Benim Adım Kudüs

Benim Adım Kudüs

​İstanbul'da Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi tarafından "Benim Adım Kudüs" temalı program düzelendi.

Kudüs konusunda toplumsal duyarlılığın oluşturulmasında sanat ve sanatçının rolünün önemine vurgu yapmak, ulusal ve uluslararası düzeyde bu duyarlılığın kültür-sanat alanında da etkin hale gelmesine katkı sunmak amacıyla “Benim Adım Kudüs” isimli bir program düzenlendi.

Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi (UHİM) tarafından Üsküdar Altunizade Kültür Merkezinde düzenlen programa UHİM Başkanı Ayhan Küçük, Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir, Şehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mustafa Özel ve Kudüs ile ilgili şiir yazan şairler katılım sağladı.

Sunumunu UHİM Hukuk işleri direktörü Avukat Mustafa Demiral’ın yaptığı programda yapılan konuşmalarda Kudüs’ün sadece Filistin için değil tüm Müslümanlar ve semavi dinler için önemli bir yere sahip olduğu vurgusu yapıldı.

Açılış konuşmasını UHİM Genel Sekreteri Veysel Başar yaptı. Başar, 3 mescit için seyahat edilebileceğini söyleyerek “Günümüzde Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevî'ye seyahatlerin yapılması mümkündür ama maalesef Mescid-i Aksa ve Kudüs işgal altındadır." diyerek Mescid-i Aksa'nın tarihi sürecini anlattı.

"Gelinen noktada Filistin ve Kudüs’ü müdafaa görevini Filistinli kardeşlerimizin omuzlarına terk etmek ile bir çözüme kavuşamayacağımız aşikârdır. Bu bakımdan küresel bir mücadeleyi başlatmak artık zaruret haline gelmiştir." diyen Başar, başta dünya devletleri olmak üzere farklı inanç temsilcileri STK temsilcilerini ve hangi kesimden olursa olsun her insanı Kudüs’e sahip çıkmaya davet etti.

Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir yaptığı konuşmada, “Kudüs bir yerleşim yerinden çok daha fazlasıdır. Sadece Müslümanlar için değil tüm semavi dinler için kutsal olan Kudüs semaya yükselişin ve Mirac'ın ilk basamağı, peygamberlerin, Allah dostlarının, ilahi dinlerin ve medeniyetlerin kesiştiği bir mekandır.  Hemen her köşesinde bir Peygamberin, bir hükümdarın hatırası bulunan velilerin gizemli gecelerini muhafaza eden canlı bir kitaptır.” ifadelerini kullandı.

"Herkesin Kudüs ile ilgili bir hassasiyeti var ama bilgisi yok"

Geçen sene Ramazan ayında “Benim Adım Kudüs” adlı kitabın hazırlıklarına başladıklarını belirten Şehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mustafa Özel, “Dedik ki bir Kudüs literatürü olsun. Malum sanatsal anlamda neredeyse hiçbir çalışma yok. Herkesin Kudüs ile ilgili bir hassasiyeti var ama bilgisi yok. İlgi ve bilgi ters orandadır.” dedi.

"Gözümü açtığımdan beri her zaman kan ve gözyaşının olduğu bir şehir. Belki de hep olacak ama Allah’tan ümit kesilmez! Bu ümitle bir şeyler yapmaya çalışıyoruz." diyen Şair Adem Turan ise "Tarih boyunca Kudüs hep işgal altında kaldı. Hz. Ömer ve Selahaddin Eyyubi haricinde Kudüs’ü esaretten kurtarmayı başaran başka kimse yok. Kudüs bizim ilk kıblemiz ondan vazgeçemeyiz" şeklinde konuştu.

Aralarında “Acı” şiirinin yazarı Ferman Karaçam’ın da bulunduğu şairler Kudüs ile ilgili yazdıkları şiirlerini seslendirdi.

Programa verdikleri desteklerinden dolayı Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir’e UHİM Başkanı Ayhan Küçük tarafından fincan seti hediye edildi. Programda katılımcılara verilen kitap hediyesiyle son buldu.

İLKHA






































 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler