Bebeklerde gece beslenmesine dikkat edilmeli

Bebeklerde gece beslenmesine dikkat edilmeli

Bebeklerin gece beslenme sürecinde annelerin dikkat etmesi gerektiğini hatırlatan uzmanlar, söz konusu sürecin olumsuz yönleri noktasında uyarılarda bulundu.

Yeni doğan bebeklerin özellikle ilk aylarda gece beslenme sürecinde annelerin dikkat etmesi gerektiğini hatırlatan uzmanlar, söz konusu sürecin olumsuz yönleri noktasında uyarılarda bulundu.   

Bebekler için ilk aylarda gece beslenmesi oldukça önem taşıyor. Yeni doğan bebekler, beslenme için yaşamın ilk 3-4 ayı gece sıklıkla uyanıyor. Ancak bebek belli bir süre sonra bu alışkanlığa kendiliğinden son veriyor. Buna rağmen pek çok anne, bebek uyunmasa bile onun acıktığını düşünerek gece beslenmesine devam ediyor. Annelerin, "bebeğim aç kalırsa" endişesi bebek tarafında bir süre sonra alışkanlığa dönüşüyor ve beraberinde hem zorlu bir süreci hem de bazı sağlık problemleri oluşabiliyor.

Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Mehmet Celaloğlu, çocukların gece beslenmesi hakkında bilgi verdi.

6 aydan sonra gece uyanmıyorsa…

Yeni doğan bebeklerin mide kapasitelerinin oldukça küçük ve sindirim sistemlerinin henüz tam gelişmediğini belirten Celaloğlu, "Anne sütünün sindirimi kolaydır ancak bebeklerin mide kapasiteleri küçük olduğu için az ve sık beslenir. Bu nedenle de gece acıkmaktadır. Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir. Bebek 4-6 aylık olduktan sonra ise artık gece 5-6 saat kadar beslenmeden uyuyabilir. Bu süreçte bebek uyunmadığı sürece uykusundan kaldırıp emzirmekten kaçınmak gerekir." dedi.

"Annelik içgüdüleri doğru yönlendirir"

Bebeğin büyüdükçe mide kapasitesinin arttığını ve beslenme sıklığının da buna paralel olarak azaldığını hatırlatan Celaloğlu, "6 aylık olduktan sonra ek gıdaya da geçileceği için bebeklerin gelişimi için gerekli tüm besinleri zaten gün içinde alacaktır. Acıktığı için uyanıp ağlayan bebek mutlaka emzirilmeli ancak uyandırıp beslenmemelidir. Bebek her zaman aynı saatte uyanıp çok ısrarla emiyorsa, bu açlıktan uyanıyor anlamına gelir. Ancak düzensiz uyanıp, bir-iki yudum sonrasında yeniden uyuyorsa, bu da alışkanlıktan kaynaklanmaktadır. Annelik içgüdüleri ve yeterli gözlemle bu durum rahatlıkla anlaşılabilir. Gece yatmadan önce süt içmeye alışan bebeğe uykuya dalmadan yarım saat önce anne sütü verilebilir. Ayrıca gece uyanmasın diye ihtiyacından fazla miktarda beslemekten de kaçınılmalıdır." ifadelerini kullandı. 

"Bebek her uyandığında beslenmemelidir"

Gece beslenmesini bırakmaya direnç gösteren bebekler için önerilerde bulunan Celaloğlu, "Sabırlı ve sakin olmak ilk adım olmalıdır. Biberonla besleniyorsa sütü sulandırılabilir ve giderek süt miktarı azaltılıp, su miktarı artırılabilir. Bu sayede bir süre sonra sadece su içiyor olacak ve bunun için uyanmamaya başlayacaktır. Bebek her uyandığında beslenmemelidir. Bebeğe biraz zaman vermek; oda sıcaklığı, ıslak bez, gaz sancısı ya da rüya gibi birçok farklı nedenle uyanmış olabileceğini unutmamak gerekir. Her uyandığında beslenirse, beslenme ve uykuyu ilişkilendirir ve bunu her uyandığında talep eder. Fazla beslemek gaz gibi sonuçlar yaratır ve daha çok uyanmasına sebep olur. Neticede bu bir kısır döngüye girer ve hem bebek hem de anne için çile dolu uykusuz gecelere sebep olur." şeklinde konuştu.

Gece beslenmesinin olumsuz yanlarını da aktaran Celaloğlu, "Bebeğin uykusu bölünür, verilen gıda bebeğe enerji verdiği için tekrar uykuya dalmasını geciktirir, aldığı sıvı nedeniyle bezini ıslatması uykusunu bölebilir, diş çürüklerine neden olabilir ve orta kulak enfeksiyonlarına yakalanma sıklığı artar." uyarılarında bulundu. (Ramazan Zeren – İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.