Bebeklerde ideal beslenme; Emzirme

Bebeklerde ideal beslenme; Emzirme

1-7 Ekim emzirme haftası münasebetiyle bir basın açıklaması düzenleyen Halk Sağlığı Müdürü, Dr. Fatih Mehmet Aslan; emzirmenin önemi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

DİYARBAKIR - 1-7 Ekim tarihleri arasında önemine vurgu yapmak amacıyla zikredilen ve bebek sağlığı açısında önemine vurgu yapılan çocuk emzirme haftası münasebetiyle bir basın açıklaması düzenleyen Diyarbakır İl Halk Sağlığı Müdürü, Dr. Fatih Mehmet Aslan; emzirmenin önemi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Yaptığı açıklamada, bebekleri anne sütü ile beslenmenin sağlıklı büyüme ve gelişim için en uygun beslenme yöntemi olduğun vurgu yapan Dr. Aslan, Dünya sağlık Örgütü’nün (WHO), bebeklerin ilk altı ayda sadece anne sütü ile beslenmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

“Bebeklerin beslenmesinde ideal olan sadece emzirme ile beslenmesidir”

Dr. Aslan, anne sütünün özendirilmesi ve yaygınlaştırılması sağlanmak amacıyla her yıl “1-7 Ekim Emzirme Haftası” olarak kutlandığını belirterek; “Anne sütü ilk altı ay bebeğin tüm besin ve vitaminini karşılayacak niteliktedir. Bebeklerin beslenmesinde ideal olan, yaşamın ilk altı ayında beslenmenin sadece emzirme ile yapılmasıdır. Bebeğe bu dönemde hiçbir ek besin verilmesine gerek yoktur. Anne sütü ilk altı ay bebeğin tüm besin ve vitaminini karşılayacak niteliktedir.” şeklinde konuştu.

         

“Doğumun ardından anneden gelen sarımsı ilk süt olan mutlaka bebeğe verilmelidir”

Emzirmeye, doğumu izleyen ilk 30 dakikada başlanması gerektiğini ve hiçbir gıda ve ya su vermeksizin bebeğin sadece anne sütü ile beslenmesinin sağlanması gerektiğini belirten Dr. Aslan, “Doğumun ardından anneden gelen sarımsı renkteki ilk süt olan ‘ağız sütü’ mutlaka verilmelidir. Bebek her istediğinde ve istediği süre kadar emzirilmelidir. Anne sütünün yeterli olup olmadığını ise bebeğin günde 5-6 defa idrara çıkması ve aylık kilo artışından anlayabiliriz. Bebeğin ayda 500 gr alması anne sütünün yeterli olduğunu gösterir.” dedikten sonra,  emzirmenin anne yönünden yararları ve Anne sütü almanın da bebek yönünden yararlarını şöyle sıraladı:

            

Emzirmenin anne yönünden yararları;

Emzirme, ekonomik, hazırlanması kolay, anne ve bebek için uygun bir işlemdir. • Anne-bebekte sevgi bağının kurulmasına yardımcı olur, güven duygusunun gelişmesine katkı sağlar ve annede strese karşı tahammül gelişmesini sağlar. •  Anne Emzirme sayesinde eski kilosuna daha çabuk kavuşur.

 

Araştırmalar emzirmenin meme ve yumurtalık kanserine karşı koruyucu bir etkisi olduğunu göstermiştir.

             

Anne sütü almanın bebek yönünden yararları;

Anne sütü sindirimi kolay, uygun ısıda, mikropların bulaşmasından uzak bir yapıdadır.

 

Anne sütü ile beslenen bebeklerde; İshal, kabızlık, karın ağrısı, alt solunum yolu enfeksiyonu, orta kulak iltihabı, bronşit, idrar yolu enfeksiyonu, ciddi ishaller, enfeksiyonlar, ani bebek ölümü görülme sıklığı mama ile beslenenlere göre daha düşüktür. • Anne sütü alan bebekler, şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, lenfoma ve ileri yıllarda oluşabilecek allerjiler açısından daha düşük risk taşırlar.

 

İçerdiği bağışıklık maddelerinden dolayı bebeği hastalıklardan korur, bebeğin zekâ gelişimini destekler.”

 

“Toplum Sağlığı Merkezlerimizde eğitim etkinlikleri ve aktiviteleri düzenlenmektedir”

Başarılı bir emzirme için doğru bir başlangıç yapılması gerektiğini ve bunun gerek anne ve gerekse de bebek için çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Aslan, bu dönemde anneye güven telkin etmek, olumsuz düşüncelerden uzaklaştırmak ve destek olmak gerektiğini söyledi.

 

Annenin yeterli bir şekilde dinlenmesinin başarılı bir emzirme açısından çok önemli olduğunun altını çizen Dr. Aslan, “Halk Sağlığı Kurumumuza bağlı faaliyet gösteren Aile Sağlığı Merkezleri’ndeki Aile hekimleri ve Aile sağlığı elemanları tarafından anne ve anne adaylarına eğitimler verilerek doğru emzirme tekniğinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu hafta dolayısıyla ilimizin görünür önemli noktalarına haftanın önemini belirten bez afişler astırılmakta, hastanelerimizde eğitim seminerleri, Toplum Sağlığı Merkezlerimizde eğitim etkinlikleri ve aktiviteleri düzenlenmektedir.” diyerek konuşmasına son verdi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.