​Batmanlı taksiciler: Belediyenin söz verdiği duraklar bir an önce yapılmalı

​Batmanlı taksiciler: Belediyenin söz verdiği duraklar bir an önce yapılmalı

​Batman’daki taksiciler, durakları olmadığı için kışın soğuk yazın da sıcak günlerde dışarda durmak zorunda kaldıklarını belirterek belediyenin söz verdiği durakları, bir an önce yapmasını istediler.

Batman’da taksicilik yaparak geçimlerini sağlayan taksici esnafı, durakları olmadığı için kışın soğuk yazın da sıcak günlerde dışarda durmak zorunda kaldıklarını belirterek belediyeden durak talebini yinelediler.  

Mart 2017 tarihinde Batman Belediyesinden yapılan açıklamayla kendilerine durak yapılacağı sözünün verildiğini hatırlatan taksiciler, aradan geçen bunca zamana rağmen sözün yerine getirilmediğini söylediler.

Taksiciler, ayrıca taksi ruhsatlarının 220 liradan 600 liraya yükseltildiğini bu iki durumun kendilerini mağdur ettiğini belirttiler.

"Belediye başkan vekilinin söyleminden sonrada taksiciler yazı ve kışı sokaklarda geçirdi"

Batman Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Raşit Yaşar, "Taksi durakları konusunda defaten biz belediyede trafik müdürleri olsun, Belediye Başkan Vekili Sayın Ertuğ Şevket Aksoy olsun tüm ilgililerle görüştük. Bu konuda netice itibarıyla Sayın Belediye Başkan Vekilimizle bundan yaklaşık 10 ay öncesinde yaptığımız görüşmede taksi duraklarının kendisinin sorumluğu altında olduğunu, birebir kendisinin ilgileneceğini ifade etti. Ama maalesef söyleminden sonra yazın ve kışın taksici esnafımız sokaklarda kalmaya devam ediyor. Lavabo ihtiyaçlarını giderecekleri bir yerleri bile yoktur. Ne sıcakta ne soğukta ve ne de hiçbir havada barınacak hiçbir yerleri yoktur." dedi.

"İhalelerle alınan plakalar senelerdir halen duraksızdır"

Resmi ticari taksileri olmayan şehirlerde bile durakların olduğunu hatırlatan Yaşar, "Şehir görünümü itibarıyla yanı başımızda Siirt vilayeti vardır. Siirt vilayetimizde resmi olarak ticari taksi olmamasına rağmen taksi durakları mevcuttur. Maalesef Batman Belediyesinin yaptığı ihalelerle alınan plakalar senelerdir halen duraksızdır ve esnafımız bu konuda çok mustariptir. Esnafımız çok mağdur durumdadır. Biz inanıyoruz ki Sayın Belediye Başkan Vekilimize bu konu hakkında farklı bilgiler veriliyor. Yaptığı işler konusunda takdire şayan işleri vardır. Maalesef taksici esnafı mağdur durumdadır." ifadelerini kullandı.  

"Taksi ruhsatları ücretleri 220 liradan 600 liraya çıkarıldı"

Taksi ruhsat ücretlerine yüzde 200’e yakın zam olduğunu belirten Yaşar, "Şu ana kadar 220 lira olan taksi ruhsatları ücretleri otomatikman 600 liraya çıkarıldı. Bu ücret kanunda yeri olmayan bir ücrettir. Biz buna rağmen yine de belediyemize katkımız olsun, yalnız taleplerimiz de karşılansın istedik. Hepimizin bildiği gibi, dışarıdan gelen bir insan misafir olarak geldiğinde ilk olarak tanıştığı insanlar taksi şoförleridir. Yolcu taşımacılığı yapan insanlarla tanışmaktadır. Taksiciler şehrin aynasıdır. Bizim temennimiz taksi duraklarının bir an önce sorununun giderilmesidir." şeklinde konuştu.

"Nasıl olur böyle bir vilayette taksi durakları olmaz?"

Talepleri karşılanmadığı takdirde bu durumu farklı mercilere taşıyacaklarını söyleyen Yaşar, şunları söyledi: "Daha evvelki valimize de (Ahmet Deniz) konuyu arz etmiştik. Sağ olsun konuyla birebir ilgileneceğini söylemişti. Netice itibarıyla tayini çıktı, buradan gitti. Yeni gelen valimize de (Hulusi Şahin) 'hoş geldinize' gittik. Durumu kendisine arz ettik. Hayretler içinde kaldı. Nasıl olur böyle bir vilayette taksi durakları olmaz? Esnaf mağdurdur. Mağduriyetlerinin bir an önce ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz. Şu anda belediyenin yaptığı çalışmayla 22 tane durak tespit edilmiştir. Batman’da ticari taksi plaka sayısı 150 civarındadır."

"Bize bir durak mutlaka şarttır"

Mehmet Nuri Kapar isimli taksici de durak olmaması nedeniyle çoğu zaman kahvehanelerde beklemek zorunda kaldıklarını belirterek, "Müşteri geliyor bizi kahvehanelerde arıyor. Bize bir durak mutlaka şarttır. Müşteri geldiğinde bizi yerimizde görsün. Tüm taksiciler olarak soğukta kalıyoruz." diye konuştu.  

"İşsizliğe rağmen belediyenin ruhsatları araç başına 600 liraya çıkarması bizi aşıyor"

Batman’daki her durağının farklı sorun sıkıntıları olduğunu dile getiren taksici Aytaç Tilki, "Batman Şehirlerarası Terminalinde taksicilik yapmaktayım. Batman’daki taksici arkadaşlarımızın birçok konuda sorunları vardır. Bu sorunlarla beraber yeni aldığımız duyumlara göre taksi çalışma ruhsatı 220 liradan 600 liraya çıkarılmıştır. Biz bunu fazla buluyoruz. Çünkü yeteri kadar Batman’da iş yapamıyoruz. Batman Şehirlerarası Terminalinde 14 taksi bulunmakta. Arkadaşlarımız gün boyu iki sefer ya yapıyor ya da yapamıyor. Bu işsizliğe rağmen belediyenin ruhsatları araç başına 600 liraya çıkarması bizi aşıyor." ifadelerini kullandı.

"Arkadaşlarımız akşamdan sabaha kadar neredeyse siftah yapamıyorlar"

İşlerini engelleyen faktörlere değinen Tilki, "Batman Şehirlerarası Terminali ile aramızda yapılan duvar bize büyük engeldir. Daha önce otobüslerin önünden gidip müşteri alabiliyorken şimdi aramıza duvar örüldü. Terminalin içine güvenlik dolayısıyla bizi almamaktadırlar. Güvenlik adına yapılan bütün her şeye boynumuz kıldan incedir. Yalnız şu da bir gerçektir ki giriş için x-ray cihazlarında kontrol yapılıyor ama çıkışta hiçbir şekilde kontrol yapılmıyor. Biz yolcuları otogara bıraktığımızda x-ray cihazının olduğu tarafa bırakırız. İsteğimiz, terminalin içinde girelim yolcularımızı alabilelim. Bu konuda bizim kadar millet de şikâyetçidir. Yolcular arasında yaşlısı var, eşyaları ağır olan var. Büyük mağduriyetler yaşıyorlar. Hem biz mağdur oluyoruz hem de vatandaş mağdur oluyor. Bunun gereği neyse yapılmasını istiyoruz. Ayrıca Batman Park Kavşağında (Eski Devlet Hastanesi Kavşağı) ve değişik noktalar, özellikle sabah ve akşamları resmen otogar gibi. İndi-bindi aşırı şekilde fazla oluyor. Bizim bildiğimiz, şehirlerarası otobüsler ancak şehirlerarası terminallerde indi-bindi yapabilirler. Ama sırf belediyeye giriş ücreti ödememek veya kolaylarına geldiği için bütün indi-bindileri söylediğimiz notalarda yapıyorlar. Biz, terminalde çalışıyoruz. Gece 2 aracımız nöbette kalıyor. Akşamdan sabaha kadar neredeyse siftah yapamıyorlar. Yetkililerin bu konuda yardımcı olmalarını istiyoruz." diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler