“Belediye sorumsuz, halk ise mağdur”

“Belediye sorumsuz, halk ise mağdur”

Diyarbakır’da altyapının yetersizliğine belediyenin vurdumduymaz tavrı da eklenince esnaf ve Diyarbakır halkı büyük mağduriyetler yaşıyor.

Diyarbakır’da hemen hemen her yağıştan sonra ev ve işyerlerini su basması, yolların su altında kalmasının vatandaşları mağdur etmesi altyapının yetersizliğini ortaya koyarken, diğer taraftan belediye tarafından onarım amacıyla kazılan yolların aylarca bozuk kalması esnaf başta olmak üzere tüm Diyarbakırlıları mağdur ediyor.

Merkez Bağlar ilçesinde bulunan yolların bakımının uzaması esnafı canından bezdirirken, işyerlerinin taş yığınlarıyla kapatılmasına ve kanalizasyonların koku salmasına tepki gösteren işyeri sahipleri ise belediyenin sorunu derhal gidermesini istedi.  

Belediye hizmetlerinde yetersizlik nedeniyle şehirde yaşanan sorunlara her geçen gün bir yenisi eklenirken, halk, "Artık yeter, bir çare bulunsun. Belediye sorumsuz, biz ise mağduruz. Ne olacak halimiz?” sözleriyle bu sıkıntıdan kurtulmak istiyoruz.

Belediye’nin çalışması mağdur ediyor

İsminin Bilal Dakran olduğunu söyleyen bir esnaf,

Belediyenin yağmur suyu için yaptığı rögarın, sifon takılmadığı için çok kötü kokular yaydığını söyleyen esnaftan Bilal Dakran, kötü kokudan dolayı insanların işyerinin yanından bile geçmediğini, bu yüzden de zarar ettiklerini ifade etti.

Belediyeyi aradıklarını söyleyen Dakran, “Belediye, ‘Tamam’ demesine rağmen kimse gelmedi. Biz de, kendi çabalarımızla bir şeyler yapmaya çalıştık. Ancak, yeterli değil.” dedi.

“Mağduriyetimiz had safhada”

Belediyenin hizmette bulunmamasının kendilerini mağdur ettiğini söyleyen Remzi Örnek ise, yapıldığı söylenen çalışmalarda da ayrı bir mağduriyet yaşadıklarını belirterek belediyenin tadilat adı altında yolları 2 aya yakındır geçilmez hale getirdiğini belirtti.

İşyerinin önünün belediye tarafından taşlarla doldurulduğunu söyleyen Örnek, “2 aydır, neden bitmiyor bu çalışma. Seçimi mi bekliyorlar. Arabamızı bile işyerimizin önüne park edemiyoruz. Defalarca aramamıza rağmen ne bir gelen oldu ne de bir arayan. Mağduriyetimiz had safada.” şeklinde konuştu.

Hizmette zengin-fakir ayrımı mı var?

Mahalle sakinlerinden Osman Yağız ise,  Diyarbakır’ın birçok mahallesinde bilinçli şekilde yolların bakımının yapılmadığını söyledi.

Yağız, “Her seçimde gelip yolları darmadağın ediyorlar. Madem yapacaksınız, bari eksiksiz yapın. Zenginlerin yaşadığı semtlere bakıyoruz. Yollarda hiçbir sıkıntı yok. Ancak fakir kesimin yaşadığı yerlerde yollar berbat.” ifadelerini kullandı.

İsminin Cihat Ela olduğunu söyleyen mahalle sakini ise, “Ne adam akıllı yürüyebiliyoruz. Ne pencereyi açabiliyoruz. Ne de iş yapabiliyoruz. Belediye, ilgilenmiyor. Ne yapmaya çalışıyor, bilmiyoruz.” dedi.

Merkez Bağlar ilçesinde Bağcılar Mahallesi Toptancılar Sitesi civarındaki caddelerin bakımının yapılmamasına tepki gösteren esnaftan Ahmet Ş. ise, yağmur yağdığı zaman yolların göletlere dönüştüğünü söyledi.

Belediyenin bütün yolların bakımını yapması gerektiğini dile getiren Ahmet Ş., “Diyarbakır’a hizmet yapılmıyor. Seçimlere yakın zamanlarda ana caddeler asfaltlanıyor ama diğer yollar onarılmıyor. Yollarımız köstebek yuvasına dönmüş vaziyette. Belediyenin halka hizmet etmesi gerekir.” dedi.

“Diyarbakır’da hizmet yok”

İsmini vermek istemeyen bir üniversite öğrencisi ise, “Daha önce Kayseri’de kaldım, yolları çok temizdi. Batı illerinin yolları güzel ama burada hizmet yok. Yağmur yağdığında yollar su topluyor. Yolda yürürken bazen üzerimize su sıçrıyor. Günde 3 defa elbiselerimi değiştirdiğimi hatırlıyorum. Sadece seçim zamanlarında bazı yolların onarılması hoş değil. Belediye sadece bir kesime değil, toplumun her kesimine, fark gözetmeden hizmet yapmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Hizmet için mi yoksa para kazanmak için mi başa geliyorlar?”

Diyarbakır’da her yağmur sonrasında alt yapının yetersiz olması nedeniyle birçok işyeri ve evi su bastığını belirten vatandaşlar Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi'ni (DİSKİ) aradıklarını ancak telefonlara cevap vermediklerini ve alt yapının ise 10 yıldan beri çöktüğünü belirtti.

Altyapının yetersiz olduğunu belirten A.T, “Hizmet için değil, para kazanmak için mi başa geliyorlar? Her yağmur yağdığında bu tür sorunlarla karşılaşıyoruz. Yağan yağmurdan dolayı birçok işyeri su altında kalıyor. Bir an önce yetkililerin buna bir çözüm bulması lazım.” dedi.

Diyarbakır’da her geçen gün artan altyapı sorunları çözülmeyi beklerken, vatandaşlar ise çaresiz sorunlara çözüm bulunulmasını bekliyor. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.