Bayramda düzenli tansiyon ölçümü önemli

Bayramda düzenli tansiyon ölçümü önemli

Kardiyoloji bölümü doktorları, Ramazan Bayramı'nda tansiyon ve kolesterol hastalarının dikkat etmesi gereken hususları vatandaşlara bildirdi.

DİYARBAKIR - Memorial Diyarbakır Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Aziz Karabulut, Ramazan  Bayramı’nda tansiyon ve kolesterol hastalarının dikkat etmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

 

“Tuza biz “dikkat sofrada tuz-ak var” diyoruz”
Türkiye’de yanlış beslenme nedeni ile tuz tüketimin artığını dile getiren Karabulut, “Tuz tüketimi özellikle tansiyon hastası olanlar için büyük bir sorun haline gelmiş durumdadır. Normal sağlıklı bir insanın günlük tuz ihtiyacı ortalama 4-5 gramdır. Ancak ülkemizde bu durum günlük 15 gramı aşmaktadır. Tuza biz “dikkat sofrada tuz-ak var” diyoruz çünkü günlük yenen yemeklerde insanlarımız tuzu farkında bile olmadan tüketmesi başta tansiyon olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olabiliyor. Bu nedenle özellikle kalp ve tansiyon hastalarının yemeklerine ek olarak tuz konulmaması gerekir.” dedi.

 

“Kalp, şeker ve tansiyon hastalığı olanlar yemek konusunda hassas olmalıdırlar”
Bayramda yapılan tatlıların kolesterol ve tansiyon hastaları açısından tehdit oluşturduğunu ifade eden Karabulut, “Bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlar, kalp ve tansiyon hastalarına göre hazırlanmamaktadır. Tansiyonu ve kolesterolü olan hastalar, bayram ziyaretleri sırasında sunulan uygun olamayan ikramları yememeleri en uygun seçenek olacaktır. Bayramlarda yemeklerde kırmızı et ağırlıklı kullanılıyor ve bunun yanında tatlılar, şekerler de yoğun olarak tüketilmektedir. Bu durum ani yağ ve kolesterol yükselmesine sebebiyet verebilir. Kalp, şeker ve tansiyon hastalığı olanlar yemek konusunda hassas olmalıdır.” ifadelerini kaydetti.

 

“Günün belirli saatlerinde tansiyonlar ölçülmeli”
Bayramda düzenli tansiyon ölçülmesi gerektiğini söyleyen Karabulut, “Tansiyon hastaları tarafından yenilen tuzlu besinler, tansiyonun yükselmesine neden olmaktadır. Bu durum, beyin kanamasını, kalp krizini ve kalp yetmezliğini tetikleyebilir. Tansiyon hastaları için gerek beslenme gerekse günlük yaşam alışkanlıklarının değiştiği bayramda,  günün belirli saatlerinde tansiyonlarını ölçmeli, ani yükselmelerde mutlaka en yakın sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır. (Ali Adiyaman - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.