Beyin kanamasının 10 belirtisine dikkat!

Beyin kanamasının 10 belirtisine dikkat!

Beyin kanamalarının çoğunlukla travma ve kazaların yanı sıra güneş ışınlarına uzun süre maruz kalma ile de ortaya çıkabildiğine dikkat çeken uzmanlar, alınabilecek basit önlemlerle beyin kanaması riskinin en aza indirilebileceğini belirtiyor.

Yaşamı tehdit eden beyin kanamalarının çoğunlukla travma ve kazaların yanı sıra hipertansiyona bağlı olarak ya da güneş ışınlarına uzun süre maruz kalma ile ortaya çıkabildiğine dikkat çeken uzmanlar, alınabilecek basit önlemlerle bu riskin en aza indirilebileceğini belirtiyor.

Çoğunlukla travma ve kazalar sonucu oluşan beyin kanamalarının belirtilerini sıralayan Memorial Diyarbakır Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Rodi Sarı Polat, beyin kanamaları ve korunma tedbirleri hakkında bilgi verdi.

Sıcak hava tansiyonun zararlı etkilerini artırıyor

Yaz aylarındaki yüksek hava sıcaklığı, hipertansiyonu tetikleyerek beyin kanamalarına neden olabilmektedir. Beyin damarları yaş ilerledikçe yıpranır ve elastiki özelliğini kaybeder. Bu nedenle yüksek tansiyonu olan ileri yaştaki kişilerde, özellikle de yaz aylarında, direnci yeterince azalan beyin damarlarında yırtılma ve beyin kanamaları ortaya çıkabilmektedir.

Pek çok neden kanamayı tetikliyor

Beyin dokusunun zedelenmesi ya da damarlarının yırtılması sonucu ortaya çıkan ve yaşamsal tehdit oluşturan beyin kanamaları, travma benzeri nedenlerle görülebilmektedir. Başın darbe alması olarak tanımlanan travmalarda, darbenin geldiği yer ve kafatasında neden olduğu hasara bağlı olarak beyin kanaması oluşabilir. Kafa travması dışında beyin kanamalarının ana nedeni hipertansiyondur. Bunun dışında damar duvarının yapısal bozukluğuna bağlı olarak gelişen anevrizmalar, areriovenöz malformasyonlar, tümörler ile bazı kan hastalıklarında da bu soruna rastlanabilir. Diyabet ve hipertansiyon hastaları ile sigara içenler ve obezite problemi olanların, beyin kanaması bakımından birinci derece risk grubunda yer aldıkları unutulmamalıdır.

Belirtileri önemseyin

Beyin kanamasına işaret edebilen aşağıdaki bazı belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalıdır.

Bunlar; Ani ve şiddetli baş ağrısı, bulantı-kusma, konuşma güçlüğü ve baş dönmesi, bilinç bozukluğu, nöbet geçirme, görsel bozukluklar, kısmi veya tam körlük, görme alanı kayıpları, ince motor hareket bozuklukları, denge ve koordinasyon bozuklukları ve kısa dönemli hafıza problemleri.

Yoğun bakım şartlarında tedavi

Beyin kanamaları yaşamı tehdit eden, tedavi edilse bile bazı hasarlara yol açabilen bir sorundur. Oluştuğu ilk anda belirti vermeyebilen beyin kanamasından şüphelenildiği anda ambulans çağrılmalı ve hasta hızlı bir şekilde en yakın sağlık kuruluşuna kaldırılmalıdır. İlk 24 saat önemlidir ve hasta müşahede altında tutulmalıdır. Tedavinin üçüncü basamak yoğun bakımı olan, tam teşekküllü bir sağlık merkezinde yapılması çok önemlidir. Tedavide ilk amaç, beyinde oluşan kanamanın temel sebebini bulmak ve bunu ortadan kaldırmaktır. İlaç takibinin yeterli olmadığı durumlarda cerrahiye başvurulmaktadır. Tedavi planına, nöroloji ve beyin cerrahisi uzmanları ortak karar vermelidir.

Beyin kanaması riskini en aza indirmek mümkün mü?

Beyin kanaması riskine karşı aşağıdaki öneriler dikkate alınmalıdır.

Güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde dışarı çıkmayın, günde 2,5-3 litre su içmeyi ihmal etmeyin, alkollü ve asitli içeceklerden uzak durun, şemsiye veya şapka kullanın, düzenli spor ve egzersiz yapın, kilolarınızdan kurtulmaya çalışın, stres azaltıcı etkinliklerde bulunun, sigaradan uzak durun, diyetle aldığınız tuz miktarını azaltın, tansiyon ve kalp hastasıysanız ilaçlarınızı düzenli olarak kullanın.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler