Belediye besici barınaklarının kaldırılmasını istedi

Belediye besici barınaklarının kaldırılmasını istedi

Batman'da küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın bazı hastalıklara sebep olduğu gerekçesiyle merkezdeki besici barınaklarının kaldırılması için ilgililere bir ay süre tanındı.

Batman Belediyesi, şehir merkezinde yapılan hayvancılık faaliyetlerinin ortaya çıkardığı hastalıklar sebebiyle gelen şikâyetleri değerlendirerek çalışmalara başladı.

Merkezdeki besici barınaklarının tahliyesi için ilgililere bir aylık süre tanıyan Belediye Sağlık Komisyonu, mağduriyet yaşanmaması için gerekli duyarlılığın gösterilmesini istedi.

Batman Belediye Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Batman kent merkezinde yaygın olarak küçükbaş ve büyükbaş hayvan besiciliği yapılmaktadır. Şehrin en işlek, nüfusun en yoğun bulunduğu yerlerde yapılan bu besicilik faaliyetleri toplum ve çevre sağlığı için çok ciddi riskler oluşturmaktadır. Küçük ve büyükbaş hayvan besiciliği için hiçbir kural ve kaideye uyulmadan oluşturulmuş ahır-ağıl, apartman ya da konut altı meskenlerdeki hayvan barınakları başta çevre kirliliği olmak üzere insan sağlığı için riskler oluşturmaktadır." denildi.

Kurallara uygun davranılmadığı için birçok barınağın sağlığa zarar verdiğinin belirtildiği açıklamada, şunlar aktarıldı:

"Yapılan birçok çalışma, hayvan barınaklarından başta kirletici gazlar olmak üzere partiküller madde, koku, uçucu organik bileşikler, mantarlar, sporlar, endotoksinler ve benzeri gibi kirleticilerin atmosfere salındığını, kötü kokulara neden olduğunu ve bundan kaynaklı olarak kış aylarında başta solunum hastalıkları olmak üzere birçok hastalıkta artışa neden olduklarını göstermiştir. Yaz aylarında ise beslenen hayvanların gübreleri ortama korunaksız ve önlemsiz bir şekilde bırakılarak çevre kirliliğine davetiye çıkarılmakta, bu atıkların bulunduğu yerlerden hızlı bir şekilde üreyen larva, uçkun, böcek, haşereler, kemirgenler birçok hastalığa neden olabilmeklerdir. Yine bu ortamlarda karasinek ve sivrisinek gibi uçucular da hızla yayılmakta, bu ortamlar ile temas halinde olan kedi, köpek gibi sokak hayvanları vasıtasıyla bulaşıcı hastalıklar için potansiyel risk teşkil edilmekte ve insan sağlığı tehdit edilmektedir."

Şehir merkezinde yapılan hayvan besiciliği ve atıkların gelişigüzel atılmasıyla ilgili belediyeye birçok şikâyet geldiğinin kaydedildiği açıklamada, "Temiz bir kent, sağlıklı bir çevre için belediye olarak ilgili müdürlüklerimizin katılımıyla oluşturduğumuz sağlık komisyonu hayvan besiciliği ile ilgili yerinde çalışma yapmış, insan ve çevre sağlığını tehdit eden bu meskenler tespit edilmiştir. Yapılan bu tespitlerden sonra mesken sahipleri sözlü ve yazılı olarak bilgilendirilmiş, bu sağlıksız meskenlerin en geç bir ay içinde tahliye edilmesi için gerekli ihtarlar yapılmıştır." ifadelerine yer verildi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.