"Belediye başkanları bizi sadece seçimde hatırlıyor"

"Belediye başkanları bizi sadece seçimde hatırlıyor"

Van'ın Tuşba ilçesinde Beyüzümü Mahallesi sakinleri kanalizasyon sorunlarına çözüm bulunmasını istiyor.

VAN - Tuşba İlçesi Beyüzümü Mahallesi 2. Sokakta oturan yaklaşık 40 hane mahallelerinde kanalizasyon alt yapısının olmadığından dolayı mağdur olduklarını söylediler. Mahalle sakinleri duruma tepki göstererek, belediye başkanlarının kendilerini sadece seçim zamanı hatırladıklarını belirttiler.

 

Tuşba İlçesi Beyüzümü Mahallesi 2. Sokakta kanalizasyon altyapısı olmadığından ve evlerin bir bölümünün kanalizasyon sorunları yüzünden bahçelerinde kendi yapmış oldukları foseptik çukurlarının dolmasından dolayı pis sular mahalle ortasına akıyor.

 

Beyüzümü Mahallesi 2. Sokak sakinleri defalarca Van Büyükşehir Belediyesi’ne başvurmalarına rağmen bu sorunlarını çözülmediğini söylediler. Mahalle sakinleri çocuklarının mahalle ortasına akan pis sularda oynadıklarını belirttiler.

 

Seçim zamanı kendilerini ziyaret eden belediye başkanlarının verdikleri vaatleri yerine getirmediğini söyleyen mahalle sakinleri, “Bizleri seçimde tek hatırlıyorlar. Gelip oylarını alıyor, daha sonra hiç uğramıyor.” diyerek duruma tepki gösterdiler.

 

“Pis kokudan mahallede duramıyoruz”

Mahalle sakinlerinden Hasan Çırak yaklaşık 25 yıldır bu mahallede kaldığını belirterek, “Mahalle olarak kanalizasyon altyapımız yok. Bu sıkıntımız giderilmeyecek bir sıkıntı değil, 1 kilometrelik bir yolumuz var. İlimizde yılda nereden bakarsanız yüzlerce kilometre altyapı, kanalizasyon çalışmaları yapılıyor. Bizim sokağımız bir kilometrelik bir yol olmasına rağmen altyapısı yok. Ramazan Ayı’dır biz de bu kokulardan rahatsız oluyoruz. Pis sularımız, atık sularımız hep yolun ortasına akıyor. Sivrisinekler, pislikler, mikroplar bize bulaşıyor. Kokudan mahallede duramıyoruz. Mahalle sakinleri olarak mağduruz. Yetkililerden biran önce bu sorunumuzun gidermesini istiyoruz. Çocuklarımız akşama kadar bu pisliğin içinde oynuyor. Çünkü çocuklarımızın oynayacağı başka yer yok. Çocuklarımız mahallede arkadaşlarıyla oynarken, bu pis suyun içinden gidip geliyor. Çocuklar eve gelince evler kirleniyor. Evlerimiz abdestsiz oluyor. Yani çok zor durumdayız. Anlatılacak gibi değil.” diye konuştu.

 

“Pis sular sağlımızı tehdit ediyor”

Pis suların aynı zamanda çocuklarının hayatını tehdit ettiğini söyleyen Çırak, “Pis sular yüzünden çocuklarımızın sağlığı tehlikede. Çocuklarımız sürekli hastalanıyor. Çocuklarımızın yüzü sürekli yara bere içinde kalıyor. Yetkililerden biran önce bu sorunumuzun giderilmesini istiyoruz. Yetkililerden imkânsız bir şey istemiyoruz.  Bu mahallede kalan yaklaşık 20-30 tane eviz, ortada kalmışız. Ne uğrayanımız var ne de derdimizi dinleyen birisi var. Bize gelip de bir sıkıntımız var diyen yok. Herkes bu pisliğin içinden geçiyor. Kötü kokulardan dolayı mahallede duramıyoruz. Böyle bir rezillik olmaz. Böyle bir düzensizlik hiçbir yerde yok. Van’ımız sözde büyükşehir ama büyükşehire yakışmayan görüntüler var.” ifadelerini kullandı.

 

“Böyle bir rezaleti sadece Van’da görüyoruz”

Mahalle sakinlerinden Orhan Çırak ise kendisinin yaklaşık 20 yıldır Beyüzümü Mahallesi 2. Sokakta ikamet ettiğini belirterek, “Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe seçim öncesi gelip burada bizim halimizi gördüler. Yolun ortasına akan bu sular lavabo sularıdır. Lavabo suyu kadar kötü bir şey yoktur. Çocuklarımız bu pis sulardan dolayı sürekli hastalanıyor. Yetkililerden çok büyük bir şey istemiyoruz. Lavabo suları gerçekten sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Van’ın göbeğinde bulunan bir mahallede bu görünteler utandırıcı görüntülerdir. Biz de mahalle sakinleri olarak bu sorunumuzun giderilmesini istiyoruz. Defalarca batıya gittik. Ama böyle bir rezaleti sadece Van’da gördüm. Mahallemizde yaşlı insanlar var. Yaşlı amcalarımız pis kokulardan çok kötü etkileniyorlar. Mahalle sakinleri kendi bahçelerinde kuyu kazmışlar. Lavabo pisliklerini bu kuyuya akıtıyorlar. Bu kuyular da dolduğu için pislikler mahallenin ortasına dükülüyor. Mahalle sakinleri olarak bu yolu sürekli kullanıyoruz. Bunun için pis sular hayatımızı olumsuz etkiliyor.” şeklinde konuştu.

 

“Seçimde oy için gelen başkanlar seçimden sonra bir daha gelmiyor”

Duruma tepki gösteren mahalle sakinlerinden Zübeyde Erfidan ise “Hiç kimse bize sahip çıkmıyor. Yetkililer bizin sorunlarımızı gidermiyor. Biz de bu memleketin vatandaşlarıyız. Yetkililer her mahallenin kanalizasyonunu, yolunu yapıyor niye bizim yolumuzu, kanalizasyonumuzu yapmıyor. Bizim mahallemiz niye sahipsiz bırakılıyor. Pis sular yolun ortasına kadar geliyor. Çocuklarımız sürekli hastalanıyor. Pis sulardan dolayı sürekli komşularımızla kötü oluyoruz. Pis kokulardan dolayı evimizden dışarıya çıkamıyoruz. Bizim bu halimiz ne olacak. Rica ediyoruz bu sorunumuz biran önce giderilsin. Ne devlet, ne belediye başkanı ne de muhtar bakıyor. Hiç kimse bu sorumuzu çözmüyor. Hiç kimse bu mahalleye gelmiyor. Belediye başkanları seçim zamanı gelip oylarını alıp bir daha gelmiyorlar. Belediye başkanı mahalleye gelip bu vatandaşın hali nedir diye sormuyor. Bu mahalleye hiç sahip çıkılmıyor. Çamaşırlarımızı, lavabolarımı, banyolarımızı yıkadığımız zaman pis sular yolun ortasına kadar geliyor. Bize sahip çıksınlar. Yolumuzu, kanalizasyonumuzu yapsınlar istiyoruz. Biz de Müslümanız.” dedi. (Hacı Yılmaz-İLKHA)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler