Belçika’da Muhammedî sevda coşkusu

Belçika’da Muhammedî sevda coşkusu

Peygamber Sevdalılar Platformu tarafından Belçika’nın Anvers şehrinde Kutlu Doğum etkinliği düzenlendi.

Peygamber Sevdalılar Platformu ile ile El Gazali Eğitim Kültür Derneği tarafından Belçika’nın Anvers şehrinde "Hak ve Adalet Rehberi Hz Muhammed (sav)" temalı Kutlu Doğum etkinliği düzenlendi.

Peygamber Sevdalılar Platformu, Türkiye'de olduğu gibi Avrupa'nın da birçok şehrinde Hz Muhammed'in veladeti yıldönümü münasebetiyle Kutlu Doğum etkinlikleri düzenlemeye devam ediyor.

Belçika El Gazali Eğitim Kültür Derneğinin ev sahipliğinde Anvers kentinde düzenlenen programın sunuculuğunu El Gazali Derneği Gençlik Kolları Başkanı Eyüp Ortaç Türkçe, Kürtçe ve Felemenkçe olarak yaptı.

Program, Pakistan Nur Cami İmamı Hafizul Kur’an Kariul el Mufti Muhammed Abdullatif’in Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. El Gazali Cami İmamı Molla Abdurrahman Ortaç’ın dernek adına Arapça, Kürtçe ve Türkçe olarak yaptığı selamlama konuşmasıyla devam etti.

Anvers şehri imamlarının çoğunluğunun iştirak ettiği programda imamlar adına Anvers Belediyesi İmam Eğitim Programı Koordinatörü Abdulhak Boukabouch, Bilge Kral Aliya İzzet Begoviç’ten alıntılarla bir konuşma yaptı.

Bünyamin Ortaç’ın Kürtçe, Seyfullah Çelik’in Türkçe okuduğu Mevlid-i Şerif ile program devam ederken katılımcılara güller dağıtıldı. Peygamber aşıkları program boyunca salavat ve ilahilere gülleri sallayarak eşlik etti.

Kevser ve Hicret ilahi gruplarının coşkulu ilahileriyle devam eden programda El Gazali kız ve erkek öğrencileri ilahiler seslendirdi. Kız öğrenciler ayrıca Arapça ve Türkçe olarak ayet ve hadisler ile şiir okudu. Programda misafir olarak Pakistan Nur Cami kız ve erkek öğrencileri de ilahiler ve Felemenkçe olarak hadisler okudular.

Program Avrupa İslam Alimleri Birliği Üyesi Molla Yahya Yılmaz’ın günün anlam ve önemine binaen yaptığı hak ve adalet konulu konuşmasıyla devam etti. Konuşmasında adalet ve ahlak ilişkisinden bahseden Yılmaz, Allah-u Teala’nın yeryüzünde medeniyetleri inşa etme fırsatını ahlaki tekamüle ulaşmış milletlere verdiğini söyledi.

"Allah-u Teala ahlaken adil olan insanlara adaletinin temsilciliğini verir. Bu bağlamda Cenabı Mevla Alemin bizlere sözlerimizde, davranışlarımızda, ticaretimizde, aile hukukumuzda, bireysel ilişkilerimizde, komşu ilişkilerimizde, kitabi insanlarla olan ilişkilerimizde, bütün beşeri ve sosyal ilişkilerimizde adil olmayı nasip eylesin." diyen Yılmaz, Allah-u Teala’nın Kur'an’da adil olanları sevdiğini söylediğini hatırlattı.

Ümmetlerin ve insanlığında mühlet ve müddetinin dolmasının ana sebeplerinden bir tanesinin de adaletsiz davranma olduğunu söyleyen Yılmaz, “Peygamber Efendimizin ve diğer peygamberlerin hayatına baktığımız zaman, Resullerin ve hususen Peygamberimizin bütün hayatları bizim için örneklik teşkil etmektedir. Ondan dolayıdır ki Rabbimiz ferman buyuruyor, ‘Ey insanlar, Allah’ın Resullerinde hususen Muhammed Mustafa’nın (sav) bütün beşeri ilişkilerinde sizler için muhteşem ve muazzam bir örneklik yatmaktadır.’ Kim ki Muhammed Mustafa aleyhisselatu vesselamın bu güzel örnekliğini kendisine sertaç ederse, Allah azze ve celle, dünya ve ahirette bu insanların mutlu olmasını en azından kazançlı olmasını temin etmiştir. Kazançlı mümin o insandır ki, Peygamber Efendimizin o mübarek ahlakıyla ahlaklanandır." dedi.

“İşte bu güzel Peygamberin, bu rahmet Peygamberinin, bu ins ve cinnin nebisi Hz. Muhammed (sav), ruhumuz, hayat gayemiz muhabbetimiz, sevdamız ve aşkımız olan Allah Resulünün mübarek nübüvvet hayatına baktığımız zaman iki tane önemli sıfat göze çapmaktadır.” diyen Yılmaz, bunların her insanın sahip olması gereken sıfatlar olduğunu belirtti.

Yapılan konuşmanın ardından program, Kevser Tiyatro Ekibinin, Hz Muhammed'in Roma kralı Heraklius’a gönderdiği mektubu konu alan ve Felemenkçe – Türkçe olarak sahneledikleri tiyatro oyunuyla devam etti. Çocukların toplanıp sahnenin önünden ilgiyle izlediği oyun, Peygamber aşıklarının büyük beğenisini topladı.

Salonda ayrıca kermes kurulurken, Uluslararası Yardım Kuruluşu IHO-EBRAR’da bir stant açtı. Etkinlik Avrupa İslam Alimleri Birliği Üyesi M. Fatih Demir’in yaptığı dua ile son buldu. (Abdurrahman Ekinci- İLKHA)  






































 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.