Bıçak ustalarının Kurban Bayramı mesaisi başladı

Bıçak ustalarının Kurban Bayramı mesaisi başladı

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla kurban kesecek vatandaşlar, körelen bıçaklarını biletmek için bıçakçılara gitmeye başlarken, bıçak ustalarının da yoğun mesaisi başladı.

Kurban Bayramı'na kısa bir süre kalırken Gaziantep’te Bakırcılar Çarşısı’ndaki bıçakçılarda hareketlilik başladı. Kurban kesecek vatandaşlar, bıçakları hazırlama telaşına düştü. Yeni bıçak alanların yanı sıra kimi vatandaşılar eski bıçaklarını biletip bayrama hazırlıyor.

Türkiye genelinde kaliteli ve uzun ömürlü bıçaklarıyla bilinen Gaziantep'te bıçakçı esnafı, bayrama  kısa bir kala gelen kurban bıçağı taleplerini karşılamak için yoğun bir mesaiye başladı. Kurban Bayramı için üretilen yeni bıçakların tezgâhlardaki yerini aldığı dükkânlarda, vatandaşların getirdikleri bıçaklar da bileme makinesiyle keskinleştiriliyor.

Bazı vatandaşlar Kurban Bayramı için yeni bıçak tercih ederken, bazıları ise eski bıçaklarını biletmeyi tercih ediyor. Bıçak ustaları, vatandaşların bıçaklarını keskinletme işlemini son günlere bırakmama konusunda uyarıyor.

Baba mesleği bıçakçılığı 25 yıldır sürdüren Erhan Kaz, Gaziantep'te bıçakçı esnafının yoğun mesaisinin kısmen de olsa başladığını söyledi.

Kurban Bayramı yaklaştıkça işlerinin de hızlanmaya başladığını söyleyen Kaz, “Bıçak bileme kısmen de olsa başladı. Bayrama son birkaç gün kala daha çok yoğun oluruz. Şu anda da vatandaşlar, bıçaklarını getirmeye başladı. Kurban Bayramı'nda bıçakçıların işi yoğun olur. Bayrama son bir hafta kala daha bir yoğun oluyoruz. Genelde şu anda bıçak, satır, balta ve et makinesi bıçaklarını keskinletiyoruz. Bununla birlikte yeni ürünler satıyoruz.”dedi.

Kurbanlıkların eziyet görmemesi için bıçakların mutlaka biletilmesi gerektiğini belirten Kaz, “Bıçaklar keskin olmalı ki hayvan eziyet görmemelidir. Onun için vatandaşlar belli olan bıçak ustalarına kesici aletlerini keskinletmelidir. Korsan bıçakçılara bıçaklarını vermesinler. Çünkü bıçakları keskin olmaz. Temelden bıçak ustası olanları tercih etsinler.”ifadelerini kullandı.

Vatandaşların bıçaklarını keskinletme işlemini son günlere bırakmama konusunda uyaran Kaz, şöyle konuştu:

“Bayrama doğru günlük olarak 2-3 bin tane bıçağı biliyoruz. Bayrama bir-iki gün kala gece saat 03.00’e kadar çalışıyoruz. Bıçakları 2.5 liraya, et satırlarını ve et makinesi bıçaklarını ise 5 liraya biliyoruz. Bu sen fiyatlarımız gayet normaldir. Vatandaşların son günlere kalmamalarını tavsiye ederim. Yoğunluğa kalmasınlar. Yoğun günlere kaldığı zaman ister istemez biraz memnun olunmuyor. Çünkü çok yoğun oluyoruz. Bir hafta kala bıçaklarını getirmeye başlarlarsa vatandaşta, bizde rahat ederiz.”

Vatandaşların kurban ibadetini rahat bir şekilde yerine getirmek için bıçaklarını biletmesi gerektiğini belirten bıçak ustası Erol Avcı, vatandaşlara bıçak bileme işlemini son güne bırakmamaları çağrısında bulundu.

Avcı, “Şu an artık vatandaşlar yavaş yavaş gelmeye başlıyor. Yoğun bir hareketlilik olmasa da kısmen de olsa bıçak bileme başladı. Şu an pekte bir yoğunluk yok. Ama pazartesi gününden itibaren yoğun olarak çalışmaya başlarız. Vatandaşlar özellikle de bayrama birkaç gün kala kesici aletlerini getiriyor. Aslında daha erken getirseler bıçaklar daha iyi bir şekilde bilenir. Ama son günlere bıraktıkları zaman biraz yoğun oluyor. Yoğun olduğu zamanda ister istemez sakin zamanda yaptığımız gibi olmuyor.”diye konuştu.

İşlerinin bayrama doğru daha da hareketlenmesini beklediklerini söyleyen Avcı, “Bıçakların mutlaka bilenmesi lazım. Çünkü kurbanın eziyet görmemesi lazım. Kurban kolay kesilmeli ki kurbanlık eziyet görmesin. Son günlerde yoğunluk oluyor. Aynı zamanda biz imalatta yaptığımız için bilemeler geceye kalıyor. Geceleri geç saatlere kadar çalışıyoruz. Gece mesai yapmak zorunda kalıyoruz. Vatandaşlar genelde et satırı ve bıçaklarını getiriyor. Büyükbaş hayvan kesenler balta da getiriyor.” bilgisini verdi.

Vatandaşlar ise, Kurban Bayramı hazırlıklarına başladıklarını, bıçaklarını keskinletmek için bıçakçılara geldiklerini ifade ettiler. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)  










 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.