece geç saatlerde yakıldığı düşünülen anızın dumanı sabah uyanan Batman halkını, özellikle astım ve bronşit hastalığı olanları olumsuz etkiledi.

 

Anız yakmalarına tepki gösteren Batman Çevre Gönüllüler Derneği Başkanı Recep Kavuş, “Geçmiş yıllarda da biz bu manzarayı yaşadığımız için anız yangınları belasıyla mücadele ettiğimiz için biz bu sene önleyici tedbir olarak bütün Batman’daki ilgili kurumlarla bir araya geldik. ‘Neler yapabiliriz’ diye tartıştık. Bu çerçevede bir takım önlemler aldık. Öncelikle köylere gidip çiftçileri bilinçlendirdik. Camilerde din adamları ile birlikte anız yangınlarının zararları konusunda halkı bilinçlendirdik. Yine anızla mücadele çerçevesinde teknik olarak imkânların artırılmasıyla Tarım müdürlüğümüzle yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde sap parçalama makineleri alındı ve bu makinelerle ücretsiz olarak saplar parçalanmaya başlandı.” dedi.

 

“Bu bir vahşettir, cehalettir”

Kavuş, anızların yanmasının sadece hava kirliliğini oluşturmadığını belirterek, “Doğaya ve canlılara büyük zararlar veriyor. Ama maalesef bu gelinen noktada bütün bu söylenenlerin ve çabalara rağmen hala anız yakılıyor ve gerçekten de Batman’da neredeyse nefes almak bile güç. İnsanlar gece uyuyamıyor, okullarda eğitim göremiyor. Özellikle hastanelerdeki hastalar gerçekten çok zorlanıyor. Nefes sorunu çekiyorlar. Özellikle kalp hastalıkları, astım, bronşit gibi hastalığı olan insanlar bu tür havalardan çok olumsuz etkileniyor. Lütfen yakmayın. Yaktığınız geleceğimizdir. Anız yakmak her ne kadar sizin açınızdan kolaylaştırıcı ve faydalı görünüyorsa da gerçekten öyle değil. Bu bir vahşettir, bir cehalettir, lütfen bundan vazgeçin.” diye çiftçilere çağrıda bulundu.(Veysi Rüzgar-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler