BDDK’dan Banka ücretlerine yeni düzenleme

BDDK’dan Banka ücretlerine yeni düzenleme

BDDK, bankaların müşterilerine sormadan, tek taraflı olarak belirledikleri çeşitli nedenlerle müşterilerinden ücret almalarını yasakladı.

Bazı bankalar geçen yıl çıkan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yönetmeliğine karşın müşterilerinden çeşitli adlar altında para kesmeye devam ediyor.

BDDK  bankaların, tek taraflı olarak belirledikleri  Hesap Yönetim Ücreti (HYÜ), telefonla ‘borç ödemeniz yaklaştı’ hatırlatması  gibi çeşitli nedenlerle  müşterilerinden çeşitli adlar altında ücret almalarını yasakladı.

Bankaların kredi masraf ve tahsilatlarını belirleme serbestliğine Kasım 2014’te sınırlama getirilmesine rağmen, bazı bankalar tarafından, kârlılık hedefiyle, müşterilere telefon açıp, son ödeme tarihi yaklaşan ya da son ödeme tarihi yeni geçen kart ödemelerini, ‘Ödemeniz var’ ya da ‘Ödemeniz yaklaştı’ dedikten sonra kredi kartı ve bireysel kart müşterilerinden iletişim ücreti   alınıyor.  Alınan ücretler de 50 ile 100 lira arasında.

 Bu konudaki düzenleme, Resmi Gazete’nin 15 Kasım 2014 tarihli sayısında yayımlanmıştı. Buna göre bankalar kredilere uygulayacakları faiz oranı, getirisi dışındaki diğer masraf ve tahsilatları serbestçe belirleyemiyor. Ancak sektördeki bazı bankalar kendilerini bu yasal düzenlemelerin dışında tutarak, kanunun net bir şekilde yasakladığı şekilde faiz dışında da uygulamalar yaparak müşterilerinden haksız şekilde para kesmeye devam ediyor.   (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler