Bayramı bayram gibi kutlamalıyız

Bayramı bayram gibi kutlamalıyız

Kadir Gecesi ve yaklaşan Ramazan Bayramı hakkında değerlendirme ve tavsiyelerde bulunan Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen, bayramın bayram gibi kutlanması gerektiğini belirtti.

Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen, Kadir Gecesi ve yaklaşan Ramazan Bayramı hakkında değerlendirme ve tavsiyelerde bulundu.

Bütün sıkıntılara rağmen bayramın bayram gibi yaşanması ve küskünlüklerin sonlandırılması gerektiğini söyleyen Diyarbakır İl Müftüsü İşliyen, “Malumunuz Peygamber Efendimiz Kadir Gecesi'ni Ramazan’ın son 10 gününde ve bu günler arasından da tekli gecelerde aramamızı bizlere haber veriyor. Rivayetler Kadir Gecesi'nin Ramazan’ın 27’nci gecesi olmasında yoğunlaşmaktadır. İnşallah bu gece Kadir Gecesi'ni idrak etmiş olacağız. Cenabı Haktan Peygamber Efendimizin Hz. Ayşe’ye öğrettiği gibi ‘Ya Rabbi sen affedicisin affetmeyi seversin, beni de affet’ diyerek dualarda bulunuyoruz.” dedi.

“Hayatta nasıl sınanıyorsak, Ramazan'da da öyle sınanıyoruz”

Kadir Gecesi'nde Kur’an’ın indiğini hatırlatan İşliyen, “Ramazanı ayların sultanı yapan Kadir Gecesi'ni gecelerin sultanı yapan Peygamber Efendimizi insanların mahlûkatın sultanı yapan sebep aynıdır. O da Ramazan ayında Kadir Gecesi'nde Peygamber Efendimize inen Kur'an’dır. Ramazan ayını ömürle kıyaslarsak bir ömürde nasıl sınanıyorsak, Ramazan'da da öyle sınanıyoruz. Eğer ömrümüzü hakikaten Allah’ın istediği dairede değerlendiriyorsak Ramazan'ın sonunda Ramazan'ın kıymetini bilenlere bayram etme imkânı verdiği gibi Allah ömrümüzün de sonunda ahiretimizin de bayram olmasını bize nasip ediyor” ifadelerini kullandı.

“Ziyaretler yapacağız, birbirimizi kucaklayacağız”

Ne kadar sıkıntılar olursa olsun bayramın bayram gibi kutlanması gerektiğini ifade eden İşliyen daha sonra şunları kaydetti: “İslam ümmeti olarak sıkıntılarımızın olduğu bir gerçektir. Gözyaşının olduğu haksızlıkların olduğu kanın olduğu bütün İslam coğrafyasını kasıp kavuran fitnelerin, fesatların, mezhepçiliğin etnik temele dayalı farklılıkların körüklenerek Müslümanlara çalışıldığı bir gerçektir. Ama bunları bastıracak bir gürlükte bir kuvvette birbirimize bayramı duyuracağız. Ziyaretler yapacağız birbirimizi kucaklayacağız. Mutlaka ama mutlaka küskünlükleri bitireceğiz.”

“Bayramlar sevmek sevilmek sevindirmek günleridir” diyen İşliyen, “Fakiri, fukarayı, yetimi, yoksulu sevindireceğiz. Ziyaret etmek suretiyle o mahzun gönülleri hüzünlerinden kurtarma yollarını arayacağız. Allah’ın Kur’an da belirttiği gibi birbirine kenetlenmiş tuğlaların oluşturduğu bir duvar gibi birbirimize kenetlenmek suretiyle bütün farklılıklarımızı bütün iman bağımızın dışındaki aidiyetlerimizi ortadan kaldırmak suretiyle birbirimize kenetleneceğiz.” dedi.

“Akrabasıyla bağını koparanların amelini Allah kabul etmiyor”

Allah’ın bayramda küs ve dargınların amelini kabul etmediğine vurgu yapan İşliyen, ”Bayram gecesi teheccütlerimizle yapacağımız, dualarımızla, istiğfarlarımızla Ramazan gecelerinde yaptığımız gibi gecelerimizi ibadetle süslemeliyiz. Bayram bir ibadet vecdiyle yapılması gereken, üzerinde durulması gereken, gönüller yapma hadisesidir. Allah küs ve dargınların amelini kabul etmiyor, akrabasıyla bağını koparanların amelini Allah kabul etmiyor. Onun için bayram sosyal ilişkilerimiz olarak niteleyeceğimiz ilişkilerimizi zirveye çıkarmamız bir ibadet bilinciyle akrabalarımızı ziyaret etmemiz gereken günlerdir.” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

İLKHA



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.